Δημοσιεύτηκε στις 20 Ιουνίου 2014
Αναπτύσσοντας μια σειρά από πολύ διαφορετικά στοιχεία, η δουλειά του Παπαμιχαήλ συνδέεται μέσω ενός πλέγματος πολιτικών αναφορών και ψιθύρων μιας κοινωνικής γλώσσας. Με σπουδές στην Ψυχολογία και τις Καλές Τέχνες από το Λος Άντζελες και το Μόναχο, τα τελευταία χρόνια, ο καλλιτέχνης έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γερμανία. Η εμπειρία που έχει αποκτήσει έχοντας ζήσει και εργαστεί σ΄ αυτές τις χώρες αποτελούν μέρος της ιδιαίτερης προσέγγισης που υιοθετεί στις τεχνικές και στις ιδέες των έργων του. Ο Παπαμιχαήλ δουλεύει, τοποθετώντας ακόμα και το σώμα του, με γλυπτικά αντικείμενα και πιο χαρακτηριστικά, με πολύπλοκες τεχνικές διαδικασίες των γλυπτών που φτιάχνονται από papier mâché. Η ιδιαίτερή του αίσθηση για το σμίλευμα του εύπλαστου υλικού, αποτυπώνεται στη μεταμόρφωση του χαρτιού σε νωπή, σαν γύψινη, πλάκα, αρκετά μεγάλη για να μοιάζει με ένα ισχυρό τοίχο. Το έργο του καλλιτέχνη καθοδηγείται από μια επίγνωση για την αναγκαιότητα της ευαισθητοποίησης μέσω ιδεών που μοιράζονται μια κοινωνική συνείδηση. Σ΄ αυτή την καινούρια παρουσίαση της δουλειάς του, για πρώτη φορά στην Κύπρο, ο Μιχάλης Παπαμιχαήλ έχει επιλέξει ένα παραμελημένο, υπαίθριο και βιομηχανικό χώρο, κάτι ανάμεσα σε ένα χώρο στάθμευσης και αποθήκη, στο κέντρο της Λεμεσού. Ο ακατέργαστος και απροσδιόριστος χώρος υποστηρίζει επιπλέον μερικά από τα κρίσιμα ζητήματα που αλλιώς θέτει στο έργο του ο καλλιτέχνης. Η επιμέλεια του χώρου σε σχέση με τα ίδια τα έργα είναι άμεσα επικοινωνιακή με το κοινό ενώ η εμπορική αξία του έργου αγνοείται, και κατ΄ επέκταση και η κανονιστική λειτουργία της οικονομικής συναλλαγής των γκαλερί. Αντιθέτως, ο Παπαμιχαήλ προτρέπει το/τη θεατή να συμμετέχει στην ενεργοποίηση της δυνατότητας σκέψης για ότι αφορά το ρόλο των ατόμων σε σχέση με τους μεγάλους μηχανισμούς εξουσίας. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το ογκώδες γλυπτό, "Newspaper", το οποίο αν και επιβλητικό, όπως το κολοσσιαίο μέγεθος της μνημειακής τέχνης που σμικρύνει συχνά τη σημασία της ανθρώπινης μορφής, λειτουργεί ταυτόχρονα αποκαλυπτικά για το πως στρώματα από συμπιεσμένες εφημερίδες γίνονται ο συγκολλητικός λόγος της "είδησης" που τα σημερινά μέσα ενημέρωσης μάς αναγκάζουν να θυμόμαστε.
Στην περφόρμανς, "Examining chaos with a guide", ο καλλιτέχνης κατασκευάζει ένα δωμάτιο όπου η θέαση του χώρου δραπετεύει από την άμεση πρόθεση του/της συμμετέχοντα/ουσας. Μια τυφλή οδηγός κατευθύνει το/τη θεατή σε κάτι που μοιάζει με απεριόριστο χώρο επιτρέποντας και στους δύο να διασταυρώσουν τις πραγματικότητές τους στην κοινή εμπειρία ενός διαλόγου όπου υπομονή κι επαφή γίνονται τα βασικά εργαλεία για την ανθρώπινη μεταμόρφωση. Η αναδόμηση μιας ανθρώπινης εμπειρίας μέσω της αίσθησης της εμπειρίας του άλλου ατόμου είναι μια εφεύρεση για συναντήσεις συναίσθησης, την οποία ο Μιχάλης Παπαμιχαήλ επιθυμεί να κινητοποιήσει μέσα από τη δουλειά του.
Μαρία Πετρίδη, Συγγραφέας
Μέρες λειτουργίας: 21-29 Ιουνίου από 18.00-21.00
Η Performance θα γίνει μόνο στα εγκαίνια και στο κλείσιμο της έκθεσης
Οδός Ευέλθωντος - Μιαούλη γωνία, Λεμεσός.
Πληροφορίες: 97841206
Σχετικά
Η έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Παπανικολάου με τίτλο «Συνθήκη» στον Στρόβολο
Στο κέντρο της νέας του δουλειάς βρίσκεται ο άνθρωπος και οι συνθήκες που δημιουργεί μέσα στον χώρο
Electric Dreams: Η νέα, ομαδική έκθεση της Isnotgallery
Τα έργα της έκθεσης συγκροτούν ένα μωσαϊκό κοινωνικών και προσωπικών αφηγήσεων
Ο ιστορικός Έλληνας εικαστικός Μιχάλης Μανουσάκης σε νέα ατομική έκθεση
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει ατομική έκθεση του ιστορικού Έλληνα ζωγράφου Μιχάλη Μανουσάκη
Electric Dreams: Η έκθεση που πρέπει να επισκεφθείς τις γιορτές στη Λευκωσία
Η νέα ομαδική έκθεση που θα φιλοξενήσει η Isnotgallery συνεχίζει και διευρύνει τον διάλογο που άνοιξε το καλοκαίρι με την έκθεση «Στον παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί»
Fluid Persistence: Η νέα έκθεση στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών ξετυλίγεται ως ένας ρευστός χώρος
Τα έργα 19 καλλιτεχνών διερευνούν επείγοντα ζητήματα σχετικά με την οικολογική καταστροφή
Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2025 θα παραμείνει ανοικτή η έκθεση του προγράμματος «Face Forward …into my home»
Στις 30 Δεκεμβρίου 2025 ολοκληρώνεται ο κύκλος της έκθεσης του προγράμματος «Face Forward …into my home», στον 1ο όροφο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.
Το 125 Space παρουσιάζει την έκθεση In Parallel: Conversations on Love, Life & Light
Μια ομαδική παρουσίαση που συγκεντρώνει έργα των Fernando de Ana, Antonia Figueiredo, David Hanley (DaHexd) και Kiama Lisani
Claytopia Ceramic Festival: Ένα απόγευμα αφιερωμένο στην κεραμική
Μια ολόκληρη μέρα γεμάτη έμπνευση, παιδικές δραστηριότητες, ζεστό κρασί, νόστιμο φαγητό και μουσική
Νέα προσωρινή έκθεση «Χριστόφορος Σάββα: Απλά – Περίπλοκα – Αόρατα: Ένα άγνωστο αρχείο» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Το αρχείο που ήταν στην κατοχή Τουρκοκύπριου παραδόθηκε στον εικαστικό και συλλέκτη Χαράλαμπο Σεργίου.
«Papiers: Fountain of Desires»: Έργα σε χαρτί 17 καλλιτεχνών, στην Isnotgallery
Καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών και εικαστικών προσεγγίσεων, επιμένουν στο χαρτί ως πεδίο πειραματισμού και έκφρασης
Το NYX Hotel Limassol φιλοξενεί την έκθεση “Retrospect-Me” του Άριστου Χριστοφόρου
Το ξενοδοχείο στηρίζει τη σύγχρονη εγχωρία τέχνη και την πολιτιστική δημιουργία