Δημοσιεύτηκε στις 28 Μαρτίου 2025
Με μία εντυπωσιακή διπλή διάκριση ολοκληρώθηκε η συμμετοχή των κυπριακών ομάδων στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του εκπαιδευτικού περιβαλλοντικού προγράμματος mind REset, ο οποίος πραγματοποιήθηκε φέτος στη Βιέννη, αποδεικνύοντας ότι η επόμενη γενιά μπορεί – και πρέπει – να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Το mind REset, μια στρατηγική πρωτοβουλία της Lidl Κύπρου σε συνεργασία με τον οργανισμό Junior Achievement Κύπρου, τη θεσμική υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιγάλλοντος, συνεχίζει για 4η χρονιά να επενδύει ουσιαστικά στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των νέων. Μέσα από στοχευμένα βιωματικά εργαστήρια και δράσεις, οι μαθητές και οι μαθήτριες μαθαίνουν να σκέφτονται δημιουργικά και να δίνουν λύσεις σε πραγματικά περιβαλλοντικά προβλήματα.
Η φετινή διοργάνωση της Βιέννης συγκέντρωσε 39 ομάδες από 10 ευρωπαϊκές χώρες, με έντονο ανταγωνισμό και υψηλού επιπέδου συμμετοχές. Οι παρουσιάσεις αξιολογήθηκαν από 7 ομάδες κριτικών επιτροπών για τα περίπτερα και 4 ανεξάρτητους κριτές για τις επί σκηνής παρουσιάσεις, βάσει κριτηρίων που αφορούσαν την καινοτομία, το μάρκετινγκ και τη βιωσιμότητα των ιδεών. Συνολικά απονεμήθηκαν 7 βραβεία, και η Κύπρος απέσπασε δύο από αυτά.
Συγκεκριμένα, το Βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης (Best Pitch Award) απονεμήθηκε στην ομάδα Rocking Paints από το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας, η οποία κατάφερε να εντυπωσιάσει κοινό και κριτική επιτροπή με μια ιδέα που συνδύαζε καινοτομία, περιβαλλοντική συνείδηση και έξυπνο design. Η ομάδα δημιούργησε φυσικές χρωστικές ουσίες από πετρώματα, χωρίς ίχνος πλαστικού, αποθηκευμένες σε επαναχρησιμοποιούμενο γυάλινο δοχείο και συνοδευόμενες από μια οικολογική ρούχινη τσάντα. Την ομάδα αποτελούσαν οι μαθητές Απόστολος Στυλιανού, Κυπριανός Κυπριανού, Σωτήρης Πάτσαλος, Μάριος Μιχαήλ και Χρήστος Αλεξόπουλος, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Δημήτρη Λαζάρου και Σαββούλας Παχίτη.

Επιπρόσθετα, το Βραβείο Βιωσιμότητας (Sustainability Award) απονεμήθηκε στην ομάδα NatureSkin Bags από το Γυμνάσιο Αποστόλου Ανδρέα Έμπας, για την οικολογική και ιδιαίτερα πρωτότυπη ιδέα τους να κατασκευάσουν χειροποίητες σακούλες από άγαρ – ένα υλικό που προέρχεται από κόκκινα φύκια – και οργανικά απόβλητα. Οι σακούλες της ομάδας εντυπωσίασαν για την ανθεκτικότητα, τη λειτουργικότητα και τη φιλικότητά τους προς το περιβάλλον. Την ομάδα αποτελούσαν οι μαθητές Νικόλας Καραγιάννης, Χριστοδούλα Βορκά και Ελένη Αγαθοκλέους, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Χρίστου Αριστείδου και Νούλας Θεοφυλάκτου.
Οι δύο κυπριακές ομάδες απέδειξαν ότι η καινοτομία δεν έχει ηλικία και ότι η περιβαλλοντική συνείδηση μπορεί να ενσωματωθεί αποτελεσματικά στην εκπαιδευτική διαδικασία, όταν υπάρχει στρατηγική, μέθοδος και έμπνευση.
Η Lidl Κύπρου, ως στρατηγικός εταίρος του προγράμματος, συνεχίζει να ενισχύει ουσιαστικά τη νέα γενιά με ευκαιρίες μάθησης και εξέλιξης. Η παρουσία των κυπριακών ομάδων στη Βιέννη επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα mind REset έχει εδραιωθεί ως πρότυπο στην περιβαλλοντική και επιχειρηματική εκπαίδευση των νέων στην Κύπρο.
Το mind REset βρίσκεται στα καλύτερά του – και το μέλλον διαγράφεται πιο «πράσινο» και ελπιδοφόρο από ποτέ.
Επισκεφθείτε τη Lidl Κύπρου και στα:
team.lidl.com.cy corporate.lidl.com.cy
lidlfoodacademy.com.cy
facebook.com/lidlcy
instagram.com/lidl_cyprus
youtube.com/lidlcyprus
linkedin.com/company/lidl-cyprus
Σχετικά

Γαστρονομική εμπειρία με την ΓΑΛΠΟ στη Lidl Food Academy [ΕΙΚΟΝΕΣ]
Μέσα από ένα δημιουργικό σεμινάριο μαγειρικής εκπρόσωποι των ΜΜΕ και Influencers δοκίμασαν συνταγές με προϊόντα της ΓΑΛΠΟ

Η Wizz Air πετάει για έναν νέο, υπέροχο προορισμό από την Πάφο
Η Wizz Air μόλις ανακοίνωσε την έναρξη δύο νέων απευθείας δρομολογίων από την Πάφο

Minthis Music Festival 2025: Πέντε αξέχαστες νύχτες — Μια νέα πολιτιστική εποχή ξεκινά
Tο φεστιβάλ ταξίδεψε τους επισκέπτες μέσα από τον ήχο, το συναισθημα και την μοναδική ατμόσφαιρα του χώρου

Ένα εντυπωσιακό "Μονοπάτι Χρωμάτων" στον Πρωταρά, που οδηγεί στην παραλία
Μία σύγχρονη εικαστική παρεμβαση από τον καλλιτέχνη Χρήστο Κυριάκου και τη ομάδα τού TwoTwenty

Πανσέληνος Αυγούστου 2025: Πότε θα δούμε το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου»
Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα του καλοκαιρινού ουρανού

Η απόλυτη εμπειρία εικονικής πραγματικότητας στην Αγία Νάπα (και ο πιο fun τρόπος να περάσεις χρόνο με την παρέα σου)
Απόδρασε από την πραγματικότητα και βυθίσου στην περιπέτεια

3 εντυπωσιακά spa στο νησί, που αναζωογονούν σώμα και πνεύμα
Πού θα περάσετε το καλοκαίρι; Όπου κι αν βρεθείτε, υπάρχει ένα spa που θα σας αναζωογονήσει

«Κόβεται» το The Late Show με τον Στίβεν Κόλμπερτ: Αντιδράσεις για την απόφαση
Ο Κόλμπερτ είναι σφοδρός επικριτής του Τραμπ, ενώ το δίκτυο μόλις συμβιβάστηκε εξωδικαστικά με τον Αμερικανό πρόεδρο και βρίσκεται σε διαδικασία μεταβίβασης


Stranger Things: Κυκλοφόρησε το teaser της 5ης και τελευταίας σεζόν
Τα νέα επεισόδια της σειράς Stranger Things δεν θα είναι διαθέσιμα πριν το φθινόπωρο, ωστόσο μόλις κυκλοφόρησε το teaser της 5ης και τελευταίας σεζόν

Πέθανε η γνωστή Κύπρια σκηνοθέτρια Ιρένα Ιωαννίδου
Ήταν κόρη του σπουδαίου συγγραφέα Πάνου Ιωαννίδη

Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά
Το νέο Δημοτικό Μουσείο αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο, στο σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής