Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουνίου 2025
Ενώ οι περισσότεροι επιβάτες προσελκύονται από τις χαμηλές τιμές των εισιτηρίων κυρίως των low cost αεροπορικών εταιρειών, στην πράξη συχνά διαπιστώνουν ότι τελικά πληρώνουν πολύ περισσότερα, μόλις προσθέσουν επιπλέον προαιρετικές -αλλά τελικά υποχρεωτικές- υπηρεσίες όπως αποσκευές, επιλογή θέσης ή ακόμη και το check-in.
Η Tradingpedia ανέλυσε τις συνολικές χρεώσεις επτά μεγάλων ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών – British Airways, easyJet, Jet2, Norwegian, Ryanair, Vueling και Wizz Air – επιλέγοντας ένα κοινό δρομολόγιο μετ’ επιστροφής (Λονδίνο προς Ρώμη, 21 Ιουλίου 2025, περίοδος αιχμής ταξιδιών). Οι ερευνητές δεν περιορίστηκαν στην απλή τιμή του εισιτηρίου αλλά εξέτασαν το σύνολο των επιπλέον χρεώσεων που μπορεί να προκύψουν, όπως χειραποσκευή, αποσκευή καμπίνας, επιλογή καθίσματος, online booking, check-in και ακόμη και η χρέωση για την επανακράτηση πτήσης σε περίπτωση απώλειας (γνωστή ως rescue fee).
Τα αποτελέσματα προκαλούν έκπληξη: η Wizz Air, που συχνά διαφημίζεται ως μία από τις πιο φθηνές αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης, αποδείχθηκε η πιο ακριβή όσον αφορά τα επιπλέον κόστη, με συνολικές χρεώσεις που αγγίζουν τις £207.93 (περίπου €245). Η εταιρεία επιβάλλει σημαντικές χρεώσεις για παραδοτέα αποσκευή (έως και €100), ενώ χρεώνει επιπλέον για την ολοκλήρωση της κράτησης και του check-in, ακόμα κι αν αυτό γίνει διαδικτυακά. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, παρ’ όλα αυτά, η Wizz Air δεν επιβάλει επιπλέον κόστος για τη βασική χειραποσκευή.
Αμέσως μετά ακολουθεί η Ryanair, με συνολικές επιπλέον χρεώσεις περί τις £198.58 (δηλαδή περίπου €234). Παρόλο που το βασικό της εισιτήριο είναι συχνά πολύ φθηνό, η εταιρεία προσθέτει κόστος ακόμη και για την επιλογή μικρής χειραποσκευής, ενώ εφαρμόζει ένα rescue fee περίπου €100 για αλλαγή σε περίπτωση απώλειας πτήσης. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η easyJet, με συνολικά «κρυφά κόστη» ύψους £180.48 (περίπου €213), ενώ ακολουθεί η Vueling με £151.20.
Στον αντίποδα, οι πιο «ειλικρινείς» εταιρείες από πλευράς τελικής τιμολόγησης αποδείχθηκαν η British Airways και η Norwegian, με συνολικά έξτρα κόστη μόλις £64 και £71.53 αντίστοιχα. Οι παραδοσιακές αυτές αεροπορικές τείνουν να ενσωματώνουν περισσότερες υπηρεσίες στην αρχική τιμή του εισιτηρίου, περιορίζοντας έτσι τις εκπλήξεις κατά την κράτηση.


Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα αφορά το κόστος επανακράτησης πτήσης, αν κάποιος επιβάτης χάσει την αρχική του πτήση. Η χρέωση αυτή – γνωστή ως rescue fee – διαφέρει σημαντικά μεταξύ των εταιρειών: κυμαίνεται από €80 στη Wizz Air, €100 στη Ryanair, έως και €130 στην easyJet, ενώ στην περίπτωση της Jet2 δεν ξεπερνά τα €32.
Η μελέτη καταλήγει σε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα: το χαμηλό εισιτήριο συχνά δεν λέει ολόκληρη την αλήθεια. Οι ταξιδιώτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να διαβάζουν τους όρους πριν την κράτηση και – το σημαντικότερο – να συγκρίνουν την τελική τιμή, συμπεριλαμβανομένων όλων των έξτρα χρεώσεων. Μόνο τότε μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα για το ποια πτήση είναι πραγματικά η οικονομικότερη.
Η μελέτη της Tradingpedia είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για όσους επιθυμούν να κάνουν πιο ενημερωμένες και οικονομικά έξυπνες επιλογές, αποφεύγοντας τις παγίδες των λεγόμενων “low-cost” αεροπορικών εταιρειών.
Διαβάστε αναλυτικά τη μελέτη στο site της Tradingpedia εδώ
Σχετικά

Ο Στρόβολος ανοίγει το Δημοτικό Μέγαρο για το κοινό (λόγω ζέστης)
Ανοικτός για χρήση από το κοινό, κλιματιζόμενος χώρος στο Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου κατά την καλοκαιρινή περίοδο

Το νέο, ειδυλλιακό resort της Αγίας Νάπας είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του
Ένα premium adults-only καταφύγιο, όπου η μυκονιάτικη αρχιτεκτονική συναντά τη φυσική ομορφιά της Αγίας Νάπας.

Ανακαλύψαμε το νέο glamping spot, ένα κρυμμένο μέρος, για ήρεμη διαμονή μέσα στη φύση, με φόντο τη θάλασσα
Το απόλυτο hideaway στην Κύπρο

Αν είσαι κάτοχος ιστορικού αυτοκινήτου, αυτό σε αφορά!
Κάλεσμα για δήλωση συμμετοχής στο 5ο Φεστιβάλ Μηχανοκίνητου Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας Αγίας Νάπας

Παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη διεκδίκηση υποτροφιών από το ENAVSMA Foundation
Νέα ημερομηνία η 1η Αυγούστου

Travel + Leisure: Tο No 1 νησί στον κόσμο και στην Ευρώπη είναι ελληνικό
Με λευκά χωριά και απέραντες αμμουδιές


Η Wizz Air επιστρέφει Ισραήλ – Οι πτήσεις για Τελ Αβίβ ξεκινούν από 8 Αυγούστου και τιμές από €39.99
Η νούμερο ένα αερογραμμή χαμηλού κόστους του Ισραήλ, επιστρέφει ένα μήνα νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο

Έρχεται η 1η διεθνής Ολυμπιάδα ανθρωποειδών ρομπότ στην Ελλάδα
Μία μοναδική εμπειρία που συνδέει το σήμερα με το αύριο

Η μεγαλύτερη Legoland του κόσμου μόλις άνοιξε σε μια ασιατική χώρα
Σήμερα υπάρχουν 12 πάρκα σε όλο τον πλανήτη

H Ryanair ανακοίνωσε πτήσεις σε 7 υπέροχους προορισμούς, με τιμές από €16.99 (μόνο για 2 μέρες)
Κλείσε το επόμενό σου ταξίδι με πολύ οικονομικό εισιτήριο

Οι 155+ προορισμοί που μπορείς να ταξιδέψεις από και προς Κύπρο το φετινό καλοκαίρι
Όλα τα δρομολόγια που εκτελούνται από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου