Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουνίου 2025
Από τον «Τιτανικό» μέχρι το «Avatar» (η τελευταία ταινία θα κυκλοφορήσει στις 19 Δεκεμβρίου), τα blockbuster του έχουν γράψει ιστορία στο παγκόσμιο box office. Κι όμως, αυτή τη φορά, ο Τζέιμς Κάμερον προβλέπει ότι η επόμενη ταινία του που έχει θέμα τη Χιροσίμα θα είναι πολύ λιγότερο ελκυστική για το κοινό.
Ο διάσημος καναδός σκηνοθέτης θα μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ιστορικό βιβλίο «Ghosts of Hiroshima» του Τσαρλς Πελεγκρίνο, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Αυγούστου -σημειώνεται ότι εφέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Ο Κάμερον δηλώνει αποφασισμένος να απεικονίσει τον βομβαρδισμό της Ιαπωνίας στον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ διευκρινίζει ότι η ταινία θα είναι «εντελώς απολίτικη» και ότι η ιστορία θα ειπωθεί και μέσα από μαρτυρίες επιζώντων Ιαπώνων οι οποίες περιλαμβάνονται και στο βιβλίο.
«Θέλω να γυρίσω μια ταινία που θα υπενθυμίζει στους ανθρώπους τι κάνουν αυτά τα όπλα και πόσο εντελώς ανεπίτρεπτο είναι έστω και να σκεφτόμαστε τη χρήση τους», ανέφερε στο Deadline.
«Αυτή μπορεί να είναι η ταινία μου που θα βγάλει τα λιγότερα χρήματα από όλες όσες έχω γυρίσει, γιατί δεν πρόκειται να είμαι φειδωλός. Θέλω να κάνω μια ταινία για ό,τι συνέβη στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, όπως έκανε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ για το Ολοκαύτωμα και την D-Day με τη ‘Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν’. Τα παρουσίασε όπως συνέβησαν».
Στην ερώτηση, γιατί θεωρεί ότι η ταινία του δεν θα κόψει τα εισιτήρια που κάνουν συνήθως οι παραγωγές του, όταν το «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν έκανε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια εισπράξεις και απέσπασε επτά Όσκαρ, ο Κάμερον είπε ότι του άρεσε η σκηνοθεσία, αλλά θεωρεί ότι ο Νόλαν έκανε μία «ηθική παράκαμψη», αποφεύγοντας να δείξει τις συνέπειες.
«Δεν είναι ότι ο Οπενχάιμερ δεν γνώριζε τα επακόλουθα [από τη χρήση της βόμβας]. Υπάρχει μια σύντομη σκηνή στην ταινία όπου βλέπουμε -και δεν μου αρέσει να κριτικάρω την ταινία ενός άλλου σκηνοθέτη-, αλλά υπάρχει μόνο μια σύντομη στιγμή στην οποία βλέπουμε κάποια απανθρακωμένα σώματα και στη συνέχεια η αφήγηση συνεχίζει για να δείξει πόσο βαθιά συγκλονίστηκε. Αλλά ένιωσα ότι απέφυγε το θέμα. Εγώ θέλω να πάω ακριβώς πάνω σ’ αυτό», σχολίασε.
Σχετικά

«Bitter Christmas»: Η νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα -Πότε κυκλοφορεί
Η Sony Pictures Classics εξασφάλισε πρόσφατα τα δικαιώματα της νέας ταινίας του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Bitter Christmas, τα γυρίσματα της οποίας ολοκληρώθηκαν την περασμένη άνοιξη

Οι 5 πρεμιέρες της εβδομάδας: Από αισθησιακά δράματα μέχρι anime υπερπαραγωγές
Οι κινηματογραφικές αίθουσες γεμίζουν με λάμψη, δράση, τρόμο, νοσταλγία και μαγεία, με πέντε πολυαναμενόμενες πρεμιέρες που καλύπτουν κάθε γούστο


Πρώτη εικόνα από το «I Play Rocky»: Η εντυπωσιακή ομοιότητα του Αντονι Ιπολίτο με τον Σιλβέστερ Σταλόνε
Η ταινία «I Play Rocky» αφηγείται την αληθινή ιστορία για την ταραχώδη παραγωγή της κλασικής ταινίας πυγμαχίας «Ρόκι» του 1976

15ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου: Οι νικητές
Ένα φεστιβάλ γεμάτο συναίσθημα, ανθρώπινες ιστορίες και σινεφίλ ζεστασιά

Ο Μάικλ Φασμπέντερ θα πρωταγωνιστήσει σε σειρά για την άνοδο των Κένεντι στο Netflix
Το Netflix σε συνεργασία με την Chernin Entertainment έδωσε το πράσινο φως για τη νέα, δραματική σειρά με τίτλο "Kennedy", η οποία θα εστιάσει στη ζωή της πιο εμβληματικής οικογένειας των ΗΠΑ

Ο Κίλιαν Μέρφι έρχεται ξανά στο Netflix – Γιατί θεωρείται η πιο δυνατή ταινία της χρονιάς (vid)
Μετά τον θρίαμβο του Oppenheimer, ο Κίλιαν Μέρφι επιστρέφει στο Netflix με τον “Steve”, μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία για την ψυχική φθορά και την ελπίδα μέσα στην αποδόμηση ενός σχολείου

«Καποδίστριας»: Αυτό είναι το επίσημο τρέιλερ της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή (βίντεο)
«Αν δεν μονοιάσουμε θα χαθούμε όλοι. Όλοι!» - Πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 25 Δεκεμβρίου.

Πρεμιέρες της Εβδομάδας: Τρόμος, δράμα, περιπέτεια και κωμωδία στις μεγάλες οθόνες
Ποικιλία πρεμιέρων για κάθε γούστο στις κινηματογραφικές αίθουσες της Κύπρου.

Νταϊάν Κίτον: Η οικογένειά της αποκάλυψε από τι πέθανε
Τι ζήτησε η οικογένεια της ηθοποιού από τους θαυμαστές της

Πέθανε ο Άλκης Γιαννακάς – Το «ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη» – Ο “όμορφος κακός” του σινεμά που έγινε μύθος
Ένας ηθοποιός που έμεινε στην ιστορία ως ενσάρκωση του «κακού παιδιού με γοητεία»

Πέθανε η σπουδαία Αμερικανίδα ηθοποιός Ντάιαν Κίτον
Η Κίτον έγινε γνωστή τη δεκαετία του '70 μέσα από τον ρόλο της στη σειρά ταινιών «Ο Νονός» και τις συνεργασίες της με τον Γούντι Άλεν