Δημοσιεύτηκε στις 07 Μαΐου 2025
O Ιταλός θεατρικός συγγραφεάς Κάρλο Γκολντόνι θεωρούσε ότι όποιος δεν φεύγει ποτέ από τη χώρα του είναι γεμάτος προκαταλήψεις, και εμείς υιοθετώντας τη ρήση του, παρά την οικονομική ανασφάλεια και το αποπνικτικό κόστος ζωής που αναγκάζουν τους περισσότερους από εμάς να βλασφημούμε κάθε τέλος του μήνα, υπάρχει ένα πράγμα που δεν είμαστε πρόθυμοι να εγκαταλείψουμε: τη θάλασσα (ή και βουνό, δεν έχει σημασία), το κρασί και το αγόρι ή το κορίτσι μας. Κοινώς, τα ταξίδια.
Ωστόσο, η επιθυμία δεν μπορεί πάντα να νικήσει κάθε εμπόδιο. Ο υπερτουρισμός ο οποίος κατακερματίζει πόλεις όπως η Βαρκελώνη, το Βερολίνο, η Βενετία, η Αθήνα και το Παρίσι, αποτελεί πρόβλημα τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ταξιδιώτες: ατέλειωτες ουρές σε μουσεία και γκαλερί, εκ των προτέρων κρατήσεις σε εστιατόρια, τσουχτερές τιμές σε ποτό και φαγητό και το σημαντικότερο, υπέρογκα ποσά για στέγαση ή διαμονή.
Αλλά δεν πτοούμαστε (ή τουλάχιστον προσπαθούμε): υπάρχουν ακόμη κάποιοι προορισμοί οι οποίοι ανταποκρίνονται στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς και οι οποίοι -πέρα από κάποιες εξαιρέσεις- δεν έχουν λιποθυμήσει στο έλεος του τουρισμού.
Πάμε ταξίδια (και σεβόμαστε ντους ντόπιους)
Σύμφωνα με την 19η ετήσια έκθεση του Post Office Travel Money, το οποίο εξετάζει το κόστος του φαγητού, της διαμονής στην εκάστοτε πόλη και της επίσκεψης στα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα, υπάρχουν ακόμα μέρη τα οποία είναι αυτό που θα λέγαμε για on budget ταξιδιώτες.
Με τη βοήθεια τοπικών τουριστικών γραφείων, ο οργανισμός υπολόγισε το πόσο θα σας κοστίσουν αγαθά όπως: ένα μενού τριών πιάτων για δύο άτομα με κρασί, ένα φλιτζάνι καφέ, ένα μπουκάλι μπύρας και ένα μπουκάλι νερό.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η περιοχή Αλγκάρβε της Πορτογαλίας βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης των πιο οικονομικών προορισμών -ξεπερνώντας Βουλγαρία και Τουρκία-, ενώ ακολουθούν το Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική παρά την αύξηση των τιμών κατά 11% σε σχέση με πέρυσι, και το Τόκιο.
Ο οργανισμός μελέτησε και τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου, με τη Νέα Υόρκη να πρωταγωνιστεί και τη Χαβάη και τη Νίκαια της Γαλλίας να τρέχουν να την ακολουθήσουν στον αγώνα της ακρίβειας.
Ακολουθούν λοιπόν οι λίστες και, μην ξεχνάτε: σεβόμαστε το μέρος που πάμε για μερικές ημέρες, γιατί εκεί που πατάμε, περπατούν οι ντόπιοι εδώ και χρόνια.
Οι φθηνότεροι προορισμοί στον κόσμο το 2025
Αλγκάρβε, Πορτογαλία
Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική
Τόκιο, Ιαπωνία
Κούτα, Μπαλί
Δελχί, Ινδία
Sunny Beach, Βουλγαρία
Χόι Αν, Βιετνάμ
Πράγα, Τσεχική Δημοκρατία
Πουκέτ, Ταϊλάνδη
Κόστα ντελ Σολ, Ισπανία
Οι πιο ακριβοί προορισμοί στον κόσμο το 2025
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Χαβάη, ΗΠΑ
Νίκαια, Γαλλία
Μαχέ, Σεϋχέλλες
Ντάργουιν, Αυστραλία
Κερνς, Αυστραλία
Μελβούρνη, Αυστραλία
Rodney Bay, Αγία Λουκία
Bridgetown, Μπαρμπάντος
Σεντ Τζονς, Αντίγκουα
Μπορείτε να βρείτε την έρευνα εδώ.
Σχετικά
Eurovision 2026: Πρώτες εικόνες από την εντυπωσιακή σκηνή της διοργάνωσης
Oι πρώτες εικόνες αρκούν για να σκιαγραφήσουν τη φιλοσοφία του φετινού σκηνικού
Οι 10 καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζει να δεις
Στολίδια, λαμπιόνια και το τζάκι αναμμένο με μια χριστουγεννιάτικη ταινία να παίζει στην τηλεόραση
Άστατος καιρός με μεμονωμένες βροχές και πιθανό χιόνι στα ορεινά
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
3 αναπάντεχοι προορισμοί στην Ευρώπη για να ταξιδέψετε τα Χριστούγεννα
Χιονισμένα τοπία, μεσαιωνικά σοκάκια και ουρανοί γεμάτοι φως σε τρεις απρόσμενους χριστουγεννιάτικους προορισμούς της Ευρώπης.
Άστατος καιρός με ενισχυμένους ανέμους - Πιθανό χιόνι απόψε στο Τρόοδος
Σταδιακή βελτίωση αναμένεται από την Τετάρτη, ενώ προς το τέλος της εβδομάδας προβλέπεται άνοδος της θερμοκρασίας.
Πότε θα είναι κλειστές οι τράπεζες κατά την εορταστική περίοδο
Oι επικείμενες αργίες για τις γιορτές
Η καλύτερη πόλη στην Ευρώπη για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Αυτή είναι η καλύτερη πόλη στην Ευρώπη για να περάσει κανείς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με το Time Out
Η γιορτινή Λεμεσός, σε ρυθμούς NYX
Το NYX Hotel Limassol φιλοξενεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου επιλογές που συνδυάζουν φαγητό, ποτό και ατμόσφαιρα
H Ryanair ανακοίνωσε νέα προσφορά για ταξίδια σε 17 προορισμούς, με τιμές από €14.99 (μόνο για σήμερα)
Χειμερινές αποδράσεις από Πάφο με τιμές από €14.99
Ηγετική διάκριση για τη Louis Hotels!
Business Leader 2024 ο CEO της Louis Hotels, κος. Ιάσων Περδίος, στην κατηγορία «Τουρισμός – Αναψυχή - Εστίαση»
Οι 25 καλύτερες ταινίες για να δείτε στο Netflix πριν φύγει το 2025
Συγκεντρώσαμε τις 25 καλύτερες ταινίες που μπορείς να δεις τώρα στην πλατφόρμα του Netflix.