Δημοσιεύτηκε στις 03 Ιουνίου 2025
Ένα κεφάλι παρμεζάνα Reggiano που είχε παραχθεί το 1998 άνοιξε για πρώτη φορά έπειτα από 27 χρόνια και τρεις μήνες, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ παλαίωσης για το φημισμένο ιταλικό τυρί.
Το κεφάλι, που ζύγιζε 36 κιλά και παρασκευάστηκε από τον Ρομάνο και τη Σίλβια Καμοράνι στο τυροκομείο τους στο Ποβίλιο, κοντά στην Πάρμα, όχι μόνο είχε διατηρηθεί, αλλά ήταν και απολύτως βρώσιμο. Εκτιμάται ότι η αξία του ξεπερνά τα 20.000 ευρώ.
«Η γεύση και το άρωμά του ήταν εξωπραγματικά», δήλωσε ο Ρομάνο Καμοράνι, ο οποίος συνέχισε να φροντίζει το κεφάλι με «στοργή» όλα αυτά τα χρόνια, παρότι έχει πλέον σταματήσει την παραγωγή.
Η παλαίωση του Parmigiano Reggiano συνήθως κυμαίνεται από 12 έως 36 μήνες, και σπάνια υπερβαίνει αυτό το όριο. Για να διατηρηθεί τόσο καιρό, ένα κεφάλι πρέπει να έχει την ιδανική ισορροπία λίπους, πρωτεΐνης και αλατιού, αλλά και το κατάλληλο μέγεθος και φροντίδα.
«Φυσικός θησαυρός χωρίς συντηρητικά»
Το τυρί κρίθηκε απολύτως κατάλληλο για κατανάλωση από την επιτροπή του Συνεταιρισμού Parmigiano Reggiano, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρός του, Νικόλα Μπερτινέλι:
«Ήταν μια εξαιρετική στιγμή. Αποδεικνύει ότι το προϊόν αυτό μπορεί να παραμείνει εκπληκτικό στον χρόνο, χωρίς καμία χρήση συντηρητικών», είπε χαρακτηριστικά. «Είναι ένας αυθεντικός θησαυρός της φύσης».
Περίπου 7 κιλά από το τυρί δοκιμάστηκαν στην τελετή κοπής, συνοδευόμενα από σταγόνες παραδοσιακού βαλσάμικου ξιδιού, στον χώρο της Acetaia Razzoli — την οικογενειακή επιχείρηση του Ολυμπιονίκη Τζουλιάνο Ρατσόλι, που ειδικεύεται στην παραγωγή ξιδιού.
Ο Καμοράνι δήλωσε ότι φρόντιζε το κεφάλι σαν παιδί του και είναι πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να διατηρηθεί και 30 χρόνια.
Τώρα καλείται να αποφασίσει τι θα το κάνει: «Κάποιοι λένε να το στείλω στην Ιαπωνία», είπε, «αλλά εγώ θέλω να μείνει εδώ, τοπικά».
Το πιθανότερο είναι ότι θα πουληθεί τμηματικά, αν και υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για ολόκληρο το κεφάλι. Οι αγοραστές μπορούν να το παραλάβουν από τον ίδιο ή να το ζητήσουν με αποστολή.
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2000 από το τυροκομείο του εκλιπόντος Έριο Μπερτάνι και η πώληση είχε γίνει για φιλανθρωπικό σκοπό.
Επόμενος στόχος: να ξεπεραστεί το αμερικανικό τσένταρ
Το Parmigiano Reggiano προστατεύεται από ευρωπαϊκή σήμανση ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και μπορεί να παραχθεί μόνο σε ορισμένες περιοχές της βόρειας Ιταλίας, ανάμεσά τους η Πάρμα, η Ρέτζιο Εμίλια, η Μόντενα, καθώς και τμήματα της Μπολόνια και της Μάντοβας.
Το Εθνικό Δίκτυο Parmigiano Reggiano, που υποστηρίζει τις παραγωγικές μονάδες, δήλωσε ότι στοχεύει πλέον να ξεπεράσει το ρεκόρ παλαίωσης που κατέχει μέχρι σήμερα ένα αμερικανικό τσένταρ 28 ετών, το οποίο παρουσιάστηκε το 2013.
«Υπάρχει ήδη υποψήφιο κεφάλι παρμεζάνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Γκαμπριέλε Αρλότι, «αλλά προς το παρόν κρατάμε μυστική την τοποθεσία».
Πηγή: Lifo
Σχετικά
16 ταβέρνες στη Λεμεσό για το τριήμερο του καρναβαλιού
Μεζέδες που δεν τελειώνουν, ζωντανή μουσική και παρεΐστικη διάθεση, οι πιο γευστικές στάσεις πριν και μετά τις παρελάσεις
Τις Τρίτες του Μάρτη η Λευκωσία απολαμβάνει steak σε μία γνωστή ταβέρνα
Κάθε Τρίτη στα Λατσιά καθιερώνεται ως Steak Night
Φιλανθρωπικό γλέντι στη Λεμεσό με «επίτιμους σερβιτόρους»
Δίνουμε ραντεβού για καλό σκοπό
Η Kawacom’s παρουσιάζει το 28ο κατάστημά της στο Στρόβολο και το πρώτο sitting concept της αλυσίδας
Το νέο Kawacom’s στεγάζεται στο Karyatides Building, στην οδό Αθηνών 176
Το θαλασσινό εστιατόριο, με τη μαγική θέα, ανοίγει ξανά τις πόρτες του
Μία δοκιμασμένη ψαροταβέρνα στον Πρωταρά, σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα
10 εστιατόρια και ταβέρνες με θαλασσινά, για την Καθαρά Δευτέρα
Για να κλείσεις θέση από νωρίς
1+1 δωρεάν pasta για να γιορτάσεις τον έρωτα!
Όποιο κι αν είναι το ταίρι σου, ο Άγιος Βαλεντίνος θα είναι φέτος λαχταριστός
Ο διάσημος chef Jeffrey Hoffens στήνει ξανά τη φουκού του στο κέντρο
Και ετοιμάζει ζουμερά στέικ που οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσεις
Wine Pairing Dinner στο Tocayo, με ένα υπέροχο μενού διά χειρός Andrew Tzo
Ένα ταξίδι στη Barossa Valley… χωρίς να φύγεις από την Κύπρο
Μία μοναδική βραδιά wine pairing στο Barlic’s με κρασιά του Argyrides Winery
Στο Barlic’s της Χλόης Σταύρου θα ζήσεις μια ιδιαίτερη οινική εμπειρία, αφιερωμένη στα κρασιά του Argyrides Winery από τη Βάσα Κοιλανίου