Δημοσιεύτηκε στις 07 Αυγούστου 2025
Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να εγκαινιάσει επίσημα το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο την 1η Νοεμβρίου, μετά από χρόνια καθυστερήσεων και περιφερειακών εντάσεων, σηματοδοτώντας μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές επενδύσεις παγκοσμίως.
Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (Grand Egyptian Museum) ξεκίνησε τη δοκιμαστική του λειτουργία πριν σχεδόν ένα χρόνο -στα μέσα Οκτωβρίου του 2024 – παρουσιάζοντας τότε 12 νέα εκθέματα και προσφέροντας μια ματιά στα θαύματα της αρχαίας Αιγύπτου πριν από τα επίσημα εγκαίνιά του για τα οποία επιτέλους έφτασε η ώρα!

Το μουσείο, ένα μεγάλο έργο κοντά στις φημισμένες πυραμίδες της Γκίζας που έχει κοστίσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι στιγμής, θα ανοίγει τις αίθουσες για 4.000 επισκέπτες την ημέρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η πλήρης συλλογή του βασιλιά Τουταγχαμών με περισσότερα από 5.000 εκθέματα, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά.
Το μουσείο θα καλύπτει έκταση 500 στρεμμάτων και θα είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν μόνο πολιτισμό. Οι αιγυπτιακές αρχές εκτιμούν ότι θα υποδέχεται πάνω από 5 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, δίνοντας σημαντική ώθηση στην τουριστική οικονομία της χώρας.
Το άνοιγμα είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 3 Ιουλίου, αλλά αναβλήθηκε τον Ιούνιο λόγω της γεωπολιτικής έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Ο πρωθυπουργός Μουσταφά Μαντμπουλί ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ενέκρινε τη νέα ημερομηνία, σημειώνοντας ότι η τελετή θα αποτελέσει «ένα εξαιρετικό γεγονός» για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου.
Το μουσείο βρισκόταν υπό κατασκευή για περισσότερο από μια δεκαετία και η ημερομηνία έναρξης για όλο το μουσείο, δεν έχει οριστεί ακόμη, καθώς έχει καθυστερήσει επανειλημμένα για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας COVID-19. Ορισμένα τμήματα έχουν ανοίξει από το 2022 για περιορισμένες περιηγήσεις.
Σχετικά
Αυτές είναι οι τιμές για το Δημοτικό Κολυμβητήριο Λευκωσίας φέτος
Πόσα θα μας στοιχίσουν οι βουτιές στην πισίνα του Λέλλου
Αίθριος σήμερα ο καιρός με ισχυρούς ανέμους και σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
O Ναυτικός Όμιλος Αμμοχώστου επιστρέφει στο «σπίτι» του: Μια νέα εποχή ξεκινά με έδρα τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Οι εγκαταστάσεις της Μαρίνας Αγίας Νάπας θα φιλοξενήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και εκπαίδευσης
Το Fast & Furious γίνεται σειρά στην τηλεόραση, η ανακοίνωση του Βιν Ντίζελ
Συνειδητοποιήσαμε ότι οι θαυμαστές ήθελαν περισσότερα, είπε ο ηθοποιός
Ευρωπαϊκή χώρα προσφέρει δωρεάν ταξίδια σε νέους, με έναν όρο
Μια ευρωπαϊκή χώρα προσφέρει μια εντελώς δωρεάν ευκαιρία για πραγματικό ταξίδι, για όλους όσοι θέλουν πραγματική αποσύνδεση
4 λόγοι να μην ξεκολλήσεις από το Netflix αυτόν τον Μάιο!
Οι πιο πολυαναμενόμενες σειρές και ταινίες που έρχονται στο Netflix τον Μάιο του 2026
Η Ryanair ανακοίνωσε πτήσεις σε 12 προορισμούς, με τιμές που αρχίζουν από €24.99
Πάφος-Μιλάνο, Ρώμη, Βιέννη και όχι μόνο με super low fares
Τι αλλάζει στις εκδηλώσεις της Πλατείας Ζουχουρί – Η ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας
Πολιτική Παραχώρησης Δημόσιων Πλατειών για διεξαγωγή ιδιωτικών εκδηλώσεων
Ημιτελικός Eurovision 2026: Τι ώρα είναι σήμερα (11/5), πότε εμφανίζεται η Ελλάδα με τον Ακύλα
Η ελληνική συμμετοχή εντυπωσίασε στην τελική πρόβα με σκηνική αισθητική εμπνευσμένη από video game και έντονα οπτικά εφέ - H σειρά εμφάνισης των χωρών
Σκόνη στην ατμόσφαιρα και ενισχυμένοι άνεμοι – Πότε αλλάζει ο καιρός
Αναλυτικά το δελτίο καιρού
Το «Adolescence» κατέκτησε αριθμό-ρεκόρ τηλεοπτικών BAFTA
Η σειρά των Στίβεν Γκρέιαμ και Τζακ Θορν κέρδισε τέσσερα βραβεία στην βραδιά των τηλεοπτικών BAFTA, ένα παραπάνω από όσα ποτέ είχαν κερδηθεί μέχρι σήμερα
Οι Oasis επιστρέφουν και στη μεγάλη οθόνη: Το reunion tour γίνεται κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ
Με backstage στιγμές, αποκλειστικές εικόνες από την περιοδεία και τις πρώτες κοινές συνεντεύξεις των αδελφών Γκάλαχερ μετά από 25 χρόνια, το ντοκιμαντέρ των Oasis έρχεται σε IMAX και Disney+