Δημοσιεύτηκε στις 12 Απριλίου 2025
Με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις για τα παιδιά ο Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας συνεχίζει στο Παραλίμνι το Φεστιβάλ Παραδοσιακού Πολιτισμού "Φωνές τζιαι Θύμησες".
Συγκεκριμένα, το πρωί του Σαββάτου του Λαζάρου 12 Απριλίου 2025 από τις 11 το πρωί μέχρι και τη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί μία παραδοσιακή εκδήλωση μουσικής, γεύσεων και παραδοσιακών επαγγελμάτων για μικρούς και μεγάλους στο Παραδοσιακό Σπίτι Παραλιμνίου. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρασκευάσουν, να φουρνίσουν και να δοκιμάσουν παραδοσιακές φλαούνες τις οποίες θα ετοιμάζει το Κέντρο Προσφοράς και Αγάπης (ΚΕΠΑ) Άγιος Χριστόφορος, να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στην αγγειοπλαστική με τον αγγειοπλάστη Χρήστο Ασκώτη, να κατασκευάσουν καλάθια στο Εργαστήρι Καλαθοπλεκτικής, να γνωρίσουν την απόσταξη της ζιβανίας με τον παραδοσιακό τεχνίτη Αθηνόδωρο Γεωργίου και να εξερευνήσουν το Παραδοσιακό Σπίτι του Παραλιμνίου. Στην εκδήλωση συμμετέχουν το νεανικό σχήμα Romiosini Ensemble του Πολιτιστικού Συλλόγου ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ με Κάλαντα του Λαζάρου από τον ελλαδικό χώρο και παραδοσιακή μουσική καθώς και το 21ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Παραλιμνίου, το 112ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Δερύνειας και το 291ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Παραλιμνίου με παραδοσιακά παιχνίδια.

Την Κυριακή των Βαΐων, 13 Απριλίου 2025 στις 4 το απόγευμα στο αμφιθέατρο Ξένιον στο Παραλίμνι η αφηγήτρια Μαρίνα Κατσαρή και ο μουσικός Βαγγέλης Γέττος τα βάζουν με τα στοιχειά, τους ρηγάδες και τους σιδερόφραχτους ιππότες της μεσαιωνικής Κύπρου και τραγουδούν τα παθήματα και τα κατορθώματά τους σε μία αφήγηση Μεσαιωνικών Παραμυθιών με τίτλο «Μεσαιωνικά Παραμύθια της Κύπρου “…που δράκους εις την Κύπρον άλλον τίποτε!». Οι θρύλοι και τα παραμύθια αποδίδονται στη φυσική τους γλώσσα, την κυπριακή διάλεκτο, που έφτασε στα ύστερα μεσαιωνικά χρόνια στην ακμή της. Οι μουσικές επιλογές ακολουθούν τα χνάρια των μεσαιωνικών αρμονιών που μπόλιασαν δημιουργικά την κυπριακή παραδοσιακή μουσική.
Οι είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη
Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παραδοσιακού Πολιτισμού του Δήμου Παραλιμνίου – Δερύνειας “Φωνές τζιαι Θύμησες”.
Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ: https://pdm.org.cy/festival-paradosiakou-politismou-fones-tziai-thymises/
Σχετικά

16+1 υπέροχες παιδικές προτάσεις για τον μήνα Οκτώβριο
Όλα όσα μπορείς να κάνεις με τα παιδιά στην Κύπρο το επόμενο διάστημα: από πανηγυράκια μέχρι πάρτι, φεστιβάλ και γιορτές αφιερωμένες στα παιδιά!

Παιδικό Πανηγύρι στον Ύψωνα, με δωρεάν παιχνίδια
Ελάτε με τα παιδιά σας για μια αξέχαστη Κυριακή γεμάτη παιχνίδι και χαμόγελα!

Π.Α.Ε.Ε.Κ Kids Day: Μια μέρα αφιερωμένη στα παιδιά!
Μια μέρα γεμάτη χαμόγελα, παιχνίδι και αξέχαστες στιγμές για όλη την οικογένεια!

8+1 παραστάσεις που ταξιδεύουν τα παιδιά στον μαγικό κόσμο του θεάτρου
Από κλασικά παραμύθια μέχρι σύγχρονες ιστορίες με μηνύματα για τη φιλία, την αποδοχή και τη φαντασία, η θεατρική σκηνή γεμίζει φως και χαμόγελα

Η παιδική θεατρική παράσταση «Πού λες εσύ;» ανεβαίνει στην σκηνή
Μια τρυφερή και συγκινητική ιστορία της Μαριλένας Ταπάκη, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Λούρα

Τα Τρία Γουρουνάκια στην Κύπρο: Η παράσταση που «χτίζει» την αυτοπεποίθηση των παιδιών!
Η πιο διαδραστική παιδική παράσταση, που παρουσιάζεται για 14η χρονιά στην Ελλάδα ερχόμαται στην Κύπρο!

Baby Spa: 5 χώροι που θα χαρίσουν την απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης και ευεξίας στο μωρό σας
Ανακαλύψτε τον μαγικό κόσμο και τα πολλάπλά οφέλη του Baby Spa σε 5 εξειδικευμένα κέντρα στο νησί

Το απόλυτο Halloween festival έρχεται τον Οκτώβριο
Και θα διαρκέσει τέσσερις ολόκληρες ημέρες

Aradippou Kids Festival 2025: Η μεγάλη παιδική γιορτή επιστρέφει!
Το φετινό φεστιβάλ έρχεται ακόμα πιο μεγάλο και πιο συναρπαστικό, με στόχο να προσφέρει ένα τριήμερο γεμάτο χαρά, ενέργεια και δημιουργικές εμπειρίες

"Η Μπουρμπουλο... Μάγισσα" για μια μόνο παράσταση στη Λευκωσία
Μια τρυφερή και χιουμοριστική ιστορία για τη φιλία, την αποδοχή, την αυτοεκτίμηση και τη... μαγεία που όλοι έχουμε μέσα μας!

Μία διασκευή του επώνυμου μιούζικαλ Grinch στην παιδική σκηνή της Κύπρου
Ένα έργο γεμάτο τραγούδια, χορό, χιούμορ και συγκίνηση

"Ηρακλής χωρίς μπράτσα": Μία παιδική θεατρική παράσταση για τον σχολικό εκφοβισμό
Το κείμενο γράφτηκε μετά από συζητήσεις με ψυχολόγο