Δημοσιεύτηκε στις 22 Μαΐου 2025
Η Ασία κερδίζει τις εντυπώσεις αυτό το καλοκαίρι, φιλοξενώντας περισσότερους από τους μισούς κορυφαίους προορισμούς που σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση κρατήσεων για το 2024 και το 2025.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οικονομικού Ινστιτούτου Mastercard, το Τόκιο και η Οσάκα κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις στη σχετική λίστα, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή δυναμική της Ιαπωνίας ως ταξιδιωτική υπερδύναμη.
Ασιατικές μεγαλουπόλεις όπως η Σαγκάη, το Πεκίνο και η Σιγκαπούρη συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα, ενώ ευρωπαϊκά φαβορί όπως το Παρίσι και η Πάλμα ντε Μαγιόρκα διατηρούν τη θέση τους στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
Η κατάταξη, όπως αναφέρει το CNBC, δείχνει συνεχιζόμενο ενδιαφέρον για το Τόκιο, το οποίο βρισκόταν στο Νο 2 της περσινής λίστας.
«Το καθεστώς της Ιαπωνίας ως ταξιδιωτική δύναμη παραμένει ακλόνητο», δήλωσε ο David Mann, επικεφαλής οικονομολόγος της Mastercard, Ασία- Ειρηνικός. «Το Τόκιο και η Οσάκα παραμένουν μαγνήτες για τον παγκόσμιο τουρισμό».
Το Παρίσι βρίσκεται στην 3η θέση της λίστας, αντανακλώντας τη μείωση των ταξιδιωτών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2024 λόγω των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, και ακολουθεί η Σαγκάη στην 4η θέση.
Το Πεκίνο, η Σεούλ και η Σιγκαπούρη συμπληρώνουν την πρώτη 10άδα του καταλόγου -μαζί με δύο πόλεις στην Ισπανία, την Πάλμα ντε Μαγιόρκα και τη Μαδρίτη, και το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας -με δύο λιγότερο γνωστά σημεία στην Ασία, τη Να Τρανγκ του Βιετνάμ και τη Φουκουόκα της Ιαπωνίας να ανακηρύσσονται 11η και 13η αντίστοιχα.
Η έκθεση έδειξε ότι το ενδιαφέρον για την επίσκεψη ασιατικών πόλεων προέρχεται κυρίως από Ασιάτες, Ευρωπαίους και Αμερικανούς ταξιδιώτες.
Η Ασία βρίσκεται, επίσης, στην κορυφή της λίστας καλοκαιρινών ταξιδιών για τους ταξιδιώτες της Μέσης Ανατολής, αν και οι κρατήσεις αυξήθηκαν περισσότερο για ταξίδια στην Ταϊλάνδη -όχι στην Ιαπωνία.
Άλλες ταξιδιωτικές μετατοπίσεις
Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες έχουν μετατοπίσει τις ταξιδιωτικές προτιμήσεις πολύ πριν από τη θερινή περίοδο.
Περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν στη Σαουδική Αραβία, και συγκεκριμένα στην Τζέντα και το Ριάντ, ωθούμενοι από τις προσπάθειες της κυβέρνησης για οικονομική διαφοροποίηση και την αύξηση των επενδύσεων και των επιχειρηματικών ταξιδιών στη χώρα, σημειώνεται στην έκθεση.
Ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες παρατηρείται μείωση των διεθνών επισκέψεων, κυρίως μεταξύ των Καναδών, αναφέρεται.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 23 Απριλίου από την JPMorgan, τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ από το εξωτερικό δείχνουν ξεκάθαρα σημάδια κάμψης. Όπως αναφέρεται, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις μειώθηκαν σχεδόν κατά 5% τον Φεβρουάριο, παρά τις αρχικές προβλέψεις για αύξηση των ξένων επισκεπτών.
Σχετικά

Προτού ξεκινήσεις για εκδρομή στα ορεινά, διάβασε αυτό
Αυξημένη η κίνηση στους ορεινούς δρόμους λόγω Φεστιβάλ Κερασιού στον Πεδουλά

Το παλαιό ΓΣΠ στην καρδιά της Λευκωσίας, μετατράπηκε σε ένα υπέροχο πάρκο
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του παλαιού ΓΣΠ, ενός έργου-ορόσημο για την πρωτεύουσα

Αίθριος με απογευματινές βροχές ο καιρός - Έρχεται άνοδος θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Κάτι άλλαξε αυτές τις μέρες στην εξωτική παραλία Ζαπάλο
Τοποθετήθηκαν κάγκελα που εμποδίζουν τη διέλευση

Καλοκαίρι στον Πρωταρά: Μία ξεχωριστή εμπειρία
O Πρωταράς είναι -ίσως ο πιο δημοφιλής προορισμός στο νησί μας, η περιοχή που κάθε καλοκαίρι βρίσκεται στο επίκεντρο


Ελληνικό νησί στις τοποθεσίες με τους πιο εντυπωσιακούς φάρους του πλανήτη
Η Άνδρος ξεχωρίζει στη λίστα γαλλικού ιστοτόπου με εντυπωσιακούς φάρους παγκοσμίως

Πέθανε η ηθοποιός Κατερίνα Γιουλάκη σε ηλικία 87 ετών
Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο προκάλεσε η είδηση του θανάτου της ηθοποιού Κατερίνα Γιουλάκη.


Οι καλύτεροι καλοκαιρινοί προορισμοί στην Ελλάδα για διακοπές με τα παιδιά
Οι πιο όμορφοι ελληνικοί προορισμοί για αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές με όλη την οικογένεια.

Ζήσε την απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία, σε ένα υπέροχο θέρετρο
Αυτό το καλοκαίρι, μένουμε Κύπρο και επισκεπτόμαστε ένα μοναδικό θέρετρο 5 αστέρων στην Πάφο

18 παραλίες στον Πρωταρά για τις πρώτες βουτιές του καλοκαιριού
Όταν η καθημερινότητα είναι έντονη, πολλοί επιλέγουν τις παραλίες για απόδραση και κολύμπι τα σαββατοκύριακα