Δημοσιεύτηκε στις 05 Αυγούστου 2025
Εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα θα φωτίσουν τον ουρανό του Αυγούστου φέτος, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των παρατηρητών. Εκτός λοιπόν από τη βροχή αστεριών που περιμένουμε κάθε χρόνο, ας δούμε τι άλλα φαινόμενα επιφυλάσσει ο μήνας.
- 9 Αυγ – Πανσέληνος του Οξύρρυγχου
- 10 Αυγ – Ο Ερμής επιστρέφει σε ορθή πορεία
- 12 Αυγ – Βροχή διαττόντων Περσείδων (κορύφωση)
- 12 Αυγ – Σύνοδος Δία & Αφροδίτης
- 14 Αυγ – Η Αφροδίτη στο υψηλότερο σημείο της στον ουρανό
- 15–31 Αυγ – Μεγάλη Πλανητική Ευθυγράμμιση (Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας)
Περσείδες – Κορύφωση του φαινομένου στις 12/8/2025
Η βροχή διαττόντων αστέρων Περσείδες (ή βροχή πεφταστεριών) είναι ένα από τα πλέον φαντασμαγορικά αστρονομικά φαινόμενα που μπορούμε να απολαύσουμε κάθε χρόνο. Η παρατήρηση του φαινομένου είναι εξαιρετικά απλή και δε χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος εξοπλισμός. Η κορύφωση του φαινομένου παρατηρείται στις 12 του μηνός, ωστόσο οι Περσείδες είναι πρακτικά παρατηρήσιμες από τις 17 Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση του φαινομένου είναι από τις 1:00 π.μ μέχρι την αυγή, ειδικά τις νύχτες που δεν έχουμε Σελήνη.
Στην πραγματικότητα είναι σωματίδια σκόνης, κατάλοιπα από την τεράστια ουρά του κομήτη Swift-Tuttle, που δεν είναι μεγαλύτερα από ένα κόκκο άμμου. Τα σωματίδια αυτά, μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα καίγονται λόγω τριβής και δίνουν αυτή την εκπληκτική λάμψη στον ουρανό. Κάθε καλοκαίρι -συγκεκριμένα στις 12 Αυγούστου- η τροχιά της Γης βρίσκεται στην πιο κοντινή απόσταση από τα απομεινάρια του κομήτη και έτσι προκαλείται αυτό το φαινόμενο.
Για να δούμε τις Περσείδες επιλέγουμε ένα ξέφωτο, σε σκοτεινό μέρος, μακριά από τη φωτορύπανση των πόλεων. Έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας συνεχώς προς τον ουρανό (μια αναπαυτική καρέκλα σχεδόν σε οριζόντια θέση ίσως να είναι απαραίτητη). Δεν ανάβουμε φώτα και δεν κοιτάμε το κινητό μας, απλά χαλαρώνουμε και υπομονετικά απολαμβάνουμε τον νυχτερινό ουρανό (χρειάζεται υπομονή και αρκετός χρόνος για να απολαύσουμε στην ολότητά του το φαινόμενο).
Φέτος, οι συνθήκες δεν θα είναι ιδανικές για τις Περσείδες, καθώς το φεγγάρι θα φωτίζει τον ουρανό τις νύχτες του μεγίστου. Παρ’ όλα αυτά, οι πιο φωτεινοί διάττοντες θα είναι ορατοί — και αξίζουν την προσπάθεια!
H σύνοδος Δία και Αφροδίτης – Ξημερώματα 12 Αυγούστου 2025
Τα ξημερώματα της 12ης Αυγούστου, ο ουρανός μας επιφυλάσσει ένα εντυπωσιακό θέαμα: τη συνάντηση του Δία και της Αφροδίτης! Το φαινόμενο ονομάζεται σύνοδος και συμβαίνει όταν δύο πλανήτες φαίνονται πολύ κοντά μεταξύ τους στον ουρανό, αν και στην πραγματικότητα απέχουν τεράστιες αποστάσεις. Η καλύτερη ώρα παρατήρησης είναι από τις 3:30 ως τις 5:00 το πρωί, λίγο πριν αρχίσει να χαράζει.
Για να εντοπίσουμε τους πλανήτες, ας κοιτάξουμε προς την ανατολή και ας επιλέξουμε ένα σημείο με καθαρό, ανοιχτό ορίζοντα, χωρίς δέντρα ή κτίρια που να εμποδίζουν τη θέα. Το φαινόμενο μπορούμε να το απολαύσουμε με γυμνό μάτι, όμως ένα ζευγάρι κιάλια θα αναδείξει ακόμη περισσότερο τη λαμπρότητά τους. Με ένα τηλεσκόπιο, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον Δία και την Αφροδίτη μέσα στο ίδιο προσοφθάλμιο, μια σπάνια και εντυπωσιακή εικόνα!
Για την καλύτερη παρατήρηση της προσέγγισης, ας ξεκινήσουμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο από τις 9 έως και τις 15 Αυγούστου, ώστε να απολαύσουμε ολόκληρη τη διαδικασία σύγκλισης των δύο λαμπρών πλανητών.
Αυγουστιάτικη Πανσέληνος – 9/8/2025
Πολλές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα προς τιμή της αυγουστιάτικης πανσελήνου ενώ ένας από τους μύθους που επικρατεί είναι ότι η αυγουστιάτικη πανσέληνος είναι λαμπρότερη και μεγαλύτερη απ’ οποιαδήποτε άλλη πανσέληνο. Αυτό δεν ευσταθεί καθώς το μέγεθος της σελήνης μεταβάλλεται στον ουρανό, ανάλογα με τη θέση της, στην ελλειπτική τροχιά της γύρω από τη Γη.
Σχετικά
Στους 38 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος-Έρχεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Αναλυτικά το δελτίο καιρού
13 καλύτεροι προορισμοί στην Ευρώπη ιδανικοί για καλοκαιρινές διακοπές τον Ιούλιο
Από παραδεισένιες ακτές μέχρι κουλτουρέ πόλεις γεμάτες ζωντάνια, αυτοί είναι οι απόλυτοι ευρωπαϊκοί προορισμοί για όσους θέλουν να ζήσουν το καλοκαίρι στο έπακρο
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για τη Γιορτή του Κρασιού 2026
Ο Δήμος Λεμεσού ζητά προσφορές από ενδιαφερόμενους για παραχώρηση εστιατορίου και περιτέρων που θα στηθούν στο πλαίσιο της Γιορτής του Κρασιού
Εκατό χρόνια χωρίς τον Αντόνι Γκαουντί: Τρία λιγότερο γνωστά δημιουργήματά του που πρέπει να επισκεφθείτε
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Αντόνι Γκαουντί, τρία λιγότερο γνωστά έργα του αποκαλύπτουν τη διαδρομή προς τη Σαγράδα Φαμίλια
«I Will Find You»: 24 εκατομμύρια views σε 4 ημέρες – Το καλύτερο ντεμπούτο νέας σειράς του Netflix για το 2026
Μια ιστορία για το πού είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε προκειμένου να σώσουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε.
Ryanair: Αλλάζει την πολιτική της για τις οικογένειες
Τέλος οι επιπλέον χρεώσεις για να κάθονται οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους
Μαρίνα Λεμεσού: Ο κοσμοπολίτικος προορισμός που τα έχει όλα!
Έναν χώρο που συνδυάζει αρμονικά πολυτελή διαμονή, yachting, γαστρονομία, shopping, ψυχαγωγία και ευεξία, δημιουργώντας μία ολοκληρωμένη εμπειρία πάνω στη θάλασσα
«Αγγίζει» τους 37 βαθμούς ο υδράργυρος – Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές
Αναλυτικά η πρόγνωση
Η κεντρική πλατεία του Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς θα φέρει πλέον το όνομα του Ανδρέα Μαυρομμάτη
Για την επίσημη ονοματοδοσία της πλατείας προγραμματίζεται ειδική εκδήλωση, με περισσότερες λεπτομέρειες να αναμένονται σύντομα από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς.
Βουτιές, κοκτέιλ, φαγητό και party σε μία υπέροχη πισίνα με απαράμιλλη αισθητική
Δεν μένεις στο ξενοδοχείο; Τώρα μπορείς να ζήσεις την απόλυτη εμπειρία της πισίνας στο Aya Resort, με day pass από €20
Ψάχνεις τι να κάνεις τις επόμενες 6 Παρασκευές και Σάββατα; Η Lidl Κύπρου έχει την απάντηση
Τα Lidl Better Living Days ταξιδεύουν από πόλη σε πόλη, μετατρέποντας 6 καταστήματα Lidl παγκύπρια σε καλοκαιρινούς σταθμούς ευεξίας, γεύσης, κίνησης και οικογενειακής εμπειρίας.
Κάτω Πύργος: η αυθεντική Κύπρος του καλοκαιριού που πρέπει να επισκεφτείς φέτος
Ένας παραθαλάσσιος προορισμός με όμορφες παραλίες, καλό φαγητό και ατμόσφαιρα παλιάς κυπριακής καλοκαιρινής απόδρασης