Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

SUP: 5+1 υπέροχες παραλίες της Κύπρου, για να πας με τη σανίδα σου!

SUP:H τάση του καλοκαιριού είναι άκρως διασκεδαστική!

Δημοσιεύτηκε στις 23 Ιουνίου 2022

Η ώρα 7.30 το πρωί στην παραλία του Πισσουρίου. Ο ήλιος ζεστός και το νερό δροσερό, χωρίς κυματισμούς. Η Άννα ισορροπεί πάνω στη σανίδα της και... τραβά κουπί! Ο ήλιος αναδύεται όλο και πιο αστραφτερός κάνοντας τη θάλασσα να λαμπυρίζει, και όλοι εμείς στη στεριά βρισκόμαστε να κουβεντιάζουμε για ένα άθλημα που έχει τις ρίζες του στην Πολυνησία, «αναγεννήθηκε» στη Χαβάη και σιγά-σιγά κατακτά τις καρδιές όλων όσοι αγαπούν την άθληση, τη διασκέδαση και, φυσικά, τη θάλασσα: το SUP (Stand Up Paddle).

Και μπορεί ακούγοντας τον όρο «Όρθια Σανιδοκωπηλασία» να σου περνάνε διάφορα πράγματα από το μυαλό, όπως βασανιστήρια, βρεγμένες σανίδες (όχι με την καλή έννοια), μάχες με τα κύματα, μια σκέτη ταλαιπώρια σε γενικές γραμμές, ωστόσο το SUP είναι ακριβώς το αντίθετο.

Προτού όμως σου πούμε σε ποιες παραλίες μπορείς να πας για να κάνεις SUP... μάθε πώς το SUP είναι ένας συνδυασμός κωπηλασίας και σέρφινγκ. Είναι ουσιαστικά η ίδια τεχνική με το κανό, με τη διαφορά ότι είσαι όρθιος. Αυτό σημαίνει πως, εκτός από το πάνω μέρος του κορμιού μέσω της κωπηλατικής, γυμνάζουμε και το κάτω μέρος. Είναι μια full-body γυμναστική αερόβιας μορφής. Τα γυμναστικά του οφέλη σε συνδυασμό με το ότι είναι ένα διασκεδαστικό άθλημα -λόγω του ότι είναι water sport και κοντά στη θάλασσα- το κάνουν τόσο δημοφιλές, όπως επίσης και το γεγονός πως μπορεί να το εξασκήσει ο καθένας, ανεξαρτήτως ηλικίας, βάρους, εμπειρίας κ.λπ.

Και μπορεί εσύ να έμαθες πρώτη φορά για το SUP από τους αστέρες του Χόλιγουντ, ωστόσο το άθλημα έκανε την εμφάνισή του στις παραλίες της Χαβάη από τους surfάδες οι οποίες όταν δεν μπορούσαν να κάνουν surf (λόγω ανέμων) στέκονταν  πάνω στη σανίδα και προχωρούσαν.... ακόμα και χωρίς κύμα. Βέβαια, για να είμαστε σωστοί, αυτή η τεχνική είχε ξεκινήσει εκατοντάδες χρόνια πριν στην Πολυνησία, έτσι όμως ήρθε ξανά στην επικαιρότητα! 

Τάση και στις κυπριακές παραλίες! 
Αν κι εσύ θέλεις να ισορροπήσεις πάνω στη σανίδα και να κάνεις κουπί... τότε πρέπει οπωσδήποτε να πας στις πιο κάτω παραλίες! 

ΕΠ. ΛΕΜΕΣΟΥ
Παραλία Αγία Βαρβάρα

Η Λεμεσός έχει τη δική της… Santa Barbara και αν και απέχει αρκετά από την Καλιφόρνια, η παραλία της Αγίας Βαρβάρας στην περιοχή του Αγίου Τύχωνα έχει τις δικές της χάρες. Έχει ήρεμα και καθαρά νερά, απαλή χρυσή άμμο και εύκολη πρόσβαση, μιας και συνδέεται με άλλα τμήματα της ίδιας ακτογραμμής μέσω του παραθαλάσσιου πεζόδρομου που ξεκινά από την περιοχή της Καστέλλας (La Isla Beach Bar) και φτάνει μέχρι και το ξενοδοχείο Amara. Στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, λίγα μόλις μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο Αμαθούντας, η ήσυχη αυτή ακτή προσφέρεται για βουτιές, άσκηση, αλλά και φαγητό και ποτό. 
TIP: Στο σημείο αυτό λειτουργεί και ένα από τα πιο γνωστά κέντρα θαλάσσιων σπορ στη Λεμεσό, με εξειδίκευση σε δραστηριότητες που χρησιμοποιούν σανίδα. Ο γνωστός κωπηλάτης Κώστας Συμεωνίδης διευθύνει το Windsurfers On Tour (99436343) και φροντίζει για την εκπαίδευση όσων επιθυμούν να ασχοληθούν με αθλήματα όπως το SUP.  

Παραλία Βούππα (Four Seasons)
Πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς, αμμώδεις παραλίες της Λεμεσού! Η παραλία Βούππα, βρίσκεται δίπλα στο ξενοδοχείο Four Seasons, στην περιοχή του Αγίου Τύχωνα, είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία, οργανωμένη, με κρεβατάκια και ομπρέλες, ενώ διαθέτει και εύκολη πρόσβαση, καθώς μπορεί να φθάσει κανείς εκεί εύκολα με αυτοκίνητο. Η αμμώδης ακτή είναι ιδανική για να χαλαρώσει κανείς δίπλα στη θάλασσα, ενώ τα σχετικά ρηχά νερά είναι ασφαλή για όλη την οικογένεια.
TIP: Στην περιοχή υπάρχουν επαγγελματίες που προσφέρουν υπηρεσίες για θαλάσσια αθλήματα, έτσι την παραλία αυτή επισκέπτονται από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ, όσοι ασχολούνται με SUP, ιστιοπλοΐα, καγιάκ και άλλες δραστηριότητες στο νερό. Εξ ου λοιπόν κι εσύ μπορείς να πάρεις τη σανίδα σου και να πας για μάθημα στο West Watersports (99662780) ή στο SUP Club (95582100).

Κόλπος Πισσουρίου (Columbia) 
Ο κόλπος Πισσουρίου βρίσκεται στο νότιο άκρο του χωριού, περίπου 37 χλμ. δυτικά της Λεμεσού, και εκτείνεται σε μια απόσταση περίπου 2 χλμ. Πρόκειται για μια μεγάλη ακτή με πολύχρωμα βότσαλα, ενώ σε διάφορα σημεία θα βρεις λεπτή άμμο. Η θάλασσα είναι κατάλληλη για κολύμπι, αλλά και για θαλάσσια σπορ. Πρόκειται για μια σχετικά ασφαλή ακτή, αν και αποκτά βάθος μάλλον απότομα θα λέγαμε, ωστόσο εσύ δεν πρέπει να ανησυχείς καθόλου μίας και υπάρχει επιτήρηση από ναυαγοσώστη! Συνήθως υπάρχει μέτριος κυματισμός, που προσφέρεται για surfing και άλλες δραστηριότητες στο νερό. Δυτικά του κόλπου θα βρεις εστιατόρια και αναψυκτήρια, όπως επίσης και υπηρεσίες ενοικίασης για ομπρέλες και κρεβατάκια. Στη διάθεση του κοινού υπάρχουν επίσης εγκαταστάσεις για ντους, όπως επίσης και διάδρομος που εξυπηρετεί άτομα με κινητικές δυσκολίες. Πρόσφατη προσθήκη αποτελεί το υπαίθριο γυμναστήριο, ακριβώς πάνω από τον πεζόδρομο που διατρέχει την παραλία. Μάλιστα, στο δυτικότερο άκρο της παραλίας, το πολυτελές Columbia Beach Resort, δημιούργησε  ένα εξωτικό σκηνικό, με ψηλά φοινικόδεντρα να πλαισιώνουν την ακτή.
TIP: Για τους λάτρεις των σπορ οι επιλογές είναι πολλές, αφού είναι αρκετοί αυτοί που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες στην περιοχή, με δραστηριότητες από θαλάσσιο σκι και surfing, μέχρι SUP, fly board και paraglide. Εξ ου λοιπόν και μπορείς να αποταθείς στους Columbia Water Sports (99612262), Xenios Watersports (99956913, 99616258) και Chris Watersports (99180931, 99346200). 

ΕΠ. ΛΑΡΝΑΚΑΣ
Mackenzie Beach
Είναι μια παραλία πολύ μακριά σε μήκος με ψιλή γκρίζα άμμο. Συνήθως τη θάλασσα τη χαρακτηρίζει η ηρεμία και η καθαρότητα. Το μήκος της παραλίας αυτής είναι 1.000 μέτρα και το πλάτος της κυμαίνεται από 35 μέχρι και 80 μέτρα. Η παραλία Μακένζι βρίσκεται κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της επαρχίας Λάρνακας. Ο επισκέπτης μπορεί να βρει διάφορες ανέσεις στην παραλία όπως για παράδειγμα, τουαλέτες, αποδυτήρια, κρεβατάκια, ομπρέλες, έμπειρους ναυαγοσώστες με ναυαγοσωστικό εξοπλισμό και πρώτες βοήθειες. Είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά τόσο χάρη στα ρηχά νερά της όσο και στο γεγονός ότι διαθέτει παιδικές χαρές! Επίσης, κοντά στην παραλία θα βρεις πολλές ψαροταβέρνες, εστιατόρια και μικρά κιόσκια. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει τιμηθεί με το βραβείο της γαλάζιας σημαίας λόγω των καθαρών νερών της.
TIP: Ψάξε τους έμπειρους εκπαιδευτές στο Windsurf City Cyprus Mackenzie (99555886) οι οποίοι θα σου παρέχουν τις απαραίτητες γνώσεις με τις πιο σύγχρονες μεθόδους εκμάθησης... για να σταθείς όρθιος στο SUP σου! 


 

ΕΛ. ΕΠ. ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
ΚΟΛΠΟΣ ΚΟΝΝΟΣ

Ο κόλπος Κόννος είναι μία μικρή παραλία που βρίσκεται 6 χιλιόμετρα ανατολικά του κέντρου της Αγίας Νάπας, στο βάθος ενός μεγάλου κόλπου. Αποτελείται από δύο μικρές αμμώδεις παραλίες που χωρίζονται μεταξύ τους με ένα βραχώδες μικρό ακρωτήρι. Η παραλία είναι καλά προστατευμένη από ανέμους, σχεδόν χωρίς καθόλου κύμα και είναι καλυμμένη με χρυσή και λεπτή άμμο. Είναι δημοφιλής παραλία τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ντόπιους. Κατηφορίζοντας προς την παραλία ο επισκέπτης περνά μέσα στα πεύκα και στο πράσινο, ενώ η θέα από την κορυφή είναι ιδανική για φωτογραφίες. Στην περιοχή υπάρχουν ξενοδοχεία, διαμερίσματα προς ενοικίαση, εστιατόρια και περίπτερα. Εκτός από τα θαλάσσια σπορ που διοργανώνονται στην παραλία είναι και σημείο διέλευσης μικρών βαρκών, καθότι σε διπλανές παραλίες έχει ιδανικούς κόλπους για στάθμευση πλοιαρίων και βουτιές σε καταγάλανα νερά. Η παραλία βρίσκεται κοντά στο Ακρωτήρι Γκρέκο, το οποίο είναι δημοφιλές μέρος για πεζοπορία και εξερεύνηση της μοναδικής χλωρίδας και πανίδας της περιοχής. Το Κάβο Γκρέκο αποτελεί Εθνικό Δασικό Πάρκο και προστατεύεται απάτη διεθνή συνθήκη Natura. 
TIP: Στην εν λόγω υπέροχη παραλία του Κόννου, θα πας οπωσδήποτε με τη σανίδα σου. Και μην ανησυχείς να είσαι αρχάριος, καθότι οι έμπειροι εκπαιδευτές του Mikewatersports (99 605833) θα σε βοηθήσουν και να βρεις την ισορροπία σου και να κάνεις κουπί!  

Fig Tree Βay
Είναι απ’ τις παραλίες σήμα κατατεθέν των καλοκαιρινών μας διακοπών κι όχι μόνο. Η παραλία που όλοι αγαπάμε να επισκεπτόμαστε, διαθέτει υπέροχη χρυσή αμμουδιά και αξεπέραστα όμορφα γαλαζοπράσινα νερά! Εξ ου κι έχει ψηφιστεί στο TripAdvisor ως μια από τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης. Στο Fig Tree Bay υπάρχουν σύγχρονες διευκολύνσεις, συμπεριλαμβανομένων χώρων στάθμευσης και διευκολύνσεων για άτομα με κινητικά προβλήματα (floating wheelchair). Υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης κρεβατιών και ομπρελών, καθώς και θαλάσσιων σπορ. Παρέχονται επίσης υπηρεσίες ναυαγοσώστη. Υπάρχει επίσης εύκολη πρόσβαση στα εστιατόρια της περιοχής, σουπερμάρκετ και άλλες εγκαταστάσεις.
ΤΙP: Στη διάσημη αυτή παραλία φυσικά και θα επιδοθείς σε όποιο θαλάσσιο άθλημα επιθυμείς! Αρκεί να αποταθείς είτε στο Fig Tree Bay Watersports (99 637791) είτε στο Stavros Water Sports (99 431745). 

Παραλία Αγίας Τριάδας
Πρόκειται για μία από τις πιο γραφικές τοποθεσίες στον Πρωταρά, μιας και το μικρό αλιευτικό καταφύγιο δίπλα στον μικρό κολπίσκο, που περιβάλλεται από ευκάλυπτους και καλαμιές, αλλά και το ομώνυμο γραφικό εκκλησάκι που θα δεις στα δεξιά, συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό, που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Η παραλία διαθέτει ρηχά νερά και ψιλή αμμουδιά, στοιχεία που την καθιστούν ιδανική για οικογένειες! Οι εγκαταστάσεις στην παραλία περιλαμβάνουν ναυαγοσώστη, αποχωρητήρια, αποδυτήρια, κρεβατάκια θαλάσσης, ομπρέλες και θαλάσσια σπορ, ενώ η ευρύτερη περιοχή διαθέτει εστιατόρια και περίπτερα.
ΤΙP: Για τα θαλάσσια σπορ θα απευθυνθείς στο SUP and Surf Cyprus Club (97 692204). 

Τώρα που έμαθες τι είναι και πού πρέπει να πας για να επιδοθείς κι εσύ στο άθλημα των αστέρων του Χόλιγουντ... πάρε τη σανίδα σου κι έφυγες για παραλία! Αν δεν έχεις σανίδα, μην ανησυχείς καθόλου! Σου έχουμε απίθανα νέα γιατί αυτό το καλοκαίρι η Petrolina σου δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσεις σανίδες SUP και άλλα υπέροχα καλοκαιρινά δώρα.

Το μόνο που έχεις να κάνεις, λοιπόν, είναι να αρχίσεις να συλλέγεις βαθμούς μέσα από το MyPetrolina App, με κάθε σου γέμισμα, για να κάνεις δική σου μια υπέροχη σανίδα SUP και άλλα καλοκαιρινά προϊόντα!

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close