26 June 2022
Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Μιά πολλά υποσχόμενη χορευτική βραδιά...

Γεμάτη δράση, κολύμπι στα βαθιά και εξαντλητικές ασκήσεις ελευθερίας

Δημοσιεύτηκε στις 08 Ιουνίου 2022

Στο D.A.I.R. (Dance Artists In Residency), που θα λάβει χώρα στο θεατρικό μαγικό black box του Εγκώμιου Πολιτιστικού Κέντρου, την Κυριακή 26 Ιουνίου ώρα 20:30, τρεις πολλά υποσχόμενες χορογραφικές δουλειές, θα σε ενθουσιάσουν! 

Πιο κάτω κάποιες πολύ βασικές συστάσεις για τη καθεμία:

Τίτλος έργου: InACTION - Mαρία Μασώνου 

Χορογραφία/ Δραματουργία/ Ερμηνεία: Μαρία Μασώνου
Σύνθεση μουσικής: Παναγιώτης Αδάμου

‘‘Αναζητώντας ζωτικό χώρο ανάμεσα στις (αθώες) υψηλές προσδοκίες και στις (ενοχικές) χαμηλές προδιαγραφές’’

«Είσαι μιτσιά ακόμα». «Έσιεις ούλλη τη ζωή μπροστά σου». «Άμαν εν τα κάμεις τούτα τωρά πότε εννα τα κάμεις;»
Αυτά, και άλλα παρόμοια, ακούς κάθε μέρα από τους λεγόμενους ‘‘δικούς σου’’ ανθρώπους. Γιατί, ως γνωστό και αναμενόμενο – αφού έτσι θέλουν όλοι και όλες να σε βλέπουν άρα έτσι και πράγματι (οφείλεις να) είσαι - είσαι ένα παιδί νέο, με ενέργεια για ζωή και ένα λαμπρό μέλλον που σε περιμένει.
Το κινητό σου γεμάτο από μηνύματα και ειδοποιήσεις - ακόμα ένα like στο insta, ακόμα ένα match στο tinder. Τα πτυχία περήφανα και κορνιζωμένα - η τρανή και ίσως μόνη χειροπιαστή απόδειξη της ευφυΐας, των δυνατοτήτων και προοπτικών σου.
Κι εσύ; Εσύ γιατί δυσκολεύεσαι να σηκωθείς απ’το κρεβάτι το πρωί; Εσύ γιατί δεν ανοίγεις τις κουρτίνες να μπει φως; Εσύ γιατί αποφάσισες πως η ζωή σου έχει τελειώσει; 
* Μα την αλήθεια, είναι πολύ οικείος ο τρόπος με τον οποίο η νέο εμφανιζόμενη στη Κυπριακή σκηνή performer – ‘‘δικό μας παιδί’’ – Μαρία Μασώνου περιγράφει την κραυγαλέα όσο και βαθιά υπονομευτική (της προόδου) αντίφαση ανάμεσα στις συσσωρευμένες επί χρόνια πολύ υψηλές (αθώες) προσδοκίες και τις πολύ χαμηλές (ενοχικές) δημιουργικές προδιαγραφές/ συνθήκες της Κυπριακής πραγματικότητας; Την αντίφαση η οποία καθορίζει – για να γράφουμε τα πράγματα επακριβώς με το όνομά τους – την καθημερινή πραγματικότητα της πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων στην Κύπρο, υπέρ του μέλλοντος των οποίων στον πολύ απαιτητικό χώρο των τεχνών (κι όχι μόνο) έχουν επενδυθεί πάρα πολλά χρήματα και ακόμα πολύ περισσότερα όνειρα δικά τους και των δικών τους ανθρώπων;
Αν ανήκετε σε αυτούς/ές που δε νιώθουν οικειότητα με τον – άμεσο, ξεκάθαρο, μετωπικό, αμιγώς Κυπριακό – τρόπο της Μαρίας Μασώνου, η παραστατική του χοροθεατρική απόδοση δεν σας αφορά διόλου. Αν όμως – όπως θέλουμε βάσιμα να υποθέτουμε – στις συστάσεις του έργου της με τον τίτλο ‘‘InAction’’ εντοπίζετε δικές σας (οικείες) προσλαμβάνουσες της Κυπριακής εμπειρίας, τότε η παρακολούθησή του δεν μπορεί παρά να σας αφορά και μάλιστα πολύ.      

Τίτλος έργου: Delirium – Μαρία Χαραλάμπους

‘‘Άγνοια κινδύνου, κολύμπι στα βαθιά!’’

Αποδίδοντας χοροθεατρικά το μετατραυματικό στρες. Ιχνηλατώντας τις οριακές υπαρξιακές διαδρομές που επιβάλλει η πολύ δύσκολη σε ότι αφορά την διαρκή διαχείρισή της πραγματικότητα της ψυχικής νόσου.
Εξερευνώντας σε βάθος τους τρόπους και τους όρους με τους οποίους κατανούνται και ενσωματώνονται στην τρωτή ψυχικά ύπαρξη οι καταστάσεις, τα συναισθήματα και τα γεγονότα της ζωής.
Με το εικοσάλεπτο σόλο της υπό τον τίτλο Delirium η πολλά υποσχόμενη Μαρία Χαραλάμπους, αποδεικνύει αν μη τι άλλο πως δεν φοβάται από τα πρώτα της δημιουργικά βήματα να επειχειρήσει να κολυμπήσει στα πολύ βαθιά.
Κρατώντας κατά νου ότι: 
Η άγνοια κινδύνου δε σημαίνει υποχρεωτικά και υψηλή τέχνη, όμως η υψηλή τέχνη προϋποθέτει την (δημιουργική) άγνοια κινδύνου.
Αναμένουμε και ανυπομονούμε! Όλα θα κριθούν εκεί που πάντα κρίνονται, επί σκηνής!

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: RESISTRAW – Γιάννης Οικονομίδης 

Χορογραφεί ο Γιάννης Οικονομίδης
Performing: Γιάννης Οικονομίδης και Άννα Νικολάου  

‘‘Αντίσταση στα όρια, αγώνας μέχρι τελειωτικής εξάντλησης’’

Μας υποβάλλουν πρότυπα και μας επιβάλλουν αντιλήψεις. Αντιστεκόμαστε! Κάθετα, άγρια, ωμά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός απ΄τον μετωπικό να αντισταθούμε σε όλα όσα υπονομεύουν τις αποφάσεις και αλλιώνουν τις επιλογές μας.
Πώς άραγε μεταλλασόμαστε από σκεπτόμενοι ελεύθεροι άνθρωποι σε άβουλα όντα; Ποιά είναι εκείνα τα βήματα, που, εκκινώντας από την ανάγκη και συνάμα προσταγή της κοινωνικής ένταξης, σταδιακά μας οδηγούν στην υποταγή και μας εκφυλίζουν σε υποχείρια;
Αγωνιζόμαστε να παραμείνουμε άνθρωποι με ελεύθερη βούληση, μέχρι τελειωτικής – σωματικής και εγκεφαλικής – εξάντλησης.
Αυτός ο αγώνας (για την πνευματική ελευθερία) είναι ο μόνος που δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε ποτέ!

Οι φωτογραφίες από τα τρία έργα που θα παρουσιαστούν στη βραδιά Dance Artists In Residency (DAIR) στο Εγκώμιο το βράδυ της Κυριακής 26 Ιουνίου είναι του Sergio Vaccaro

Για εισιτήρια, επικοινωνήστε με το Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο (22 781104 και 99 771797) από τη Δευτέρα 13 Ιουνίου.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close