Κινηματογράφος , Cinema: Τα Καλύτερα

Συνέντευξη: Η Αλεξία Roider μας μιλά για το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

“Θα δούμε ταινίες από όλες τις μεριές του κόσμου”

Δημοσιεύτηκε στις 09 Οκτωβρίου 2014

Το  "Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου" έκανε την παρθενική του στη Λεμεσό το 2011, ενώ προηγουμένως λειτουργούσε για μια δεκαετία ως διαγωνιστικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ μόνο για Κύπριους δημιουργούς.

 

Όπως μου αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της συνάντησης μας η σκηνοθέτρια Αλεξία Roider και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, κύριος στόχος του "ΔΦΤΜΜΚ" είναι η προβολή και η προώθηση της μικρού μήκους ταινίας ως μία ανεξάρτητη μορφή κινηματογραφικής τέχνης και παράλληλα η ανάδειξη του έργου των Κύπριων δημιουργών όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό. "Επίσης δίνεται η ευκαιρία στο ευρύ κοινό να γνωρίσει και να αγαπήσει την μικρού μήκους μέσα από ένα ποικίλο πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων".

 

Το "Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου" επιστρέφει λοιπόν και φέτος στη Λεμεσό, από τις 11 έως τις 17 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο, με ένα ποικίλο πρόγραμμα που έχει ως επίκεντρο την ταινία μικρού μήκους.

 

Αλήθεια, τι καινούργιο θα δούμε στη φετινή διοργάνωση;
Για πρώτη φορά φέτος το "ΔΦΤΜΜΚ" εκπροσωπεί την Κύπρο στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα παραγωγής ταινιών μικρού μήκους Connecting Europe. Επίσης στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας έχουμε αναθέσει τη δημιουργία της φετινής εικόνας και της διαφήμισης του φεστιβάλ σε μία ομάδα από νέους Κύπριους δημιουργούς. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά πολύ προχωρημένο. Να είστε σίγουροι πως η διαδικασία αυτή θα γίνεται από τώρα και στο εξής κάθε χρόνο.

 

Απ’ ότι έμαθα μας ετοιμάζετε και μια εντυπωσιακή έναρξη...
Ναι! Φέτος κάνουμε μια διαφορετική έναρξη του φεστιβάλ, το οποίο θα ξεκινήσει από την πλατεία και από το εξωτερικό του κτιρίου! Θα χρησιμοποιήσουμε το ίδιο το Ριάλτο σαν οθόνη προβολής για ένα συναρπαστικό οπτικοακουστικό θέαμα. Για όσους γνωρίζουν τον όρο 3D mapping δεν χρειάζεται να πω περισσότερα! Να είστε έγκαιρα εκεί το Σάββατο, 11 Οκτωβρίου. Το show ξεκινά στις 20:30!

 

Πόσες ταινίες θα δούμε συνολικά και από ποιες χώρες;
Θα προβάλουμε 8 κυπριακές και 64 διεθνείς ταινίες στο διαγωνιστικό πρόγραμμα από τουλάχιστον 35 διαφορετικές χώρες. Το σίγουρο είναι πως θα δούμε ταινίες από όλες τις μεριές του κόσμου. Από την Ισλανδία και την Λατινική Αμερική μέχρι την Ασία. Ο μεγαλύτερος αριθμός ταινιών όμως προέρχεται από ευρωπαϊκές χώρες.

 

Με ποια κριτήρια κάνετε την επιλογή των ταινιών;
Μπορώ να αναφερθώ στην επιλογή των ταινιών που συμμετέχουν στο διεθνές διαγωνιστικό αφού ως καλλιτεχνικοί διευθυντές, ο Ιωακείμ Μυλωνάς και εγώ, δεν έχουμε σχέση με την επιλογή των ταινιών που συμμετέχουν στο εθνικό διαγωνιστικό. Αυτό το επιμελείται ανεξάρτητη επιτροπή.

 

Πως επιλέγετε λοιπόν τις ταινίες που συμμετέχουν στο διεθνές διαγωνιστικό;
Μέσα από τις χιλιάδες ταινίες που προβάλλονται κάθε χρόνο σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, η διαδικασία επιλογής μερικών δεκάδων δεν είναι εύκολο εγχείρημα, προϋποθέτει ατελείωτες ώρες θέασης, σκέψης και προβληματισμού. Ψάχνουμε ταινίες που αφηγούνται ιστορίες με έξυπνο και ευρηματικό τρόπο. Ταινίες που να σε αγγίζουν συναισθηματικά, να σοκάρουν, να επικοινωνούν κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα, να διασκεδάζουν, να εμπνέουν και να σε ταξιδεύουν. 

 

Μετά από τόσες ταινίες που έχουν γυριστεί, υπάρχουν ακόμα ιστορίες που μπορούν να σας ξαφνιάσουν;
Παρ’ όλο που πιστεύουμε πως δύσκολα υπάρχει παρθενογένεση στις μέρες μας, συναντούμε συχνά ταινίες μικρού μήκους οι οποίες είναι πραγματικά πρωτότυπες και άκρως ενδιαφέρουσες. Οι ταινίες που επιλέγουμε φροντίζουμε να αποτελούν στο σύνολο τους ένα πολυδιάστατο και ποικιλόμορφο πρόγραμμα το οποίο να αναδεικνύει τις απεριόριστες δυνατότητες, το μεγάλο φάσμα και την ομορφιά της μικρού μήκους ταινίας.

 

Δώστε μας ένα στίγμα για το σύνολο των ταινιών που έχετε δει μέχρι τώρα...
Αν και το πρόγραμμα αποτελείται από ταινίες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους και σε ότι αφορά τη θεματολογία αλλά και σε ότι αφορά την τεχνοτροπία, θα έλεγα ότι αρκετές έχουν σαν πηγή έμπνευσης τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης, είτε αυτή είναι οικονομική, είτε είναι πολιτισμική.

 

Έχετε κάποια αγαπημένη;
Αρκετές... Κάθε χρόνο δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω μόνο μία. Είναι σαν να σε ρωτά κανείς πιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό.

 

Να περιμένουμε κάποια σημαντικά πρόσωπα από το εξωτερικό στη φετινή διοργάνωση;
Πολύ σημαντικές προσωπικότητες από το εξωτερικό αποτελούν τη φετινή μας κριτική επιτροπή, την οποία συμπληρώνει κι ένας Κύπριος βραβευμένος σκηνοθέτης, ο Σπύρος Χαραλάμπους. Πρόεδρος της επιτροπής είναι φέτος ο Jacques Curtil ένας από τους διευθυντές του ξακουστού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Κλερμόν-Φεράν. Επίσης ο Dan Muggia από το Ισραήλ, ηγετική μορφή της αναγέννησης της ισραηλινής σκηνής ταινιών μικρού μήκους, η Dana Dimitriu Chelba, Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βουκουρεστίου και ο Enrico Vannucci, Σύμβουλος ταινιών μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

 

Πόσο δύσκολο είναι να διηγηθείς μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, σε τόσα λίγα λεπτά;
Το να μπορείς να αφηγείσαι ιστορίες και να επικοινωνείς με το κοινό μέσα σε τόσο λίγο χρόνο αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση για τον δημιουργό. Η μικρού μήκους ταινία απαιτεί δεξιοτεχνία, ευρηματικότητα, έξυπνη γραφή, πρωτοτυπία, λιτότητα και πολλές φορές υπέρβαση των κλασσικών κινηματογραφικών κανόνων.

 

Υπάρχουν νέοι ταλαντούχοι κινηματογραφιστές σήμερα στην Κύπρο;
Φυσικά και υπάρχουν. Βλέπουμε κάθε χρόνο τους Κύπριους δημιουργούς να διαπρέπουν στο "ΔΦΤΜΜΚ" και σε φεστιβάλ στο εξωτερικό και τις ταινίες τους να ταξιδεύουν και βραβεύονται σε όλες τις μεριές του πλανήτη. Και το θετικό είναι ότι κάθε χρόνο βλέπουμε νέα άτομα και παρατηρείται μια συνεχής αύξηση στην παραγωγή ανεξάρτητων ταινιών παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες.

 

Τελικά, τι κάνει μια ταινία καλή; Υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα;
Όχι δεν υπάρχει μία απάντηση, όπως δεν υπάρχει μια συνταγή επιτυχίας. Η θέαση μιας ταινίας αποτελεί μια εντελώς υποκειμενική και  προσωπική εμπειρία,  διαφορετική για κάθε θεατή.  Σημασία έχει πως εσύ εισπράττεις αυτή την εμπειρία. Γενικά όμως θεωρώ πως μία ταινία όταν μπορεί να επικοινωνήσει συναισθήματα, να γεννήσει σκέψεις και προβληματισμό, να εμπνεύσει, να διασκεδάσει και να μαγέψει είναι σίγουρα καλή. Αν έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μαζί, τότε είναι σίγουρα αριστουργηματική!

 

ΜΙΝΙ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

*Η Αλεξία Roider είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου (ISFFC) από το 2010. Είναι επίσης Πρόεδρος της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου. Γεννήθηκε στη Γερμανία το 1975 και μεγάλωσε στην Κύπρο. Σπούδασε κινηματογράφο στο Λονδίνο και από το 1998 εργάζεται ως επαγγελματίας σκηνοθέτρια στην Κύπρο.

 

Info: Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου. 11-17 Οκτωβρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός. Το αναλυτικό και πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα βρεις στην ιστοσελίδα www.isffc.com.cy και στο www.rialto.com.cy . Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Είσοδος ελεύθερη (απαραίτητη η εξασφάλιση θέσεων από το ταμείο του θεάτρου). Πληροφορίες: 77 77 77 45

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close