Δημοσιεύτηκε στις 10 Απριλίου 2025
Η Κέρκυρα είναι το μέρος που σχεδόν όλοι την έχουμε συνδέσει με το Πάσχα. Είναι ο απόλυτος πασχαλινός προορισμός και το ταξίδι στο νησί των Φαιάκων, τις ημέρες αυτές, είναι η απόλυτη εμπειρία που αξίζει κανείς να ζήσει από κοντά, ακόμη και αν δεν είναι θρήσκος.
Τα έθιμα που αναβιώνουν κάθε χρόνο και η κατάνυξη των άγιων ημερών, βάζει όλους τους επισκέπτες του νησιού, σε ένα ιδιαίτερο κλίμα που θα το καταλάβεις, αν βρεθείς από κοντά. Βέβαια, επειδή ακριβώς είναι δημοφιλής προορισμός, έχει πάρα πολύ κόσμο, όμως, σε κάθε περίπτωση, αυτή την εμπειρία αξίζει να τη ζήσεις.

Οι Κερκυραίοι ονομάζουν το Πάσχα Λαμπρή ή Λαμπριά, και όλες τις ημέρες της Μ. Εβδομάδας τηρούν ευλαβικά τα έθιμα. Η Κέρκυρα ντύνεται στα μοβ, πενθώντας για τα πάθη του Κυρίου. Τα λαμπερά της φανάρια, στα καντούνια, στα μικρά σοκάκια, στο Λιστόν, στα Ανάκτορα και τους δρόμους του νησιού χαμηλώνουν το φωτισμό, ενώ με το πένθιμο μοβ χρώμα, φωτίζεται και ο τεράστιος Σταυρός στο Παλαιό Φρούριο, που είναι ορατός μέχρι την Ηγουμενίτσα.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, στον Duomo στην πλατεία Δημαρχείου ανάβουν 12 κεριά, τα οποία σβήνουν ένα- ένα με την ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου, ενώ αναβιώνει η «Τελετή του Νιπτήρα», όπου γίνεται η αναπαράσταση της «νίψεως των ποδών των Αποστόλων από τον Κύριο».

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι εκκλησίες γεμίζουν πριν από το μεσημέρι με πιστούς, για την τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου και την περιφορά του νεκρού Ιησού. Αργότερα, το απόγευμα ξεκινάει η περιφορά των επιταφίων των εκκλησιών στα καντούνια της Παλιάς Πόλης.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, με την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και από τα παράθυρα των σπιτιών στο Λιστόν πέφτουν οι διάσημοι μπότηδες (κανάτια) γεμάτοι νερό, ένα έθιμο που συγκεντρώνει τους επισκέπτες του νησιού που θέλουν να παρακολουθήσουν το εντυπωσιακό αυτό θέαμα.

Κάποιοι λένε ότι το έθιμο είναι των Καθολικών της Ενετοκρατίας, όπου στην αρχή του χρόνου οι κάτοικοι πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να μπορέσει ο νέος χρόνος να τους φέρει καινούρια και καλύτερα. Οι κάτοικοι της Κέρκυρας οικειοποιηθήκαν το έθιμο, αντικαθιστώντας όμως τα παλιά πράγματα με τα κανάτια για να προκαλέσουν μεγαλύτερη φασαρία.

Η αναστάσιμη ακολουθία λαμβάνει χώρα στην Πάνω Πλατεία και μετά το πέρας και της Ανάστασης το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οι φιλαρμονικές περιφέρονται στην πόλη.
Σχετικά


Πάσχα στο Minthis: Μια γιορτή αυθεντικότητας, φύσης και ανθρώπινης σύνδεσης
Το Πάσχα στο Minthis είναι η ιδανική ευκαιρία για να συναντηθεί κανείς με την οικογένεια και τους φίλους του


Άστατος ο καιρός το σαββατοκύριακο - Η πρόγνωση μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη
Αναλυτικά η πρόγνωση

Λυρίδες: Πότε θα «βρέξει» ο ουρανός πεφταστέρια τον Απρίλη
Ετοιμάσου για το ιδιαίτερο αστρονομικό φαινόμενο

Αυτή είναι η λίστα με τα καλύτερα αεροδρόμια στον πλανήτη για το 2025
Στην Ασία το πρώτο, μόνο ένα από τις ΗΠΑ


Βροχές και ισχυροί άνεμοι – Έρχεται πτώση στη θερμοκρασία
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Ανακάλυψε πόλεις-κρυφούς θησαυρούς που παραμένουν εκτός του τουριστικού χάρτη
Υπέροχα μέρη που αξίζει να δεις


Μάκης Κετώνης: Ένας πρωτοπόρος των ΑΠΕ στην Κύπρο (Podcast)
Το Check In Cyprus συνάντησε έναν βαθύ γνώστη των θεμάτων ενέργειας που απασχολούν ιδιαίτερα σήμερα ολόκληρο τον πλανήτη

Οι 10 πιο φθηνές πόλεις στην Ευρώπη, εκεί όπου τρως γεύμα με 5 ευρώ και πίνεις καφέ με 1.2
Omnia cum pretio έλεγαν οι Λατίνοι και η φράση ταιριάζει γάντι σε αυτές τις πόλεις που είναι value for money