Things to Do , Εκδηλώσεις

Άνοιξε η αυλαία για τα "Κύπρια"

Τα Κύπρια επανέρχονται και φέτος δυναμικά, με διεθνή χαρακτήρα και εξαιρετικές παραστάσεις

Δημοσιεύτηκε στις 03 Σεπτεμβρίου 2014

Συνεχίζοντας την περσινή πολιτική, σαν στόχο και φέτος το φεστιβάλ έχει την προβολή των πανανθρώπινων αξιών και διαχρονικών προβληματισμών μέσω παραστάσεων που έχουν να πουν πολλά! Από την Κάκια Μεγαπάνου

 

Από πέρσι έχουμε δει μια αναβάθμιση στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ "Κύπρια", η οποία μάλιστα δεν περιορίζεται μόνο στη θεματική του αλλά στηρίζεται και στο σταδιακό εμπλουτισμό του και την οργανωτική του αναδόμηση, με στόχο να αγκαλιαστεί από όλες τις ηλικίες και τα κοινωνικά στρώματα και να καταστεί ένας φορέας πολιτισμού και ποιοτικής αγωγής της ψυχής που θα αφορά όλους.


Ο Αρθούρος Ρεμπώ και η ρήση του "Εγώ είναι ο Άλλος", αποτέλεσε το έναυσμα των επιλογών του φετινού φεστιβάλ. Μια ρήση που πρέπει να ακολουθείται όπου το "Εγώ" δεν αφομοιώνει τον "Άλλο", αλλά του δίνεται και γίνεται ο "Άλλος". Δηλαδή όπου ο "Άλλος" δεν αντιμετωπίζεται σαν αντικείμενο αλλά σαν υποκείμενο. Συνεπώς, εδώ έχουμε μία διι-υποκειμενικότητα, όπως στους μη εξουσιαστικούς, στους ισότιμους έρωτες. Έτσι πρέπει να είναι και η τέχνη, ισότιμη και μη εξουσιαστική, και αυτό θα περιμένουμε από τις παραστάσεις των φετινών "Κυπρίων".


Θέατρο & χορός
Αστερισμοί του Νικ Πέιν, από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Μια ιστορία αγάπης, που εξελίσσεται με ποικίλες εκδοχές σε παράλληλα σύμπαντα. Ένα συγκινητικό έργο για τον έρωτα και την ελεύθερη βούληση, για τη γιορτή και το πένθος της ύπαρξης, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Παραστάσεις θα δοθούν στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου στη Νέα Σκηνή του ΘΟΚ, στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ στη Λεμεσό και στις 13 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Σωτήρας στην ελ. επ. Αμμοχώστου.


Ομήρου Ιλιάδα Η μνημειώδης και επική αυτή παράσταση του σημαντικού σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινού, παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, μετά την επιτυχημένη ευρωπαϊκή περιοδεία της. Παραστάσεις θα δοθούν στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία και στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό.


Οι Φόνισσες της Παπαδιαμάντη των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου. Μια σπαρταριστή κωμωδία σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα, με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων κωμικών. Παραστάσεις θα δοθούν στις 15 Σεπτεμβρίου στο Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο στη Λάρνακα και στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου ΙΙΙ στη Λευκωσία.


Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου. Ο μύθος του Προμηθέα, παρουσιάζεται σε μια σύγχρονη προσέγγιση από το γνωστό σκηνοθέτη Ανδρέα Πάντζη, με τη συμμετοχή μιας πλειάδας σημαντικών Κυπρίων καλλιτεχνών και τον Φίλιππο Σοφιανό στον ομώνυμο ρόλο. Παραστάσεις θα δοθούν στις 23 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στη Λεμεσό και στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου ΙΙΙ στη Λευκωσία.


Η Βασιλοπούλλα τζ' οι μάισσες, κυπριακό λαϊκό παραμύθι. Μια ευφάνταστη χοροθεατρική παράσταση, σε σκηνοθεσία Γιολάντας Χριστοδούλου και χορογραφία Χλόης Μελίδου. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 28 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ, στις 29 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και στις 30 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας.


Giselle του Adolphe Adam. Για τους λάτρεις του κλασικού μπαλέτου η υπέροχη, γεμάτη φαντασία ιστορία της Giselle, από το Ρωσικό Μπαλέτο St. Petersburg Theatre. Παραστάσεις θα δοθούν στις 19 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου ΙΙΙ στη Λευκωσία, στις 20 Σεπτεμβρίου στο Παττίχειο Αμφιθέατρο Λάρνακας και στις 21 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Κηποθέατρο στη Λεμεσό.


Ο Κόσμος του Διαμαντή Σύγχρονη παράσταση μπαλέτου, βασισμένη στο μνημειακό έργο του Αδαμάντιου Διαμαντή "Ο Κόσμος της Κύπρου", από το Dancecyprus σε χορογραφία της Μαργαρίτας Μαρκίδου και τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου υπό τη διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά. Παραστάσεις θα δοθούν στις 2 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία και στις 3 και 4 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό.


Unravelling Μα πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση σύγχρονου χορού με την υπογραφή του διακεκριμένου Κύπριου χορευτή και χορογράφου Φώτη Νικολάου και τη συμμετοχή σημαντικών Κυπρίων και ξένων χορευτών. Παραστάσεις θα δοθούν στις 7 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και στις 8 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία.


Μουσική
Rosamunde Trio Τρεις κορυφαίοι μουσικοί, περιλαμβανομένου του διάσημου Κύπριου πιανίστα Μαρτίνου Τιρίμου, σε μια υπέροχη μουσική διαδρομή με έργα των Σοστακόβιτς, Φρίμπινς και Ντβόρζακ. Παραστάσεις θα δοθούν στις 9 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας και στις 10 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία.


Μια Εποχή στην Κόλαση Ο σπουδαίος Έλληνας μουσικός Γιώργος Χριστιανάκης αναμετράται με την ποίηση του Ρεμπώ σε μια ενδιαφέρουσα και προκλητική παράσταση ζωντανής μουσικής, λόγου και προβολών. Η συναυλία θα δοθεί στις 21 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ στη Λευκωσία και στις 22 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό.


Tradition Re-Loaded Μια μουσική περιδιάβαση με τους βραβευμένους Τατ-Τναμπάρ στα μονοπάτια της κυπριακής μουσικής παράδοσης, σε συνδυασμό με επιλεγμένα ποιήματα του Κώστα Μόντη, σε σκηνοθεσία Απόστολου Αποστολίδη. Παραστάσεις: 17 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας, 22 Σεπτεμβρίου, Αμφιθέατρο Μακαρίου ΙΙΙ στη Λευκωσία, 23 Σεπτεμβρίου, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας και 24 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού.

 


Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια 3 Σεπ-7 Οκτ.Πληρ. www.kypria.org.cy. Εισιτήρια προπωλούνται στο www.SoldoutTickets.com.cy & 70002212.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close