Δημοσιεύτηκε στις 06 Οκτωβρίου 2014
Η διάλεξη "Η αναζήτηση του προσωπικού" είναι η πρώτη της σειράς 4ΧΘΕΑΤΡΟ 2014, θα γίνει τη Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου, στις 19.30, στο οίκημα
της ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ (πίσω από τα Κεντρικά Κτίρια του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού στην οδό Γλάδστωνος).
Εισηγήτρια της διάλεξης θα είναι η Έλενα Αγαθοκλέους (Ηθοποιός/ Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ).
"Η αναζήτηση του προσωπικού"
Τι σημαίνει αναζητώ την έκφραση του προσωπικού στη θεατρική δημιουργία. Πώς αναζητώ τον προσωπικό δρόμο και ποια η αναγκαιότητα του σήμερα στην Κύπρο; Πόσο επίκαιρη είναι αυτή η στροφή και πώς μπορεί να επικοινωνήσει με το κοινό; Η περίπτωση της θεατρικής ομάδας ΜΙΤΟΣ.
Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ
Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός (Mη Kυβερνητική Oργάνωση), που δημιουργήθηκε από την Έλενα Αγαθοκλέους και τον Λούκα Βαλέβσκι το 2007. Η έδρα του Κέντρου, το Παλιό Ξυδάδικο, είναι ένα πρώην παραδοσιακό εργαστήριο ξιδιού, που βρίσκεται στην ιστορική περιοχή της Λεμεσού κοντά στο Μεσαιωνικό Κάστρο της πόλης. Οι δραστηριότητες του ΜΙΤΟΣ εστιάζουν στη δημιουργία μιας πλατφόρμας παραστατικών τεχνών, με βασικό άξονα το θέατρο και την Performance Art: πρόγραμμα φιλοξενιών theYard, φεστιβάλ, θεατρικές παραγωγές, συμπαραγωγές με ευρωπαϊκές ομάδες και οργανισμούς, σεμινάρια, master classes, εικαστικά δρώμενα, εκθέσεις κλπ. Παράλληλα, το ΜΙΤΟΣ συνεργάζεται με ευρωπαϊκά δίκτυα και διεθνείς οργανισμούς για τη στήριξη της καλλιτεχνικής κινητικότητας και ανταλλαγής.
Η θεατρική δουλειά του ΜΙΤΟΣ έχει αναφορές στην πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη της έκφραση. Η θεατρική έρευνα πάνω στα κείμενα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και της παραστατικότητας τους, οδήγησε στη δημιουργία θεατρικής γλώσσας του ΜΙΤΟΣ. Με θεατρικές παραγωγές συμμετείχε σε συμπόσια και φεστιβάλ σε Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία, Πολωνία και έχει προσκληθεί για παρουσίαση θεωρητικών εισηγήσεων που αφορούν τη θεατρική προσέγγιση των project του.
Θα ακολουθήσουν οι διαλέξεις:
16/10/14 - "Το ερασιτεχνικό θέατρο στη Λεμεσό και η συμβολή του στην πολιτιστική, καλλιτεχνική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης", Μίμης Σοφοκλέους-Πανεπιστημιακός, επιστημονικός διευθυντής Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Λεμεσού, 19.30
23/10/14 -"Ακουστική: Για Θέατρο ή για Μουσική", Πάνος Οικονόμου – Διευθύνων σύμβουλος της Panacoustics Ltd, 20.00.
30/10/14 - "Κι' όπως λεν τα παραμύθια..." Ομάδα αφήγησης παραμυθιών "Παραμυθίες", Βερόνικα Αλωνεύτου - Μουσικός & Μαρίνα Κατσαρή- Αφηγήτρια, 19.30.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Σχετικά
53 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Από φεστιβάλ και συναυλίες μέχρι θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και αποδράσεις στη φύση
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη μεγαλύτερη γιορτή του αυτοκινήτου στην Κύπρο
Το 20ό Boyz Stuff Show επιστρέφει και φέτος. Μαζί η 5η Έκθεση Μοτοσικλέτας και η 15η Έκθεση Κλασικού & Σπορ Αυτοκινήτου
Επιστρέφει το μεγαλύτερο παζαράκι μεταχειρισμένου βιβλίου, για καλό σκοπό!
Με νέα και μεταχειρισμένα βιβλία από 1-5 ευρώ
Γιορτή του Αγίου Δημητρίου με ζιβανία και παλουζέ
Παράδοση, μουσική και χαρά στην καρδιά του χωριού
Το πιο μαγικό διήμερο του χρόνου θα στηθεί στο χωριό Mονάγρι!
Η πλατεία στο χωριό Μονάγρι σε έναν μαγικό Χριστουγεννιάτικο κόσμο!
Μία Halloween βραδιά με προβολή ταινίας, δραστηριότητες και φαγητό για όλους
Μια ξεχωριστή Halloween εμπειρία γεμάτη παιχνίδια, δημιουργίες και διασκέδαση
H παραδοσιακή γερμανική χριστουγεννιάτικη αγορά επιστρέφει στη Λευκωσία
Η πολυαναμενόμενη παραδοσιακή γερμανική χριστουγεννιάτικη αγορά του Κυπρογερμανικού Πολιτιστικού Συνδέσμου, ανακοίνωσε ημερομηνίες
Η 2η εβδομάδα της Μπιενάλε Λάρνακας 2025 συνεχίζει με συμμετοχικές παραστάσεις, δημιουργικά εργαστήρια και φιλοσοφικές συζητήσεις
Oι καλλιτέχνες και το κοινό καλωσόρισαν με ενθουσιασμό την τέταρτη έκδοση της Μπιενάλε
Το Paddle for Autism 2025 επιστρέφει στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Στην καρδιά του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Θαλάσσιου Τουρισμού (ISTF 2025)
20 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτή τη βδομάδα στην Κύπρο
Θέατρο, κινηματογράφος, μουσική και τέχνη – οι επιλογές που ξεχωρίζουν
H Σαλαμιού ετοιμάζει κάτι πολύ ξεχωριστό (για τις γιορτές)
Για τρεις μέρες το χωριό μεταμορφώνεται σε ένα μαγικό χριστουγεννιάτικο χωριό, με τραγούδια, κάλαντα, μυρωδιές και χαμόγελα