Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Καταδυτικός τουρισμός

Καιρός να δώσουμε ώθηση σε μια τουριστική δραστηριότητα που έχει πολλέςδυνατότητες

Δημοσιεύτηκε στις 06 Αυγούστου 2014

Έχει οικονομικό όφελος

Ο καταδυτικός τουρισμός παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες ως προς το οικονομικό όφελος, αφού οι τουρίστες που επιδίδονται στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, συνήθως ταξιδεύουν τακτικά και γενικά έχουν υψηλή αγοραστική δύναμη. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπολογίζεται ότι 800.000 ευρωπαίοι πολίτες δραστηριοποιούνται στον τομέα του καταδυτικού τουρισμού ετησίως, κάνοντας συνήθως ένα ταξίδι που διαρκεί γύρω στις 10 ημέρες. Αν υπολογίσουμε επίσης πως στην Ευρώπη υπάρχουν 3.5 εκατομμύρια δύτες, εκ των οποίων το 70% επιλέγει τη Μεσόγειο ως προορισμό αναψυχής, τότε μπορεί εύκολα κάποιος να αντιληφθεί το οικονομικό όφελος από αυτή την ομάδα τουριστών.

Αν θες να ζήσεις την εμπειρία

Τα άτομα που επιδίδονται σε αυτή τη δραστηριότητα αναψυχής που αποκαλούμε καταδυτικό τουρισμό, στην ουσία χρησιμοποιούν συσκευές αυτόνομης κατάδυσης (SCUBA) για να περιηγηθούν στο βυθό της θάλασσας. Ωστόσο, ο καταδυτικός τουρισμός συμπεριλαμβάνει και άτομα τα οποία απλώς κολυμπούν χρησιμοποιώντας μάσκα με αναπνευστήρα (snorkeling). Υπάρχουν διάφορα στάδια/επίπεδα κατάδυσης αναψυχής με τα οποία μπορεί κάποιος να ασχοληθεί. Ο πιο εύκολος και ανέξοδος σχετικά τρόπος, είναι η περιήγηση με τη χρήση μάσκας και αναπνευστήρα κολυμπώντας στην επιφάνεια της θάλασσας. Προχωρώντας ένα βήμα (ή μάλλον... ένα πέδιλο) παρακάτω, η χρήση συσκευών αυτόνομης κατάδυσης οδηγεί πιο κοντά στο βυθό, αφού δίνει τη δυνατότητα παραμονής κάτω από την επιφάνεια του νερού (και σε αρκετά μέτρα βάθος) για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο νησί μας, υπάρχουν αρκετές σχολές καταδύσεων, οι οποίες προσφέρουν εκπαίδευση και παρέχουν διπλώματα διεθνώς αναγνωρισμένων οργανισμών. Ενδεικτικά, η απόκτηση διπλώματος κατάδυσης, ανεξάρτητα από το καταδυτικό κέντρο, κοστίζει γύρω στα 350-500 και επιβάλλει την παρακολούθηση σειράς μαθημάτων.

Ήξερες ότι...

Ο Βιολόγος, Λούης Χατζηιωάννου, του Ενάλια Φύσις Περιβαλλοντικό Κέντρο Ερευνών, μας επισύρει την προσοχή! 'Η εντυπωσιακή ποικιλομορφία του βυθού προσφέρει έναν πολύ ποιοτικό προορισμό για καταδυτικό τουρισμό. Υφιστάμενες καταδυτικές διαδρομές περιλαμβάνουν φυσικά κοραλλιογενή υποστρώματα, μεγάλα εντυπωσιακά λιβάδια Ποσειδώνιας (θαλάσσιο μακρόφυτο) μοναδικά στη Μεσόγειο, καθώς επίσης και υποβρύχιες σπηλιές. Επιπλέον τα διάφορα ναυάγια που υπάρχουν κοντά στις ακτές της Κύπρου δημιουργούν τεχνητούς υφάλους, οι οποίοι προσελκύουν μεγάλη βιοποικιλότητα θαλάσσιας ζωής και προσφέρουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για καταδύσεις. Το πιο τρανό παράδειγμα, που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο ανά το παγκόσμιο, είναι το διεθνούς αναγνωρισμένο ναυάγιο 'Ζηνοβία' που βρίσκεται στον κόλπο της Λάρνακας, το οποίο είναι ένα από τα 10 σπουδαιότερα ναυάγια παγκοσμίως και έχει 30.000-40.000 καταδύσεις το χρόνο'. 

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close