Δημοσιεύτηκε στις 07 Αυγούστου 2025
Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να εγκαινιάσει επίσημα το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο την 1η Νοεμβρίου, μετά από χρόνια καθυστερήσεων και περιφερειακών εντάσεων, σηματοδοτώντας μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές επενδύσεις παγκοσμίως.
Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (Grand Egyptian Museum) ξεκίνησε τη δοκιμαστική του λειτουργία πριν σχεδόν ένα χρόνο -στα μέσα Οκτωβρίου του 2024 – παρουσιάζοντας τότε 12 νέα εκθέματα και προσφέροντας μια ματιά στα θαύματα της αρχαίας Αιγύπτου πριν από τα επίσημα εγκαίνιά του για τα οποία επιτέλους έφτασε η ώρα!

Το μουσείο, ένα μεγάλο έργο κοντά στις φημισμένες πυραμίδες της Γκίζας που έχει κοστίσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι στιγμής, θα ανοίγει τις αίθουσες για 4.000 επισκέπτες την ημέρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η πλήρης συλλογή του βασιλιά Τουταγχαμών με περισσότερα από 5.000 εκθέματα, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά.
Το μουσείο θα καλύπτει έκταση 500 στρεμμάτων και θα είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν μόνο πολιτισμό. Οι αιγυπτιακές αρχές εκτιμούν ότι θα υποδέχεται πάνω από 5 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, δίνοντας σημαντική ώθηση στην τουριστική οικονομία της χώρας.
Το άνοιγμα είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 3 Ιουλίου, αλλά αναβλήθηκε τον Ιούνιο λόγω της γεωπολιτικής έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Ο πρωθυπουργός Μουσταφά Μαντμπουλί ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ενέκρινε τη νέα ημερομηνία, σημειώνοντας ότι η τελετή θα αποτελέσει «ένα εξαιρετικό γεγονός» για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου.
Το μουσείο βρισκόταν υπό κατασκευή για περισσότερο από μια δεκαετία και η ημερομηνία έναρξης για όλο το μουσείο, δεν έχει οριστεί ακόμη, καθώς έχει καθυστερήσει επανειλημμένα για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας COVID-19. Ορισμένα τμήματα έχουν ανοίξει από το 2022 για περιορισμένες περιηγήσεις.
Σχετικά
The Voice of Greece: Μάθαμε τον παρουσιαστή και τους κριτές του μουσικού show
Επιστρέφει στην τηλεόραση ΣΙΓΜΑ - Η επίσημη ανακοίνωση
Γέμισε χρώματα η Λεμεσός: Το νέο mural στο πάρκο, είναι εντυπωσιακό
Ένα ξεχωριστό mural σε πάρκο του Αγίου Σπυρίδωνα!
Το Pendeli Resort Platres γιόρτασε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του
Το Pendeli Resort Platres γιόρτασε έναν χρόνο επιτυχημένης πορείας με μια ξεχωριστή βραδιά φιλοξενίας
Η ΣΑΝΤΥ επίσημος χορηγός για πρώτη φορά του Φεστιβάλ Φέγγαρος
Στηρίζει για πρώτη φορά έναν από τους σημαντικότερους και πιο αγαπημένους μουσικούς θεσμούς της Κύπρου
Μπήκαμε πρώτοι στο νέο Palm Beach Resort της Λάρνακας – Δείτε πώς θα είναι το εντυπωσιακό έργο των €140 εκατ.
Ξεναγηθήκαμε αποκλειστικά στους χώρους του Palm Beach Resort που ανοίγει το 2027 και σας παρουσιάζουμε πρώτοι τα εστιατόρια, τα δωμάτια, το spa και όλες τις λεπτομέρειες του νέου παραθαλάσσιου προορισμού
Τίθεται σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Ανεβαίνει στους 40 βαθμούς η θερμοκρασία
Το Τμήμα Μετεωρολογίας εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση για ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για σήμερα, Παρασκευή 17 Ιουλίου.
Πανσέληνος Ιουλίου 2026: Πότε θα δούμε το φεγγάρι του κόκκινου ελαφιού
Πότε θα δούμε το ουράνιο φαινόμενο, την πανσέληνο του Ιουλίου - Η επόμενη πανσέληνος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026
Ανακάλυψε σπουδές διεθνούς επιπέδου και μοναδική φοιτητική ζωή στο Open Day του UCLan Cyprus
Μια ξεχωριστή Ημέρα Γνωριμίας (Open Day) στις βραβευμένες εγκαταστάσεις του στη Λάρνακα
Το νέο graffiti του νησιού θα το δεις στον Πρωταρά
Νέο έργο graffiti με θέμα τον θαλάσσιο βυθό κοσμεί τον Πρωταρά
H Ryanair ανακοίνωσε εκπτώσεις για ταξίδια σε 6 υπέροχους προορισμούς (για 3 μέρες)
Με τιμές που αρχίζουν από €16.99
Πέθανε σε ηλικία 51 ετών ο Λορέντζο Καριέρε, γιος της Ματούλας που έγινε γνωστός από το «Bar»
Ήταν μέλος του συγκροτήματος «Φίλοι για Πάντα» και σύζυγος της Έλενας Κατραβά
Στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος - Τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού