Things to Do , Εκδηλώσεις

Και για ψάρι… πάμε Πρωταρά

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το 2ο Φεστιβάλ Ψαριού του Πρωταρά, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Αυγούστου

Δημοσιεύτηκε στις 21 Αυγούστου 2014

Το 2ο Φεστιβάλ Ψαριού στον Πρωταρά έρχεται στις 29 Αυγούστου με σλόγκαν "Και για ψάρι…πάμε Πρωταρά" και ο Λειτουργός Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Λάρνακας Μάκης Παπαμιχαήλ μάς λύνει όλες τις απορίες μας.
 
Το Φεστιβάλ Ψαριού διοργανώνεται για δεύτερη φορά στο Δήμο Παραλιμνίου. Με ποια ευκαιρία διοργανώνετε το Φεστιβάλ;
Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας διοργανώνει την Παρασκευή, 29 Αυγούστου, το 2ο Φεστιβάλ Ψαριού στον Πρωταρά, με το σύνθημα "Και για ψάρι…πάμε Πρωταρά", που θα φιλοξενήσει ο Δήμος Παραλιμνίου. Ο Δήμος Παραλιμνίου, πέρα από σημαντικό αστικό κέντρο παροχής υπηρεσιών για την Επαρχία Αμμοχώστου, πέραν των χαρακτηριστικών του ως αγροτικός Δήμος, είναι χαρακτηρισμένος και ως αλιευτική περιοχή, φιλοξενώντας στα όρια του δυο αλιευτικά καταφύγια, ένα στον Άγιο Νικόλαο και ένα στην Αγία Τριάδα, όπου δραστηριοποιούνται πέραν των 70 οικογενειών επαγγελματιών ψαράδων παράκτιας αλιείας.
Το αλιευτικό στοιχείο στην περιοχή είναι ιδιαίτερα έντονο μέσα και από το μεγάλο αριθμό ψαροταβέρνων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο, στοιχείο που εύκολα γίνεται αντιληπτό από τον κάθε επισκέπτη και παραθεριστή. Ο Δήμος Παραλιμνίου, χάρη σε αυτό του το χαρακτήρα, επιλέγηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας και σύντομα και Επαρχίας Αμμοχώστου, να φιλοξενήσει αυτό το Φεστιβάλ. Η Αναπτυξιακή Εταιρεία και ο Δήμος Παραλιμνίου έχουν αναλάβει τη διοργάνωση της εκδήλωσης, εκδήλωση την οποία υποστηρίζουν οι Τοπικοί Σύνδεσμοι των Επαγγελματιών Ψαράδων του Παραλιμνίου.
 
Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το Φεστιβάλ;
Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει:
  • Δοκιμή Φρέσκου Ψαριού, παράκτιας αλιείας και υδατοκαλλιέργειας
  • Προβολή των παραδοσιακών εργασιών των ψαράδων μας
  • Παρουσίαση συνταγών με θαλασσινά από τον διακεκριμένο σεφ Χρίστο Χριστοδούλου
  • Επίδειξη άλλων παραδοσιακών επαγγελμάτων, όπως η κατασκευή τόνενων καρεκλών
  • Κυπριακά Παραδοσιακά Εδέσματα
  • Πλούσιο Παραδοσιακό Μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από το Πολιτιστικό Εργαστήρι "Παρά τη Λίμνη" και
  • Πολλές άλλες εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους!
Η είσοδος θα είναι δωρεάν. Η όλη εκδήλωση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας και την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Πόσο σημαντική είναι για την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Αμμοχώστου η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ;
Ο Δήμος Παραλιμνίου φιλοξενεί το Φεστιβάλ προβάλλοντας ταυτόχρονα το σύνολο της επαρχίας Αμμοχώστου. Η επαρχία Αμμοχώστου διαθέτει πλούσια ιστορία, τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα δικά της παραδοσιακά προϊόντα και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Πολλά από αυτά θα προβληθούν στο Φεστιβάλ, καθώς "παρών" θα δηλώσει για παράδειγμα η Δερύνεια με τα προϊόντα της φράουλας, η Σωτήρα με το κολακάσι της, το Φρέναρος με το χαλούμι του. Στόχος είναι να αναδείξουμε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του συνόλου της επαρχίας Αμμοχώστου και όχι μόνο του Δήμου Παραλιμνίου. Χαρακτήρα τον οποίον αναγνωρίζουν και τιμούν εδώ και χρόνια οι πολυάριθμοι επισκέπτες στην επαρχία Αμμοχώστου και το Δήμο Παραλιμνίου ιδιαίτερα, για σκοπούς ξεκούρασης και διακοπών. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως για άλλη μια χρονιά, δεύτερη συνεχόμενη, στο Φεστιβάλ Ψαριού στον Πρωταρά, δυναμικά το παρών τους θα δώσουν τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας με τα προϊόντα τους, καθώς και οι μελισσοκόμοι που είναι μέλη του Δικτύου Μελισσοκόμων "Εν Μέλιν".
 
Ποια η σημασία της πραγματοποίησης του συγκεκριμένου Φεστιβάλ, που θα έχει στο επίκεντρό του το ψάρι, τον Κύπριο ψαρά και την κυπριακή παράδοση; 
Το Φεστιβάλ εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων που υλοποιεί η Εταιρεία μας, μέσω του Τοπικού Προγράμματος Αλιευτικών Περιοχών Λάρνακας – Αμμοχώστου. Σκοπός των δράσεων είναι η προώθηση των φρέσκων αλιευτικών προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας στον τόπο μας. Μέσω αυτών των δράσεων, ο βασικός στόχος είναι να εισαχθεί στο καταναλωτικό κοινό η έννοια της θρεπτικής αξίας που προσφέρουν τα αλιευτικά προϊόντα, καθώς και γνώσεις για την εύκολη και άριστη επιλογή τους, ώστε να κοσμούν συχνότερα το τραπέζι μας. Ταυτόχρονα η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε άμεση επαφή με τις καθημερινές ενασχολήσεις των επαγγελματιών ψαράδων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν ακόμα διάφορα παραδοσιακά επαγγέλματα, μια ευκαιρία για τους νέους μας να μάθουν και για τους πιο μεγάλους να θυμηθούν.
 
Ποιος ακριβώς είναι ο χώρος διεξαγωγής του Φεστιβάλ; 
Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πλατεία Εκδηλώσεων Πρωταρά, δίπλα στο ξενοδοχείο Οδέσσα. Την Παρασκευή 29 Αυγούστου στις 19.00 ανοίγουν οι πύλες του Φεστιβάλ. Τα εγκαίνια της εκδήλωσης θα τελέσει ο έντιμος Υπουργός Γεωργίας, κ. Νίκος Κουγιάλης. Ευχόμαστε σε όσους παρευρεθούν καλή διασκέδαση!

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close