Δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουνίου 2022
Το καλοκαίρι στην πρωτεύουσα γίνεται απλά απολαυστικό χάρη σε εκείνα τα μέρη που έφτιαξαν υπέροχες αυλές και σε προσκαλούν για νόστιμα πιάτα παρέα με παγωμένη μπίρα!
Και η αυλή που έκλεψε την καρδιά μας στη Λευκωσία εδώ και μερικούς μήνες είναι αυτή που έφτιαξε ένα αυθεντικό κυπριακό ταβερνείο στον Άγιο Δομέτιο!
Το Ταβερνείον το Ιστορικόν, στον ιστορικό πυρήνα του Αγίου Δομετίου, διαθέτει μια από τις πιο νοσταλγικές και ταυτοχρόνως instagrammable αυλές της πόλης. Ήδη από το πλακόστρωτο, με τα τραπεζάκια που έχουν στηθεί έξω από την είσοδο, το σκηνικό είναι ειδυλλιακό. Όμως μπαίνοντας μέσα στην αυλή, εισέρχεσαι ταυτοχρόνως στη χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στις γοητευτικές γειτονιές της παλιάς Αθήνας.
Εδώ λοιπόν θα απολαύσεις νόστιμα πιάτα ημέρας και ένα μεζέ που όμοιό του δύσκολα θα συναντήσεις αλλού. Θα γευτείς όμως και τον πρωταγωνιστή του καλοκαιριού, που δεν είναι άλλος από το οφτό κλέφτικο!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Ακολουθώντας το Plan A, θα φτάσουν στο τραπέζι σου γευστικά πιάτα ημέρας, τα οποία φτιάχνονται με άριστες πρώτες ύλες, και παραδοσιακές συνταγές με ένα μοντέρνο twist! Δοκίμασε κοντοσούβλι, χοιροποίητα ραβιόλια με σπανάκι, ριγκότα και πέστο βασιλικού, υπέροχο χαλλούμι σε φύλλο κρούστας με μαρμελάδα ντομάτας και φιστίκι Αιγίνης αλλά και βραστό χαλλούμι με δυόσμο και θαλασσινό αλάτι.
Ακόμα, από την κουζίνα του θα βγουν ζεστά και μοσχομυριστά πιάτα όπως κολοκυθοκεφτέδες, ρεβιθοκεφτέδες, παστουρμά με αβγά, σούβλα αρνί, μουσακά, κεμπάπ γιαιουρτλού, ιδιαίτερο χοιρινό ψαρονέφρι με βαλσάμικο και μέλι, μανιτάρια πλευρώτους στη σχάρα αλλά και πολλά εποχιακά, καθώς επίσης και εποχιακές σαλάτες, όπως η σαλάτα γλιστρίδα, με ντοματίνια και φέττα. Αυτά είναι τα πιάτα τα οποία μπορείς να απολαύσεις στη δροσερή και ανακαινισμένη αυλή επιλέγοντας τον ποιοτικό μεζέ (που τιμάται μόλις στα €16) και περιλαμβάνει 18 πιάτα!
Αν όμως αποφασίσεις να το επισκεφθείς Τρίτη, να ξέρεις ότι το Plan B που οπωσδήποτε πρέπει να ακολουθήσεις, θέλει εσένα και την παρέα σου να απολαμβάνεται οφτό κλέφτικο λουκούμι, καθώς επίσης και παραδοσιακό τταβά με βοδινό, τον οποίο θα έχεις να θυμάσαι για πολλές μέρες μετά! Όλα φτιαγμένα με άριστα υλικά και μαγειρεμένα με τον καλύτερο τρόπο που θυμίζουν τις παλιές, καλές εποχές της χώρας μας.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι εδώ θα σε υποδεχθούν εγκάρδια, και θα σε περιποιηθούν σαν να βρίσκεσαι στην αυλή του δικού τους σπιτιού! Και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά όλοι όσοι επισκέπτονται το παραδοσιακό αυό ταβερνείο έχουν να λένε τόσο για την άψογη εξυπηρέτηση, τη φιλική προσέγγιση, τα εξαίρετα πιάτα, αλλά και για τις φιλικές τιμές!
(22 780555) Μαρκoυ Δράκου, Άγιος Δομέτιος, 2369 Λευκωσία.
Facebook: Ταβερνείο Το Ιστορικόν
Instagram: To Istorikon
Σχετικά

Το νέο γλυκό spot της Αγίας Νάπας με τα παγωτά υπερπαραγωγή που πρέπει να επισκεφτείς
Η νέα άφιξη που "λιώνει" για σένα

Στον «Σεφταλή» θα πας για γρήγορο σουβλάκι, γύρο και (φυσικά) σεφταλιές!
Το στέκι που θα φας street foodμετά τις βουτιές σου

Η τιμή του μεζέ σε 8+1 υπέροχα ταβερνάκια με αυλή, στη Λάρνακα
Σε ποιες αυλές θα σου στρώσουν τραπέζι, θα σε σερβίρουν καλοφτιαγμένα μεζεδάκια και πόσα θα τα πληρώσεις

12 γευστικές στάσεις για καλό φαγητό στις δροσερές Πλάτρες
Το καταπράσινο χωριό του Τροόδους αποτελεί ένα σημαντικό γαστρονομικό προορισμό με πολλές επιλογές για νόστιμα πιάτα, σούβλα, μεζέ και πέστροφα

Το εστιατόριο που τα καλοκαίρια αναφωνεί Viva Mexico
Μία μεξικανική φιέστα στην καρδιά του απόλυτου καλοκαιρινού προορισμού, του Πρωταρά

Φάγαμε τρομερό gelato σε δημοφιλή μπιραρία του Πρωταρά
Η νέα προσθήκη στο μενού της gastropub του Πρωταρά, κάνει θόρυβο

Δύο μοναδικά εστιατόρια δίπλα στη θάλασσα της Αγίας Νάπας, που αξίζει να ανακαλύψεις το φετινό καλοκαίρι
Από τη χαλαρή πολυτέλεια του Vala Beach Club μέχρι την υψηλή κουζίνα και τα δημιουργικά cocktails του Glasshouse Lounge Restaurant, εδώ θα ζήσεις εμπειρίες που συνδυάζουν θάλασσα, γεύση και στυλ

Ο Αντρέας φτιάχνει την Kreppa που έχει ξετρελάνει τους Λεμεσιανούς και όχι μόνο
Το ολοκαίνουριο, μοντέρνο truck της πόλης, φτιάχνει την καλύτερη -ίσως- κρέπα που έχει φάει μέχρι σήμερα

Taste Atlas: Μια ελληνική πόλη στις 100 καλύτερες για φαγητό στον κόσμο
Ωστόσο, δεν είναι ψηλά στη λίστα καθώς δεν μπήκε ούτε στις 50 καλύτερες πόλεις - Διαθέτει «μοναδικά παραδοσιακά εστιατόρια»

Taste Atlas: Η ελληνική κουζίνα είναι η καλύτερη στον κόσμο - Στη λίστα και η κυπριακή
«Πού να πάμε για καλοκαιρινές διακοπές; Κάπου με το καλύτερο φαγητό, φυσικά!» γράφει το Taste Atlas

Ένα από τα αρχαιότερα στέκια της Λευκωσίας για οφτό, επιστρέφει
Επαναλειτουργεί σήμερα, ύστερα από ένα μικρό διάλειμμα

Τις Παρασκευές του Ιούλη πάμε για Smash burger με θέα στη νέα ταβέρνα του Καλοπαναγιώτη
Smash Fridays στη Μωροκανέλλα στον Καλοπαναγιώτη – Smash burgers με θέα την κοιλάδα της Μαραθάσας