Δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου 2025
Την έκθεση ζωγραφικής της Αναστασίας Χαραλάμπους με τίτλο «1721 ώρες» φιλοξενεί από την Παρασκευή 4 Απριλίου η γκαλερί Marginalia στον Στρόβολο.
Με 30 έργα της η ζωγράφος αφομοιώνει μέσα από μια πλούσια ενεργητική χειρονομία μια ποιητική ταυτότητα, μια γνήσια και ολότελα προσωπική εκδοχή της έμπνευσής της, αναπτύσσοντας μια λεπτή διαλεκτική με το χρώμα και τα άλλα υλικά που χρησιμοποιεί για να ολοκληρωθεί το έργο της.
Όπως σημειώνει ο κριτικός Ανδρέας Χατζηθωμάς, ο σχεδιασμός της ιδιότυπης μορφολογίας των πινάκων της διατηρεί ένα στέρεο υπόβαθρο πάνω στο οποίο τονίζεται ο πυρήνας της φόρμας αλλά και οι άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφονται αντιθέσεις χρωμάτων, λεπτών συνηχήσεων και η τεχνική αναδίπλωση της αφήγησής της.
«Η επιλογή του υλικού και του χρώματος στα έργα της Χαραλάμπους, γίνεται με γερό οπτικό ένστικτο, πλούσιο και ειλικρινή ψυχισμό, χρήση συμβόλων, περίσκεψη και φειδώ. Οι δημιουργίες της λειτουργούν ως μία πνευματική κάθαρση, ως ενδοσκόπηση χωρίς περιφράσεις, χωρίς αναστολές, χωρίς συμβατικές αποτυπώσεις».
Επισημαίνεται ότι η δουλειά της ζωγράφου είναι στιγμές που γίνεται πολύ οικεία και αισθάνεσαι ότι μπορείς να δώσεις πάμπολλες ερμηνείες, ότι μέσα από τις απεικονίσεις της μπορείς να διακρίνεις προσωπικούς συναισθηματικούς κραδασμούς και ενδόμυχους αντικατοπτρισμούς που υποδηλώνουν την αισθητική απόλαυση.
Σύμφωνα με την επιμελήτρια Ελένη Αγκαστινιώτου το «1721 ώρες» μιλάει για την αντίσταση της καλλιτέχνιδος στην άμεση ολοκλήρωση, επιλέγοντας τη βραδύτητα μέσα από μια διαδικασία αυτοαπομόνωσης και αναζήτησης νοήματος.
Υφάσματα και χρώματα επικαλύπτονται, σκίζονται και αναδιαμορφώνονται, δημιουργώντας επιφάνειες που έχουν να κάνουν τόσο με την αδιαφάνεια όσο και με την αποκάλυψη. Λειτουργούν ως παλίμψηστα, όπου κάθε διαδοχικό στρώμα υπαινίσσεται τις αθέατες δυνάμεις που κρύβονται από κάτω. Αποτυπώματα του παρελθόντος παραμένουν εν μέρει συγκεκαλυμμένα, σαν το ίδιο το έργο να διαπραγματεύεται μεταξύ θεατού και αυτού που παραμένει κρυφό.
«Οι μορφές που αναδύονται παγιδεύονται σε έναν χώρο μετάβασης. Οι φιγούρες παίρνουν μορφή αλλά ποτέ δεν υλοποιούνται πλήρως. Υπονοούν κάτι ανείπωτο, μια επιθυμία που αρνείται να αποκαλυφθεί πλήρως. Όπως αποσπάσματα ενός ονείρου, οι αναζητήσεις της καλλιτέχνη παίρνουν μορφή, όχι ως ολοκληρωμένες όψεις, αλλά ως φευγαλέες εντυπώσεις – ενδόμυχες και ανεπίλυτες».
Εγκαίνια: Παρασκευή 4 Απριλίου, γκαλερί Marginalia, Λευκωσία, 19.00. Πληρ. 99657080).
Διάρκεια: μέχρι 26 Απριλίου (Τρίτη- Παρασκευή 10π.μ.- 1μ.μ. & 5-8μ.μ., Σάββατο 10.30π.μ.- 1μ.μ.)
Σχετικά

Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης με τίτλο «Θρησκευτική Παράδοση»
Μία έκθεση του καλλιτέχνη Πανίκου Παναγή Χατζηδάκη και συμμετεχόντων καλλιτεχνών

Η πρώτη ατομική έκθεση της Έρης Παπαδοπούλου στη Λάρνακα
Το έργο της γεφυρώνει παραδοσιακές και σύγχρονες προσεγγίσεις, ενσωματώνοντας τόσο αφηρημένα όσο και ρεαλιστικά στοιχεία


15 (ξεχωριστές) εικόνες από την έκθεση που πρέπει να δεις αυτό το καλοκαίρι
Πήγαμε στα εγκαίνια της έκθεσης "Στον παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί”, που φιλοξενείται στο υπέροχο Almyra Hotel

«Το μήνυμα των χρυσαλλίδων»: Η ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Αρχαίο Κάστρο Κολοσσίου
Σε επιμέλεια της Στέλλας Χριστοφή


«Στον Παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί…»: Η νέα, ομαδική έκθεση από την Isnotgallery και το Almyra Hotel
Οι 17 καλλιτέχνες που συμμετέχουν

Κλείνει σήμερα η έκθεση με τις σπάνιες φωτογραφίες των Κυπρίων στην Αίγυπτο
«Το Ταξίδι για την Ιθάκη» – Φωτογραφική Έκθεση και Αναμνήσεις των Κυπρίων της Αιγύπτου (1920–1970)

The Unframed 70s: Έκθεση έργων του Γκλυν Χιουζ ως βιωματική εμπειρία
Αυτή η έκθεση δεν παρουσιάζει ένα αρχείο· ανασυστήνει ένα είδος βιωματικής μαρτυρίας που ακόμη δεν έχει ειπωθεί πλήρως.

Η Cypria Auctions επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι με μια ξεχωριστή δημοπρασία
Μια δημοπρασία που δεν αναδεικνύει απλώς έργα τέχνης, αλλά ανοίγει περάσματα σε κόσμους πνευματικούς, συμβολικούς και εσωτερικούς.

Art Drops for Love Drops: Η νέα έκθεση ζωγραφικής της Έλενας Παπαριστοτέλους
Μία έκθεση αφιερωμένη στην αγάπη, τη μνήμη και τη θεραπευτική δύναμη της τέχνης.

Η Κύπρος φιλοξενεί έργα περισσότερων από 150 καλλιτεχνών από κάθε γωνιά του κόσμου
Μια πολύ σημαντική έκθεση, με θέμα "Τεχνικές Χαρακτικής"