Δημοσιεύτηκε στις 10 Απριλίου 2025
Η Κέρκυρα είναι το μέρος που σχεδόν όλοι την έχουμε συνδέσει με το Πάσχα. Είναι ο απόλυτος πασχαλινός προορισμός και το ταξίδι στο νησί των Φαιάκων, τις ημέρες αυτές, είναι η απόλυτη εμπειρία που αξίζει κανείς να ζήσει από κοντά, ακόμη και αν δεν είναι θρήσκος.
Τα έθιμα που αναβιώνουν κάθε χρόνο και η κατάνυξη των άγιων ημερών, βάζει όλους τους επισκέπτες του νησιού, σε ένα ιδιαίτερο κλίμα που θα το καταλάβεις, αν βρεθείς από κοντά. Βέβαια, επειδή ακριβώς είναι δημοφιλής προορισμός, έχει πάρα πολύ κόσμο, όμως, σε κάθε περίπτωση, αυτή την εμπειρία αξίζει να τη ζήσεις.

Οι Κερκυραίοι ονομάζουν το Πάσχα Λαμπρή ή Λαμπριά, και όλες τις ημέρες της Μ. Εβδομάδας τηρούν ευλαβικά τα έθιμα. Η Κέρκυρα ντύνεται στα μοβ, πενθώντας για τα πάθη του Κυρίου. Τα λαμπερά της φανάρια, στα καντούνια, στα μικρά σοκάκια, στο Λιστόν, στα Ανάκτορα και τους δρόμους του νησιού χαμηλώνουν το φωτισμό, ενώ με το πένθιμο μοβ χρώμα, φωτίζεται και ο τεράστιος Σταυρός στο Παλαιό Φρούριο, που είναι ορατός μέχρι την Ηγουμενίτσα.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, στον Duomo στην πλατεία Δημαρχείου ανάβουν 12 κεριά, τα οποία σβήνουν ένα- ένα με την ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου, ενώ αναβιώνει η «Τελετή του Νιπτήρα», όπου γίνεται η αναπαράσταση της «νίψεως των ποδών των Αποστόλων από τον Κύριο».

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι εκκλησίες γεμίζουν πριν από το μεσημέρι με πιστούς, για την τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου και την περιφορά του νεκρού Ιησού. Αργότερα, το απόγευμα ξεκινάει η περιφορά των επιταφίων των εκκλησιών στα καντούνια της Παλιάς Πόλης.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, με την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και από τα παράθυρα των σπιτιών στο Λιστόν πέφτουν οι διάσημοι μπότηδες (κανάτια) γεμάτοι νερό, ένα έθιμο που συγκεντρώνει τους επισκέπτες του νησιού που θέλουν να παρακολουθήσουν το εντυπωσιακό αυτό θέαμα.

Κάποιοι λένε ότι το έθιμο είναι των Καθολικών της Ενετοκρατίας, όπου στην αρχή του χρόνου οι κάτοικοι πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να μπορέσει ο νέος χρόνος να τους φέρει καινούρια και καλύτερα. Οι κάτοικοι της Κέρκυρας οικειοποιηθήκαν το έθιμο, αντικαθιστώντας όμως τα παλιά πράγματα με τα κανάτια για να προκαλέσουν μεγαλύτερη φασαρία.

Η αναστάσιμη ακολουθία λαμβάνει χώρα στην Πάνω Πλατεία και μετά το πέρας και της Ανάστασης το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οι φιλαρμονικές περιφέρονται στην πόλη.
Σχετικά
Η Θεσσαλονίκη κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός για babymoon
-Τι είναι αυτό το νέο είδος ταξιδιού που κάνει θραύση
Αλλάζουν οι τιμές στις παραλίες της Αγίας Νάπας - Πόσο κοστίζουν κρεβατάκι και ομπρέλα
Νέος τιμοκατάλογος στις παραλίες
Τα τρία έργα που θα αλλάξουν το Παραλίμνι
Εκδόθηκε η άδεια για το έργο της δημιουργίας της Πλατείας Παραλιμνίου
12 πολυτελή ξενοδοχεία και ισάριθμες εμπειρίες για τον Άγιο Βαλεντίνο
Κλείστε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, περιποιηθείτε τους εαυτούς σας, πιείτε κοκτέιλ δίπλα στη θάλασσα και γιορτάστε τον έρωτα
H Ryanair ανακοίνωσε πτήσεις από €14.99 σε 12 προορισμούς
Ετοιμάσου να οργανώσεις ένα city break της τελευταίας στιγμής ή ένα χαλαρό χειμωνιάτικο ταξίδι,
Αυτό είναι το νέο ξενοδοχείο της Sunrise που ανοίγει τον Μάιο στον Πρωταρά (εικόνες)
Μια νέα ξενοδοχειακή μονάδα κοντά σε γνωστή χρυσή αμμώδη παραλία του Παραλιμνιού
4 κυπριακά ξενοδοχεία ανάμεσα στα Top 100 Hotels Worldwide
Διεθνής Διάκριση για την Louis Hotels
Οι ευρωπαϊκές πόλεις που εξερευνώνται πιο εύκολα με τα πόδια -Μια ελληνική πόλη στη λίστα
Όταν επιλέγουν έναν προορισμό για διακοπές, οι ταξιδιώτες λαμβάνουν υπόψη το πόσο εύκολο είναι να τον εξερευνήσουν, με το πόσο περπατήσιμη είναι μια πόλη να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για πολλούς.
Η Αγλαντζιά συστήνει τον φετινό της Βασιλιά Καρνάβαλο με ένα χιουμοριστικό βίντεο
Πρωταγωνιστές οι Δήμαρχος Λευκωσίας, Αντιδήμαρχος Αγλαντζιάς και ο νέος Βασιλιάς Καρνάβαλος