Δημοσιεύτηκε στις 02 Νοεμβρίου 2021
Το Θέατρο Δέντρο ανεβάζει την παράσταση «Η μέθοδοs του Δρ. Παλομέρο», ένα έργο βασισμένο στο θεατρικό «Τοκ-Τοκ» του Λοράν Μπαφί, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Λεοντάρη. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 7 Νοεμβρίου στις 20.00.
Λίγα λόγια για το έργο
Ο παγκοσμίου φήμης ισπανός γιατρός Παλομέρο, ειδικευμένος στη θεραπεία ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών, επισκέπτεται μία φορά το μήνα το ιατρείο του στο Παρίσι για να εξετάσει τους ασθενείς του. Στην αίθουσα αναμονής του ιατρείου τον περιμένουν έξι ασθενείς, που περίμεναν πολλούς μήνες για να κλείσουν το πολυπόθητο ραντεβού μαζί του. Ο Φρεντερίκ πάσχει από κοπρολαλία, ο Αλέν από αριθμομανία, η Καντίντ από μικροβιοφοβία, η Μαρί από ψυχαναγκαστικό σύνδρομο η Λιλί από παλιλαλία, ο Όττο από γραμμοφοβία. Όλες αυτές οι παράξενες εμμονικές διαταραχές εκδηλώνονται ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης εκρηκτικής συνύπαρξης. Η ώρα περνά και ο γιατρός δεν εμφανίζεται. Η βοηθός του ενημερώνει τους ασθενείς ότι η πτήση του γιατρού από τη Μαδρίτη έχει καθυστέρηση, αλλά ότι ο γιατρός θα έρθει οπωσδήποτε. Οι ασθενείς μη έχοντας τι άλλο να κάνουν, αποφασίζουν να σπάσουν την ανία και την αμηχανία της αναμονής: συζητούν για το πρόβλημά τους, γνωρίζονται καλύτερα και εξομολογούνται ο ένας στον άλλον τις αγωνίες και τις επιθυμίες τους. Ένα τρελό γαϊτανάκι φόβων, επιθυμιών και συναισθημάτων, που θα οδηγήσει σε ένα απρόσμενο και συγκινητικό φινάλε.

από το σκηνοθετικό σημείωμα
Την «Μέθοδο του Δρ. Παλομέρο» δεν μπορεί να την κατατάξει κανείς εύκολα σε ένα θεατρικό είδος καθώς εμπεριέχει και συνδυάζει με ευφυία την φάρσα με το ψυχογράφημα και το μπουλβάρ με το θέατρο του παραλόγου. Πρόκειται για μία εκρηκτική συνύπαρξη χαρακτήρων με ακραία χαρακτηριστικά. Όλοι οι ήρωες πάσχουν από κάποια εμμονική διαταραχή και αποτελούν μοναδικές περιπτώσεις. Η συνθήκη της συνάντησης και της αναγκαστικής συνύπαρξης για ώρες στην αίθουσα αναμονής ενός ιατρείου, τους μεταμορφώνει, τους «ανοίγει» και τους μετακινεί. Περιμένοντας τον γιατρό, όπως κάποιοι άλλοι θεατρικοί ήρωες περίμεναν τον Γκοντό, η μοναξιά τους μοιράζεται και μαλακώνει. Αυτή η παράδοξη συνεύρεση περνά από την αρχική ασυμβατότητα στην λύτρωση του «μαζί», στην θεραπευτική κατάσταση της ανθρώπινης αλληλεγγύης.
Η παράσταση που προτείνουμε στηρίζεται σε μία ελεύθερη διασκευή του έργου «Τοκ-τοκ» του γάλλου συγγραφέα Λοράν Μπαφί και έχει στόχο να σεβαστεί όλους τους θεατρικούς κώδικες που το ίδιο το έργο υποδεικνύει: ως προς το χτίσιμο των χαρακτήρων, είναι απαραίτητη η δημιουργία καθαρών περιγραμμάτων για τον κάθε κωμικό τύπο, ανάλογα με την πάθησή του τόσο σε επίπεδο σωματικότητας όσο και ως προς τη διαχείριση του λόγου. Ωστόσο, οι ήρωες αυτοί, κάτω από το κωμικό τους προσωπείο, κρύβουν την αγωνία της διαταραχής που τους βασανίζει.

Τα στοιχεία του μπουλβάρ που περιέχονται στο έργο θα εξυπηρετήσει ο γρήγορος ρυθμός λεκτικών και σωματικών δράσεων, ο οποίος θα εναλλάσσεται με τις σιωπές και τις χρονικές παύσεις που είναι απαραίτητες για να ακουστεί ο απόηχος της αγωνίας των προσώπων. Οι γρήγοροι ρυθμοί της παράστασης θα αναδείξουν το φαρσικό στοιχείο και οι αργοί ρυθμοί θα αποκαλύψουν το ψυχολογικό βάθος που κρύβεται κάτω από την ψυχική διαταραχή. Το έργο επιφυλάσσει ένα αναπάντεχο όσο και συγκινητικό φινάλε – στην πραγματικότητα αποκαλύπτεται ότι ο γιατρός είναι ένας από τους ασθενείς – και μεταφέρει έτσι το βαθιά ανθρωπιστικό μήνυμα της θεραπευτικής αξίας της συνάντησης και της αλληλεγγύης. Ο κύριος σκηνικός χώρος θα διαμορφωθεί σκηνογραφικά σε αίθουσα αναμονής, ενώ οι δύο δευτερεύοντες χώροι της δράσης, το γραφείο της βοηθού και η τουαλέτα του ιατρείου, θα είναι ταυτόχρονα ορατοί από τους θεατές. Δύο πόρτες, τοποθετούνται συμβολικά ως όρια ανάμεσα στους τρεις χώρους, σχολιάζοντας την «μπουλβαρική» διάσταση του έργου ανοίγοντας και κλείνοντας διαρκώς κατά τη διάρκεια της παράστασης, ενώ ταυτόχρονα διακρίνουν τους χώρους σε δημόσιους (αίθουσα αναμονής) και ιδιωτικούς (τουαλέτα και γραφείο βοηθού).Στόχος της παράστασης είναι να συνδυάσει το χιούμορ με το τρυφερό ψυχογράφημα και στο τέλος να υπογραμμίσει τον βαθύ ανθρωπισμό αυτού του τόσο πρωτότυπου και ιδιαίτερου έργου.
ταυτότητα παράστασης
Διασκευή-Σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια: Γιάννης Λεοντάρης
Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Φωτισμοί: Xρήστος Γωγάκης
Γραφιστικά: MKC DESIGN STUDIO,
Trailer-φωτογράφιση: Λήδα Αγιομαμίτη
Παραγωγή: Γιάννος Λούρας
ηθοποιοί:
Σταύρος Λούρας
Αιμιλία Βάλβη
Μάριος Μεττής
Ονησίφορος Ονησιφόρου
Πολυξένη Σάββα
Ελένη Σιδερά
Ηλέκτρα Φωτιάδου
πρεμιέρα:
Κυριακή 7 Νοεμβρίου, Θεατρο Δέντρο, Λευκωσία, 20.00.
παραστάσεις: 13, 20, 21, 24, 27 Νοεμβρίου & 4, 5 Δεκεμβρίου
Λεμεσός – Ριάλτο: 14 Νοεμβριου
Πάφος- Μαρκίδειο: 28 Νοεμβρίου

-
Θέατρο Δέντρο
24 Νοεμβρίου 2021
-
Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου
28 Νοεμβρίου 2021
-
Θέατρο Δέντρο
07 Νοεμβρίου 2021
13 Νοεμβρίου 2021
20 Νοεμβρίου - 21 Νοεμβρίου 2021
27 Νοεμβρίου 2021
04 Δεκεμβρίου - 05 Δεκεμβρίου 2021
-
Θέατρο Ριάλτο
14 Νοεμβρίου 2021
Σχετικά
Αυτά είναι όλα όσα θα δούμε στη σκηνή του ΘΟΚ τη νέα σεζόν
Μια νέα θεατρική σεζόν με κλασικά έργα, σύγχρονο θέατρο και νέες κυπριακές φωνές ετοιμάζεται να ανοίξει αυλαία από τον Οκτώβριο.
Angelo Tsarouchas: Ο διάσημος Ελληνοκαναδός κωμικός έρχεται στην Κύπρο
Ο καταξιωμένος stand-up comedian παρουσιάζει τη νέα του παράσταση «Diaspora» σε Λεμεσό και Λευκωσία τον Οκτώβριο
H πρωτότυπη παράσταση «Προσπαθούμε» επιστρέφει για δεύτερη χρόνια
Μια σύγχρονη κωμωδία που επιθυμεί να ρίξει φως σε ένα θέμα τόσο καθημερινό και συνάμα τόσο μυστικό
«Η Δημοπρασία» του Σταύρου Τσιώλη ανεβαίνει στην Αξιοθέα
Ο Αργύρης Μπακιρτζής πρωταγωνιστεί στο συγκινητικό μονόπρακτο, αποτίοντας φόρο τιμής στον σπουδαίο σκηνοθέτη και στην πολύχρονη φιλία τους
«Το Χρονικό της Κύπρου» επιστρέφει σε μία παράσταση αφιερωμένη στον Μιχάλη Πιερή
Η ιστορική και πολυβραβευμένη παραγωγή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζεται ξανά, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή και σκηνοθέτη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ.
Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Η ζωή του γίνεται παράσταση στην Αθήνα
Ποιοι γνωστοί τραγουδιστές και ηθοποιοί θα συμμετάσχουν
Η «Πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα» επιστρέφει στην Κύπρο για δέκα παραστάσεις
Ο Χάρης Ρώμας φέρνει ξανά στο νησί την ξεκαρδιστική και συγκινητική κωμωδία του, με ένα εκλεκτό καστ ηθοποιών και παραστάσεις σε πέντε πόλεις.
8 ελληνικές παραστάσεις ταξιδεύουν το φθινόπωρο στην Κύπρο
Αγαπημένοι πρωταγωνιστές, μεγάλες επιτυχίες, κωμωδίες και έργα που συγκινούν έρχονται σε θέατρα σε όλο το νησί.
Οι «Επτά επί Θήβας» ανεβαίνουν στο Αρχοντικό Αξιοθέας
Η πολυγλωσσική σκηνική πρόταση της Λέας Μαλένη φέρνει την τραγωδία του Αισχύλου στο σήμερα, μιλώντας για τον πόλεμο, τον ξεριζωμό και τον φαύλο κύκλο της βίας.
Φαίδων ή ο ίλιγγος: Η ποίηση της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ σε τρεις ξεχωριστούς χώρους στην Κύπρο
Η σύνθεση της νομπελίστριας Μαργκερίτ Γιουρσενάρ παρουσιάζεται ως θεατρικό ντουέτο σε «ποιητικούς» χώρους της Κύπρου
Το ΚΤΗΡΙΟΝ 53 παρουσιάζει σε Παγκύπρια πρώτη το έργο του Βρετανού συγγραφέα Άλιστερ ΜακΝτάουαλ «All of It».
Πρόκειται για έναν μονόλογο τύπου stream of consciousness – έναν κατακλυσμό σκέψεων και εικόνων που αναδύονται από το μυαλό της αφηγήτριας σε μια αδιάκοπη ροή
«Το Μεγάλο Βιβλίο Των Μικρών Πλασμάτων», ένα μιούζικαλ για μικρούς και μεγάλους εξερευνητές
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» και η Urban Productions παρουσιάζουν τη νέα παιδική παράσταση