Δημοσιεύτηκε στις 18 Μαρτίου 2025
Συνολικά 37 σχέδια με μαύρο μελάνι περιλαμβάνει η 2η ατομική έκθεση του Κύπριου καλλιτέχνη Ευαγόρα Καραγιώργη με τίτλο «Στου χρόνου τις γραμμές», που παρουσιάζεται από τις 28 Μαρτίου στην γκαλερί Γκλόρια.
Μια ενότητα των έργων είναι εμπνευσμένη από στίχους της Ευτυχίας Παναγιώτου, από τη βραβευμένη ποιητική της συλλογή «Μύθοι για το τέλος του κόσμου». Τον Ιούλιο του 2024, σε ταξίδι του για μαθήματα μουσικής στο Χουδέτσι, κοντά στο Ηράκλειο Κρήτης, ο Καραγιώργης μελετούσε το βιβλίο της και ξεκίνησε να αποτυπώνει σε μπλοκάκι σχέδια εμπνευσμένα από τους στίχους της.
Φράσεις όπως «στην κόψη του χρόνου», «στα πόδια τους προσδέθηκαν πουλιά», «σώμα με σώμα, η καρδιά σου με την καρδιά του», «ωραία πουλιά τους φέρανε εδώ» και «ουράνια σώματα σε πυκνό μελάνι» ενεργοποίησαν τη φαντασία του και συνοδεύουν τα έργα.

Η εικαστική πορεία του
Παράλληλα με τη σύνθεση μουσικής, ο Καραγιώργης ασχολείται με το σχέδιο εδώ και πολλά χρόνια. Στα ταξίδια του κρατάει πάντα μαζί του μπλοκάκια, αποτυπώνοντας τη θέα από τα παράθυρα ξενοδοχείων και σπιτιών όπου διαμένει. Οι εικόνες αυτές αποτελούν σημείο αναφοράς και δημιουργικής έμπνευσης. Πόλεις όπως το Μόναχο, το Αμβούργο, η Σκωτία, το Παρίσι, το Βερολίνο, η Αθήνα, η Τσεχία και η Γλασκώβη έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στα έργα του.
Το καλοκαίρι του 2011, σε ταξίδι στη Γερμανία με τον Μιχάλη Πιερή για την παράσταση του ΘΕΠΑΚ «Το άσμα του γιοφυριού», ο Καραγιώργης άρχισε να σχεδιάζει σκηνές από την αρχιτεκτονική του Αμβούργου. Στα σχέδιά του, ενσωμάτωσε στοιχεία από την Κύπρο, όπως τον Πενταδάχτυλο, που εμφανίζεται με πουλιά να πετούν πάνω από τις βουνοκορφές του, συμβολίζοντας το τραύμα του πολέμου και την αναζήτηση της ελευθερίας.
Με την ενθάρρυνση φίλων εικαστικών, μετέφερε τα σχέδια από τα μπλοκάκια σε μεγαλύτερες διαστάσεις, οδηγώντας στην πρώτη του ατομική έκθεση το 2014 στη Γκαλερί Γκλόρια.
Εικαστική προσέγγιση
Κεντρικό στοιχείο στη δουλειά του είναι ο συνδυασμός γεωμετρικών μοτίβων, κάτι που αντανακλάται και στις μουσικές του συνθέσεις. Κουκκίδες, γραμμές, κύκλοι, τετράγωνα και τρίγωνα επαναλαμβάνονται σε διάφορους συνδυασμούς, συνθέτοντας με υπομονή και επιμονή ανθρώπινες φιγούρες, δέντρα και σπίτια με κεραίες.
Στα σχέδιά του, εμφανίζονται βιωματικά στοιχεία, όπως απλωμένα ρούχα στα σχοινιά, μαχαίρια και πέτρες, που παραπέμπουν σε παιδικές του μνήμες από την Τσάδα. Ο πατέρας του, τη δεκαετία του ’30, εργαζόταν στα κωμοδρομιά της Λαπήθου κατασκευάζοντας μαχαίρια, τα οποία πουλούσε σε πανηγύρια και αργότερα χρησιμοποιούσε ως χασάπης. Επιπλέον, ανακαλεί αναμνήσεις από την κατασκευή δομών στο χωριό και τον καθαρισμό των χωραφιών από πέτρες, που στα έργα του λειτουργούν ως υπενθύμιση της αξίας των φυσικών υλικών σε μια εποχή κυριαρχίας του τσιμέντου και του σιδήρου.

Συμβολισμοί στα έργα του
Οι φιγούρες του, χωρίς χαρακτηριστικά, αποτελούνται από κουκκίδες και γραμμές και έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο. Τα λιτά και ταπεινά σπίτια του αποτυπώνουν την ανάγκη για απλότητα, μακριά από τον υλισμό και τους επιβλητικούς πύργους που κατακλύζουν το σύγχρονο τοπίο.
Τα δέντρα του εκφράζουν τη φυσική ζωή και την αντοχή στον χρόνο, ενώ τα πουλιά του συμβολίζουν την ελευθερία και το ταξίδι της ζωής. Τα ρούχα που αιωρούνται στα σχοινιά, τέλος, αποτυπώνουν την ισορροπία μεταξύ γης και ουρανού, υπαινισσόμενα την πνευματική αναζήτηση του ανθρώπου.
>> Εγκαίνια: Παρασκευή 28 Μαρτίου, γκαλερί Γκλορια, Λευκωσία, 19.30. Διάρκεια: μέχρι 15 Απριλίου (Δευτέρα 17.30, Τρίτη– Παρασκευή 10.30 - 12.45- 17.30- 20.00, Σάββατο 10.30 - 12.45)
Τα εγκαίνια θα τελεστούν από τον διακεκριμένο χαράκτη Χαμπή.
-
Γκλόρια
28 Μαρτίου - 15 Απριλίου 2025
Σχετικά
Η έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Παπανικολάου με τίτλο «Συνθήκη» στον Στρόβολο
Στο κέντρο της νέας του δουλειάς βρίσκεται ο άνθρωπος και οι συνθήκες που δημιουργεί μέσα στον χώρο
Electric Dreams: Η νέα, ομαδική έκθεση της Isnotgallery
Τα έργα της έκθεσης συγκροτούν ένα μωσαϊκό κοινωνικών και προσωπικών αφηγήσεων
Ο ιστορικός Έλληνας εικαστικός Μιχάλης Μανουσάκης σε νέα ατομική έκθεση
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει ατομική έκθεση του ιστορικού Έλληνα ζωγράφου Μιχάλη Μανουσάκη
Η XeniArtSpace παρουσιάζει τον νέο της εκθεσιακό χώρο και αποκαλύπτει την εικαστική εμπειρία Dreamscapes
Μνημειώδης πίνακας του Anselm Kiefer για πρώτη φορά στην Κύπρ
Electric Dreams: Η έκθεση που πρέπει να επισκεφθείς τις γιορτές στη Λευκωσία
Η νέα ομαδική έκθεση που θα φιλοξενήσει η Isnotgallery συνεχίζει και διευρύνει τον διάλογο που άνοιξε το καλοκαίρι με την έκθεση «Στον παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί»
NYX Hotel Limassol × Παγκύπριος Σύνδεσμος Καλλιτεχνών «Τέχνη Δίχως Σύνορα»
Ομαδική Έκθεση με τίτλο Light and Shadows
Το πρόγραμμα φιλοξενίας MAKERsHOUSE 2025 αναδεικνύει για 5η χρονιά την δημιουργία, την καινοτομία και την έμπνευση
Η φετινή διοργάνωση ολοκληρώνεται με τους δημιουργούς να παρουσιάζουν τα τελικά τους έργα σε μια μοναδική έκθεση στο Youth Makerspace Larnaka, στις 7 Δεκεμβρίου
December: Ομαδική έκθεση με 29 καλλιτέχνες στην γκαλερί Stand in Line – Art Space
Η γκαλερί Stand in Line – Art Space παρουσιάζει την ομαδική έκθεση “December” σε επιμέλεια του Canopy Studio, με 29 συμμετέχοντες καλλιτέχνες
Fluid Persistence: Η νέα έκθεση στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών ξετυλίγεται ως ένας ρευστός χώρος
Τα έργα 19 καλλιτεχνών διερευνούν επείγοντα ζητήματα σχετικά με την οικολογική καταστροφή
Πίνακας του Ρούμπενς πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 2.3 εκατ. ευρώ
Το έργο ήταν κρυμμένο για περισσότερους από τέσσερις αιώνες σε μια παριζιάνικη έπαυλη
Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2025 θα παραμείνει ανοικτή η έκθεση του προγράμματος «Face Forward …into my home»
Στις 30 Δεκεμβρίου 2025 ολοκληρώνεται ο κύκλος της έκθεσης του προγράμματος «Face Forward …into my home», στον 1ο όροφο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.
Το 125 Space παρουσιάζει την έκθεση In Parallel: Conversations on Love, Life & Light
Μια ομαδική παρουσίαση που συγκεντρώνει έργα των Fernando de Ana, Antonia Figueiredo, David Hanley (DaHexd) και Kiama Lisani