Δημοσιεύτηκε στις 08 Μαΐου 2025
Συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι δοκιμές της καλοκαιρινής παραγωγής του ΘΟΚ Χορικά Ύδατα σε κείμενο-σκηνοθεσία της Λίνας Νικολακοπούλου. Οι παραστάσεις στην Κύπρο θα δοθούν στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 12 και 13 Ιουνίου, στο Αμφιθέατρο Μακάριος Γ’, Σχολής Τυφλών στις 18,19 και 20 Ιουνίου, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας στις 27 Ιουνίου, στη Λάρνακα σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα και στη συνέχεια η παραγωγή ταξιδεύει για παραστάσεις στην Ελλάδα.
Στη μακρόχρονη δημιουργική πορεία της –και στο θέατρο– η Λίνα Νικολακοπούλου έχει έρθει σε επαφή με έργα σπουδαία, καλύπτοντας ένα ευρύτατο ρεπερτοριακό φάσμα, από το αρχαίο δράμα μέχρι και τη σύγχρονη δραματουργία και έχει συνεργαστεί με πολλούς και σπουδαίους σκηνοθέτες και συνθέτες.
Στην παράσταση «Χορικά Ύδατα», η σημαντική Ελληνίδα ποιήτρια και στιχουργός έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία, την επιλογή των κειμένων και των χορικών τους καθώς και τη συγγραφή συνδετικών κειμένων. Η παράσταση συνθέτει μια πολύχρωμη παλέτα με στιγμές κωμωδίας και δράματος, εστιάζοντας στα μεγάλα και διαχρονικά θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο και ορίζουν τη φύση, τη μοίρα και τα έργα του.
Πολλά από αυτά, τα θεατρικά τραγούδια, αυτονομήθηκαν και μέσα στα χρόνια έγιναν μεγάλες επιτυχίες, με το μεγαλύτερο μέρος του κοινού που τα αγάπησε να μη γνωρίζει ότι πρόκειται για τραγούδια βγαλμένα μέσα από το θέατρο. Στα «Χορικά Ύδατα» επιστρέφουν ξανά στην πηγή τους: τη θεατρική σκηνή. Με αφετηρία τη «Λυσιστράτη» (1986) και κατόπιν στις «Τρωάδες», τον «Πλούτο», τους «Ιππείς», τον «Οιδίποδα», «Το Έκτο Πάτωμα», το «Άγριο Μέλι», «Το Σκλαβί» κ.ά., η Λίνα Νικολακοπούλου αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο της χορικής τέχνης που αποτελεί συνδυασμό ποίησης, μουσικής και χορού. Τραγούδια γνωστά και άγνωστα, που έχουν μια ιστορία θεατρική να πουν, σμίγουν σε μια νέα συνθήκη υψηλής αισθητικής αξίας και ανοίγουν έναν συναισθηματικό διάλογο με τον θεατή.
Η Λίνα Νικολακοπούλου έχει συνοδοιπόρους της στη δημιουργία της παράστασης μια ομάδα εξαίρετων καλλιτεχνών, που συμβάλλουν με το ταλέντο τους στο τελικό αποτέλεσμα: τους Άγγελο Μέντη και Άγγελο Αγγελή στα σκηνικά και τα κοστούμια αντίστοιχα, τον μουσικό Σωκράτη Λεπτό στις ενορχηστρώσεις, τη διεύθυνση ορχήστρας και τη μουσική διδασκαλία και τον Φώτη Νικολάου στην κίνηση και τις χορογραφίες.
Επί σκηνής οκτώ ηθοποιοί ευρύτατης ερμηνευτικής γκάμας, τέσσερις γυναίκες και τέσσερις άντρες από τρεις γενιές, ερμηνεύουν, χορεύουν και τραγουδούν: η σπουδαία κυρία του θεάτρου Αννίτα Σαντοριναίου, που φέρει το ήθος της θρυλικής εποχής του Κουν, η Στέλα Φυρογένη, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, ο Χάρης Πισίας και η Νιόβη Χαραλάμπους, ηθοποιοί με μακρά και επιτυχημένη πορεία στο θέατρο, αλλά και οι νεότεροι Χρήστος Γκρόζος, Λουκάς Προκοπίου και Μαρία Τσιάκκα.
Διακεκριμένοι και πολύπειροι είναι και οι έξι μουσικοί της παράστασης, που αποδίδουν τα μουσικά μέρη ισορροπώντας θαυμάσια ανάμεσα στη δεξιοτεχνία και το μπρίο.
Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Λίνα Νικολακοπούλου
Σκηνικά: Άγγελος Μέντης
Κοστούμια: Άγγελος Αγγλή
Ενορχηστρώσεις-Μουσική διεύθυνση: Σωκράτης Λεπτός
Χορογραφία-Κινησιολογία: Φώτης Νικολάου
Σχεδιασμός φωτισμού: Γεώργιος Κουκουμάς
Καλλιτεχνική Συνεργάτις: Γεωργία Μεσιήτη
Βοηθός σκηνοθέτιδας (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Στέφανος Κασάπης
Παίζουν:
Αννίτα Σαντοριναίου Αλέξανδρος Μπουρδούμης
Στέλα Φυρογένη Χάρης Πισίας
Νιόβη Χαραλάμπους Χρήστος Γκρόζος
Μαρία Τσιάκκα Λουκάς Προκοπίου
Μουσικοί επί σκηνής (με αλφαβητική σειρά): Αντρέας Θεοχάρους, Ιωάννης Καρσεράς, Αντρέας Κραμπιάς, Σωκράτης Λεπτός, Ανδρέας Μιχαλόπουλος, Μάριος Σολωμού

Παραστάσεις
Λεμεσός
Αρχαίο Θέατρο Κουρίου*
Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025
Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025 (με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους)
Λευκωσία
Αμφιθέατρο Μακάριος Γ’, Σχολής Τυφλών
Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025
Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025 (με ελληνικούς υπέρτιτλους)
Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025 (με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους)
Δερύνεια
Δημοτικό Αμφιθέατρο
Παρασκευή 27 Ιουνίου 2025
και σε περιοδεία στη Λάρνακα, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα
Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 21:00
*Τα Αρχαία Μνημεία χρησιμοποιούνται με άδεια του Υφυπουργείου Πολιτισμού.
Πληροφορίες / Εισιτήρια
Ηλεκτρονικά εδώ.
Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Σάββατο 10:00-13:30 & 16:00-18:00)
Τιμές Εισιτηρίων
€20 / €10 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)
Φωτογραφίες: Παύλος Βρυωνίδης
-
Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
12 Ιουνίου - 13 Ιουνίου 2025
-
Αμφιθέατρο Αρχ. Μακάριου Γ (Σχολή Τυφλών)
18 Ιουνίου - 20 Ιουνίου 2025
-
Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας
27 Ιουνίου 2025
Σχετικά
Η μεγάλη αναμέτρηση Φροστ–Νίξον ζωντανεύει στη σκηνή του ΘΟΚ
Η Νέα Σκηνή ΘΟΚ παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Πήτερ Μόργκαν «Φροστ/Νίξον», ένα καθηλωτικό πολιτικό δράμα που μεταφέρει στη σκηνή μία από τις πιο διάσημες τηλεοπτικές αναμετρήσεις του 20ού αιώνα
«Έρκουμαι σαν καταρράκτης κάθετα»: Η νέα περφόρμανς της Έλενας Αγαθοκλέους
Μια σκοτεινή σκηνική παραβολή στην κυπριακή διάλεκτο για την απώλεια, τη μνήμη και έναν άνθρωπο που αποφασίζει να βουτήξει σε μια ρωγμή.
Η βραβευμένη περφόρμανς «Σεμπάστιαν» έρχεται για δύο παραστάσεις στη Λευκωσία
Οι Nova Melancholia και ο σκηνοθέτης Βασίλης Νούλας προσεγγίζουν τον Άγιο Σεβαστιανό ως ένα διαχρονικό σύμβολο ομορφιάς, επιθυμίας, πόνου και μαρτυρίου.
«Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα»: Ο Αντωνάκης και η Ελενίτσα επιστρέφουν στη σκηνή
Οι Αντι-Δρώντες παρουσιάζουν για τρεις βραδιές στο Σατιρικό Θέατρο την αγαπημένη ιστορία του Γιώργου Τζαβέλλα.
«Η Κοιλιά» της Μαρίνας Βρόντη έρχεται στο ΚΤΗΡΙΟΝ 53
Σε σκηνοθεσία Σταύρου Ποταμάρη και με τη Μαρίλια Χαριδήμου επί σκηνής
Όταν ο Δαβίδ συναντά τον Γολιάθ στη σκηνή
Μια ευρηματική παράσταση χοροθεάτρου «γιγαντιαίων» διαστάσεων, γεμάτη χιούμορ, φαντασία και ανατροπές, για μικρούς και μεγάλους
Το βραβευμένο «Brandy Sour» της Κωνσταντίας Σωτηρίου ζωντανεύει από το Θέατρο Αντίλογος
Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ηθοποιοί συναντιούνται σε μια δίγλωσση παράσταση για τη δόξα, την πτώση και τον διχασμό της Κύπρου
«Τα Μωρά τα Φέρνει ο Πελαργός» στο Θέατρο Ανεμώνα
Η αγαπημένη κωμωδία των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου επιστρέφει σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ξενοφώντος και περιοδεύει σε όλη την Κύπρο
Η Έμιλυ Κολιανδρή γίνεται η βασίλισσα Αμαλία στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας
Η πολυσυζητημένη παράσταση «Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων» αποκαλύπτει την άγνωστη ιστορία της πρώτης βασίλισσας της Ελλάδας
“Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε”: Η αστυνομική κωμωδία μυστηρίου των Ρέππα–Παπαθανασίου ανεβαίνει στο Σατιρικό Θέατρο
Μια νύχτα. Ένα μυστήριο. Πολλά ψέματα. Και μια εξαφάνιση…
«Το Πλυντήριο» του Θανάση Τριαρίδη σε παγκύπρια πρεμιέρα στο θέατρο WhereHaus612
Σε μια δυστοπική κοινωνία ενός πολύ κοντινού μέλλοντος, δύο γυναίκες συναντιούνται τρεις φορές σε ένα δημόσιο πλυντήριο
Η αληθινή ιστορία της Μέδουσας ζωντανεύει στο Κυπριακό Μουσείο
Το μπεστ σέλερ «Stone Blind» της Natalie Haynes παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά, μέσα από μια βιωματική θεατρική ανάγνωση με περισσότερους από 20 ηθοποιούς