Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουνίου 2025
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε επικαιροποιημένες ταξιδιωτικές οδηγίες για τους Βρετανούς που κάνουν διακοπές στην Ισπανία, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς ένα ενδεχομένως επικίνδυνο φαινόμενο πλήττει τη νότια Ευρώπη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Express, η Πορτογαλία έφτασε τους 40,5 βαθμούς Κελσίου —τη μεγαλύτερη θερμοκρασία της χώρας για φέτος— την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αρκετές περιοχές στην Ισπανία ξεπέρασαν τους 42 βαθμούς. Στην Ελλάδα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας παραμένουν σταθερά πάνω από τους 30 βαθμούς.
Στην Τουρκία, το Κέντρο Συντονισμού Καταστροφών του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης (AKOM) προειδοποίησε ότι οι θερμοκρασίες στην πρωτεύουσα μπορεί να φτάσουν έως και τους 37 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα, ενώ στην Κύπρο, οι συνθήκες θα φτάσουν τους 38 βαθμούς στην ενδοχώρα και περίπου 33 στις παραθαλάσσιες περιοχές.
Στην ιστοσελίδα του, το Υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου (FCDO) προειδοποιεί για ακραία ζέστη σε τέσσερις χώρες.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Η Ελλάδα μπορεί να βιώσει ακραία φυσικά φαινόμενα όπως σεισμούς, πυρκαγιές, ακραία ζέστη και ξαφνικές πλημμύρες.
Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν πολλές περιοχές της Τουρκίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι πυρκαγιές είναι συχνές στην Τουρκία το καλοκαίρι.»
Προσθέτει: «Το Τμήμα Μετεωρολογίας της Κύπρου εκδίδει προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο καιρός μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει διαταραχές στα ταξίδια.»
Το FCDO σημειώνει επίσης: «Οι θερμοκρασίες σε ορισμένα μέρη της Ισπανίας μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν σχεδιάζετε μια πεζοπορία ή περίπατο. Ελέγξτε τις τοπικές καιρικές προβλέψεις για προειδοποιήσεις σχετικά με ακραία ζέστη ή ψύχος.
Το ασθενής υψόμετρο μπορεί να αποτελεί κίνδυνο σε ορισμένα από τα υψηλότερα ορεινά συγκροτήματα της Ισπανίας, ιδιαίτερα στις περιοχές Γρανάδα, Ουέσκα και Τενερίφη.»
Ο Μπας Άμελουνγκ, καθηγητής ανάλυσης περιβαλλοντικών συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Wageningen, δήλωσε ότι ορισμένες περιοχές της Ευρώπης ενδέχεται στο μέλλον να γίνουν υπερβολικά ζεστές για πολλούς ανθρώπους. «Χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Τουρκία που σήμερα προσελκύουν παραδοσιακά τουρίστες για "ήλιο και θάλασσα" το καλοκαίρι, είναι πιθανό να γίνουν πολύ ζεστές για να είναι άνετες κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής.
Οι άνθρωποι λαμβάνουν αποφάσεις βάσει των αντιλήψεών τους. Έτσι, αν η πλειοψηφία των τουριστών πιστεύει ότι κάποιοι ευρωπαϊκοί προορισμοί θα γίνουν σύντομα "πολύ ζεστοί", τότε πιθανότατα θα προσαρμοστούν, είτε επιλέγοντας κάποιον άλλο προορισμό το καλοκαίρι είτε επιστρέφοντας στον ίδιο προορισμό αλλά σε διαφορετική εποχή.»
Σχετικά
Αυτές είναι οι τιμές για το Δημοτικό Κολυμβητήριο Λευκωσίας φέτος
Πόσα θα μας στοιχίσουν οι βουτιές στην πισίνα του Λέλλου
Αίθριος σήμερα ο καιρός με ισχυρούς ανέμους και σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
O Ναυτικός Όμιλος Αμμοχώστου επιστρέφει στο «σπίτι» του: Μια νέα εποχή ξεκινά με έδρα τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Οι εγκαταστάσεις της Μαρίνας Αγίας Νάπας θα φιλοξενήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και εκπαίδευσης
Το Fast & Furious γίνεται σειρά στην τηλεόραση, η ανακοίνωση του Βιν Ντίζελ
Συνειδητοποιήσαμε ότι οι θαυμαστές ήθελαν περισσότερα, είπε ο ηθοποιός
Ευρωπαϊκή χώρα προσφέρει δωρεάν ταξίδια σε νέους, με έναν όρο
Μια ευρωπαϊκή χώρα προσφέρει μια εντελώς δωρεάν ευκαιρία για πραγματικό ταξίδι, για όλους όσοι θέλουν πραγματική αποσύνδεση
4 λόγοι να μην ξεκολλήσεις από το Netflix αυτόν τον Μάιο!
Οι πιο πολυαναμενόμενες σειρές και ταινίες που έρχονται στο Netflix τον Μάιο του 2026
Η Ryanair ανακοίνωσε πτήσεις σε 12 προορισμούς, με τιμές που αρχίζουν από €24.99
Πάφος-Μιλάνο, Ρώμη, Βιέννη και όχι μόνο με super low fares
Τι αλλάζει στις εκδηλώσεις της Πλατείας Ζουχουρί – Η ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας
Πολιτική Παραχώρησης Δημόσιων Πλατειών για διεξαγωγή ιδιωτικών εκδηλώσεων
Ημιτελικός Eurovision 2026: Τι ώρα είναι σήμερα (11/5), πότε εμφανίζεται η Ελλάδα με τον Ακύλα
Η ελληνική συμμετοχή εντυπωσίασε στην τελική πρόβα με σκηνική αισθητική εμπνευσμένη από video game και έντονα οπτικά εφέ - H σειρά εμφάνισης των χωρών
Σκόνη στην ατμόσφαιρα και ενισχυμένοι άνεμοι – Πότε αλλάζει ο καιρός
Αναλυτικά το δελτίο καιρού
Το «Adolescence» κατέκτησε αριθμό-ρεκόρ τηλεοπτικών BAFTA
Η σειρά των Στίβεν Γκρέιαμ και Τζακ Θορν κέρδισε τέσσερα βραβεία στην βραδιά των τηλεοπτικών BAFTA, ένα παραπάνω από όσα ποτέ είχαν κερδηθεί μέχρι σήμερα
Οι Oasis επιστρέφουν και στη μεγάλη οθόνη: Το reunion tour γίνεται κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ
Με backstage στιγμές, αποκλειστικές εικόνες από την περιοδεία και τις πρώτες κοινές συνεντεύξεις των αδελφών Γκάλαχερ μετά από 25 χρόνια, το ντοκιμαντέρ των Oasis έρχεται σε IMAX και Disney+