Πάμε Ταξίδι , Guide

5 μικρές, παραμυθένιες πόλεις της Ευρώπης που ίσως να μην γνώριζες

Ιδανικές για μια μοναδική φθινοπωρινή εξόρμηση

Δημοσιεύτηκε στις 26 Οκτωβρίου 2021

Στις όχθες ποταμών, στη σκιά μεσαιωνικών κάστρων, στην κορυφή μικρών χαριτωμένων λόφων, οι ευρωπαϊκές πόλεις που ακολουθούν μοιάζουν βγαλμένες από εικονογράφηση παραμυθιού –και είναι ό,τι πρέπει για ένα φθινοπωρινό ταξιδάκι.

Μον Σαιν Μισέλ (Mont Saint Michel) Γαλλία

Μια στενή λωρίδα γης ενώνει (όταν δεν την καλύπτει η παλίρροια) αυτό το μικρό νησάκι με τις ακτές της Νορμανδίας, κι αυτή είναι μόνο η αρχή της μαγείας του Μον Σαιν Μισέλ. Μια ολόκληρη μεσαιωνική καστροπολιτεία είναι χτισμένη γύρω από το γοτθικό αβαείο των Βενεδικτίνων που δεσπόζει στην κορυφή, και το οποίο αποτέλεσε την έμπνευση για το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης στην ομώνυμη ταινία της Ντίσνεϊ. Περνώντας τα τείχη του μικρού νησιού, θα νιώσεις να τηλεμεταφέρεσαι στον 16ο αιώνα.

Τσέσκι Κρουμλόβ (Český Krumlov) Τσεχία

Το ποτάμι που περνά και από την Πράγα, που στα ελληνικά λέμε Μολδάβα και στα τσέχικα Vltava, κάνει έναν τέλειο κύκλο γύρω από αυτήν εδώ την πόλη-ζωγραφιά, κάνοντάς τη να μοιάζει από ψηλά σαν νησάκι. Περί τα 160 χιλιόμετρα έξω από την Πράγα, το Τσέσκι Κρουμλόβ κτίσθηκε τον 13ο αιώνα, γύρω από ένα εντελώς παραμυθένιο κάστρο, με στοιχεία γοτθικά, μπαρόκ και αναγεννησιακά. Η μικρή μεσαιωνική πόλη έχει αλλάξει ελάχιστα στο πέρασμα επτά και βάλε αιώνων, πράγμα που η Unesco θεώρησε αρκετό για να την συμπεριλάβει ολόκληρη στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.

Κουδιγιέρο (Cudillero) Ισπανία

Να και ένα παραμύθι που ακουμπά στην θάλασσα. Και όχι όποια κι όποια θάλασσα: Την αυτού μεγαλειότητα τον Ατλαντικό. Το Κουδιγιέρο, που λες, βρίσκεται στην Αστούριας, στον ισπανικό βορρά, εκεί που οι ντόπιοι θα σου πουν χαριτολογώντας (ή και όχι) πως βρίσκεται η μόνη «αυθεντική Ισπανία», καθότι η υπόλοιπη είναι tierra conquistada, «κατακτημένη γη», κομμάτι επί επτά αιώνες της αυτοκρατορίας των Μαυριτανών. Ο θρύλος θέλει το πανέμορφο Κουδιγιέρο να ιδρύεται από Βίκινγκς, πριν από εκατοντάδες εκατοντάδων χρόνων. Σήμερα, η μικρή χρωματιστή πόλη φημίζεται για τα λαχταριστά θαλασσινά και τους περίτεχνους κήπους των κεραμιδοσκέπαστων σπιτιών της.

Ρότενμπουρκ (Rothenburg) Γερμανία

Ίσως η ωραιότερη μεσαιωνική πόλη της Βαυαρίας, το Ρότενμπουργκ το έχεις δει να πρωταγωνιστεί σε ένα σωρό ταινίες –μεταξύ των οποίων το τελευταίο Χάρι Πόττερ. Και λογικό: Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, τα αιωνόβια κτίρια, τα πλακόστρωτα σοκάκια του, οι γραφικές πλατείες, τα συντριβάνια και τα κάστρα του το κάνουν να μοιάζει βγαλμένο από σκηνικό παραμυθιού. Το κέντρο του διασχίζει η Ρομαντική Οδός, ένας από τους πιο φημισμένους για τη γραφικότητά τους δρόμους ολόκληρης της Γερμανίας.

Βρότσλαβ (Wroclaw) Πολωνία

Αυτή η πολύχρωμη ομορφιά που βλέπεις στην φωτογραφία, υπήρξε κάποτε –και κατά σειρά− κομμάτι της Βοημίας, της Ουγγαρίας, της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, της Πρωσίας και της Γερμανίας. Έγινε πολωνική το 1945, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και είναι σήμερα μια υπέροχη πόλη ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, 130 γεφυριών και 12 νησιών –όλα τους στον ποταμό Όντρα που τη διασχίζει. Με εμφανείς τις επιρροές της Βοημίας, της Αυστρίας και της Πρωσίας ακόμα και σήμερα, το Βρότσλαβ είναι ο παράδεισος του λάτρη της αρχιτεκτονικής (ιδιαίτερα της γοτθικής) αλλά δεν θα απογοητεύσει στο ελάχιστο όσους ψάχνουν μια σύγχρονη, ενδιαφέρουσα πόλη με ζωντανή νυχτερινή σκηνή.

Πηγή: in2life

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close