Δημοσιεύτηκε στις 31 Ιουλίου 2025
Ο Κρίστοφερ Νόλαν επιστρέφει δυναμικά με τη «Οδύσσεια», ένα κινηματογραφικό εγχείρημα που χαρακτηρίζεται ήδη ως το πιο ριψοκίνδυνο και ανατρεπτικό της καριέρας του. Πρόκειται για μια επική διασκευή της ομηρικής Οδύσσειας, η οποία, παρότι ακόμη στα γυρίσματα, έχει προκαλέσει πρωτοφανή ανυπομονησία – και πωλήσεις.
Με ημερομηνία πρεμιέρας στις 17 Ιουλίου 2026, η ταινία σημείωσε κάτι σπάνιο: χιλιάδες εισιτήρια για τις πρώτες προβολές σε IMAX 70mm εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες από τη διάθεσή τους – ένα ολόκληρο έτος πριν από την κυκλοφορία. Το πρώτο teaser προβλήθηκε διακριτικά νωρίτερα αυτόν τον μήνα, συνοδευόμενο από την έναρξη της προπώλησης, με κάποιες θέσεις να μεταπωλούνται ήδη πάνω από 200 δολάρια.
Η παραγωγή διαθέτει ένα εντυπωσιακό καστ: Ματ Ντέιμον, Ζεντάγια, Τομ Χόλαντ, Σαρλίζ Θερόν, Ρόμπερτ Πάτινσον και Λουπίτα Νιόνγκο. Το κοινό ανταποκρίνεται: «Η Ζεντάγια προσελκύει τη νεολαία, ο Ντέιμον εξασφαλίζει το ευρύτερο κοινό, και η ίδια η Οδύσσεια αγγίζει τους λάτρεις των κλασικών», σχολιάζει η Tatyana Arrington του BBC.
Ο Νόλαν κόντρα στο ρεύμα του streaming
Σε μια εποχή που η κινηματογραφική βιομηχανία παλεύει να φέρει τον κόσμο πίσω στις αίθουσες, η στρατηγική του Νόλαν μοιάζει σχεδόν ριζοσπαστική. Το 2023, τα box office έσοδα στις ΗΠΑ και τον Καναδά ήταν κατά 23% μειωμένα σε σχέση με το 2019. Η στροφή του κοινού προς τις πλατφόρμες streaming και η τάση αναμονής για την οικιακή κυκλοφορία αναγκάζουν τα στούντιο να βρουν νέους τρόπους να τραβήξουν την προσοχή.
Ο παραγωγός Sanjay Singh εξηγεί: «Ο κόσμος βομβαρδίζεται από περιεχόμενο. Τα στούντιο πρέπει να βρουν πιο έξυπνους, πιο δημιουργικούς τρόπους να εμπλέξουν τον θεατή».
Η επιλογή του φορμά 70mm δεν είναι απλώς ένα σκηνοθετικό καπρίτσιο. Είναι μέρος του brand του Νόλαν – αλλά και του ρίσκου. Μόνο 16 αίθουσες στις ΗΠΑ διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό, και τα εισιτήρια σε IMAX κοστίζουν σαφώς περισσότερο από τα συμβατικά.
Όπως σημειώνει ο Singh, υπάρχει και ένας άλλος κίνδυνος: «Αν η ζήτηση δεν καλυφθεί με νέες αίθουσες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φούσκα μεταπώλησης και μαύρη αγορά. Το γεγονός γίνεται προνόμιο – όχι εμπειρία».
Μια ταινία-γεγονός… για λίγους;
Παρά τον ενθουσιασμό, δεν συμφωνούν όλοι με την πρόωρη υστερία. Ο Τζακ Κάνινγχαμ, φανατικός των ταινιών του Νόλαν που έχει διανύσει εκατοντάδες χιλιόμετρα για να δει Interstellar, Tenet και Oppenheimer σε φιλμ, δηλώνει διστακτικός:
«Το να αγοράσω εισιτήριο ένα χρόνο πριν, χωρίς να ξέρω καν πού θα βρίσκομαι τότε; Δεν με πείθει. Νιώθω ότι είναι περισσότερο μάρκετινγκ παρά εμπειρία».
Ωστόσο, το στοίχημα του Νόλαν έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις. Δεν είναι πολλοί οι σκηνοθέτες που μπορούν να χτίσουν προσμονή έναν χρόνο πριν από την πρεμιέρα – και να δημιουργήσουν το αίσθημα του «πρέπει να το δω» στην εποχή της άμεσης πρόσβασης.
Η Arrington το θέτει ξεκάθαρα: «Δεν θα συμβεί με κάθε ταινία. Γιατί απλώς… δεν είναι όλες οι ταινίες Νόλαν».
Σχετικά
Between Worlds: Προβολή ταινιών στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Το κοινό προσκαλείται σε μια ξεχωριστή εμπειρία, καθώς οι προβολές πραγματοποιούνται σε δύο χώρους της Πινακοθήκης
Η Ύβρις της Ανθρωπότητας: Το ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου προβάλλεται στην Κύπρο
Η ταινία (83’) ακολουθεί δύο ανθρώπους στα άκρα του πλανήτη -στη Σιβηρία και την Αλάσκα- οι οποίοι βλέπουν το περιβάλλον τους να καταρρέει
Όσκαρ: Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες των τελετών βράβευσης για 2027 και 2028
Θα είναι οι δύο τελευταίες χρονιές που η διοργάνωση θα μεταδοθεί από το κανάλι ABC, πριν μεταφερθεί στο YouTube
Η ταινία «Κράτα Με» κάνει πρεμιέρα στο Cyprus Film Days
Η βραβευμένη ταινία «Κράτα Με» (Hold Onto Me) της Μυρσίνης Αριστείδου κάνει πρεμιέρα στην Κύπρο στο Cyprus Film Days αυτό τον Απρίλιο
Η Lady Gaga και η Doechii ενώνουν δυνάμεις στο νέο τρέιλερ του «Ο Διάβολος Φοράει Prada 2»
Η νεά συνεργασία των βραβευμένων με γράμμι καλλιτεχνών, ακούγεται για πρώτη φορά στο τρέιλερ της πολυαναμενόμενης συνέχειας της εμβληματικής ταινίας μόδας.
Οι δημιουργοί δύο από τις πιο επιτυχημένες σειρές της τηλεόρασης αναλαμβάνουν το νέο ξεκίνημα των X-Men
Με φόντο την επόμενη μεγάλη φάση του MCU, δύο από τα πιο δυνατά σεναριακά μυαλά της τηλεόρασης επιστρατεύονται για να δώσουν νέα πνοή στους θρυλικούς μεταλλαγμένους
Οι κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας
Ρομαντισμός, περιπέτεια και συγκίνηση στη μεγάλη οθόνη
7ο Dot.on.the.Map: Το πρόγραμμα της μεγάλης συνάντησης των επαγγελματιών του κινηματογράφου
Πρόκειται για μια θεσμική δράση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος
Το prequel του «Weapons» παίρνει σάρκα και οστά
Ο Ζακ Σιλντς και ο Ζακ Κρέγκερ ενώνουν τις δυνάμεις του για να φερουν στην μεγαλη οθονη την σκοτεινή ιστορία της θείας Γκλάντις, μετά τη θριαμβευτική πορεία του «Weapons» στα ταμεία και τα Όσκαρ.
Βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC) 2026: Οι υποψηφιότητες
Ξεκινάει η ψηφοφορία για την ανάδειξη των καλύτερων διευθυντών φωτογραφίας σε μεγάλου μήκους και φέτος, για πρώτη φορά, σε μικρού μήκους ταινίες από την Ενωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών.
Οι νέες κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας
Τρόμος, μυστήριο, μουσική και ανθρώπινες ιστορίες κατακλύζουν τις αίθουσες από τις 2 Απριλίου
Πρώτη εικόνα: Ο Μάικλ Φασμπέντερ στο «Kennedy» του Τόμας Βίντερμπεργκ
Ο Ιρλανδο-Γερμανός ηθοποιός αναλαμβάνει τον ρόλο του πατριάρχη του οίκου των Κένεντι, Τζόζεφ, σε μία σειρά που προορίζεται για το Netflix.