Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Κρασί: Τα Οκτωβριανά

Δεν αναφερόμαστε σε γεγονότα αλλά σε απλές γευστολογήσεις λευκών, ροζέ και ερυθρών κρασιών που ταιριάζουν στην εποχή

Δημοσιεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου 2014

Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά, έτσι αλλάζουν και οι συνήθειές μας. Δρόσισε απότομα, κι ίσως ο κόσμος από βδομάδας αρχίσει να βγάζει τα χειμωνιάτικα και τις κουβέρτες του. Ίσως πάλι συνεχίσει να κάνει ακόμα μπάνια στη θάλασσα. Όπως και να είναι τα πράγματα πάντως, δεν είναι κακή ιδέα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το χειμώνα, και πώς θα ανταποκριθούμε οινικά στις προκλήσεις του... Όσοι έχετε αρκετά λευκά στην κατοχή σας αυτή τη στιγμή, πρέπει να πάρετε αποφάσεις άμεσα για το τι πρέπει να καταναλωθεί, τι πρέπει να μείνει, και τι πρέπει, ενδεχομένως, να... φύγει. Ετικέτες της τελευταίας εσοδείας από ποικιλίες ευαίσθητες, όπως Ξυνιστέρι, πρέπει να καταναλωθούν γρήγορα. Λευκά από ποικιλίες πιο ανθεκτικές, όπως Ασύρτικο, Riesling ή Chardonnay, μπορούν να περιμένουν ακόμα, οπότε δεν υπάρχει λόγος προβληματισμού. Όσο για τα βαρελότα λευκά, αυτά είναι ήδη σκληραγωγημένα, οπότε άφησέ τα να εξελίσσονται γιατί και το χειμώνα μια χαρά παρέα θα σου κάνουν. Το ίδιο ισχύει και για τα ροζέ. Όσον αφορά στα κόκκινα επένδυσε λοιπόν λίγο χρόνο για να καταγράψεις κάθε ετικέτα που έχεις στην κατοχή σου, και να φέρεις στην πρώτη γραμμή κρασιά που αγόρασες παλαιωμένα (ή παλαίωσαν κοντά σου), με στόχο την κατανάλωσή τους αυτή τη σεζόν. Ας υπολογίσουμε πόσο βαρύς είναι ο χειμώνας και ας αρχίσουμε πρόβες Χριστουγέννων.

 

2010 Νίκο Λαζαρίδη F Merlot Grenache Π.Γ.Ε, (Βάσος Ηλιάδης)

Ένα κομψό ερυθρό κρασί με πιστό κοινό (αποτελούμενο σε μεγάλο βαθμό από γυναίκες οινόφιλους). Ξεχωρίζει για τη φρέσκια και ευχάριστη μύτη του, καθώς και για τη βελούδινη αίσθηση που έχει στο στόμα. Μια σύνθετη γεύση μικρών φρούτων του δάσους στη μύτη και στο στόμα. Mε πορφυρό βραδινό ‘φόρεμα’ και αρώματα που θυμίζουν αγριοκέρασο και μούρο, το ποικιλιακό αυτό κρασί φιλοδοξεί να κλέψει την παράσταση στην πασαρέλα των αισθήσεων.

 

2013 Βουνί Παναγιά, Πρωμάρα, Τ.Ο. Πάφου

Οίνος λευκός από γηγενή ποικιλία Πρωμάρα που ευδοκιμεί στην περιοχή και δίδει άριστα αποτελέσματα ακόμη και με 6 μήνες παραμονής σε βαρέλι. Με λαμπερό αχυροκίτρινο χρώμα και φρουτώδες διαχρονικό στόμα από εσπεριδοειδή, αχλάδι, λεμονανθό και γρασίδι, συνοδεύει σαλάτες εποχής και παραδοσιακούς μεζέδες, ενώ η θρυλική του πορεία στην κυπριακή αγορά έφερε την αναγνώριση της ποικιλίας. Πρόκειται για ένα κρασί που το εμπιστεύονται οι πάντες γιατί ξέρει να κρατά τις υποσχέσεις του, κλέβοντας αθόρυβα τη γευστική παράσταση σε κάθε κυπριακό τραπέζι.

 

2012 Οινοποιείο Τσιάκκα Chardonnay Βαρέλι, Τ.Ο. Λεμεσός

Εκλεκτό, παλαιωμένο, βαρελάτο λευκό κρασί με φανατικό κοινό και ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια από τους ειδικούς. Πλούσιο, πληθωρικό, με καλές ισορροπίες και μεγάλη διάρκεια, είναι κρασί για το τραπέζι και για… έμπειρα ποτήρια. Κίτρινο, λαμπερό χρώμα και αρώματα αποξηραμμένων φρούτων (ανανάς, μπανάνα, αχλάδι), βανίλιας, καραμέλας βουτύρου, φουντουκιού, αμυγδάλου. Στο στόμα είναι λιπαρό, γεμάτο, με γεύση που σου θυμίζει αυτά που μύρισες και στο τελείωμα μια γλύκα που σβήνει αργά.

 

2013 Κτήμα Χατζηάντωνα Chardonnay, Τ.Ο. Λεμεσός

Κομψό, λευκό κρασί με διακριτικά αρωματική μύτη αλλά εκρηκτικά εκφραστικό στόμα. Η δυνατή του οξύτητα τού δίνει μία πολύ ιδιαίτερη και απολαυστική διάσταση. Η μύτη συγκεκριμένα είναι εκρηκτική με αρώματα ευγενικής φυτικότητας κίτρινου φρούτου σε συνδυασμό ώριμου ανανά, πεπόνι και πολύ καθαρό ροδάκινο. Στόμα γεμάτο που ακολουθεί σε ένταση τη μύτη με έντονο άρωμα και γλυκύτητα.

 

2012 ΕΠΟΣ Chardonnay, Οινοποιείο Κυπερούντα, Τ.Ο. Λεμεσού

Ένα από τα πολύ καλά βαρελάτα λευκά της αγοράς, ίσως από τα αμπέλια στο ψηλότερο σημείο του κυπριακού αμπελώνα. Το χρώμα είναι διαυγές κιτρινοπράσινο με αρκετές πρασινωπές ανταύγειες. Η μύτη είναι εκφραστική, με αρώματα ώριμου ροδάκινου, τροπικών φρούτων, όπως ανανάς, και νύξεις λεμονιού. Αρώματα βουτύρου, κόρας ψωμιού και καραμέλας ακολουθούν. Το στόμα είναι πλούσιο και στρογγυλό, ισορροπημένο λόγω της τραγανής οξύτητας και τα αρώματα στόματος ακολουθούν αυτά της μύτης. Η επίγευση είναι σχετικά μεγάλης διάρκειας με πολυπλοκότητα και συνεχή εξέλιξη.

 

2013 Ροζέ ΚΕΟ, Κτήμα Μαλλιά, Cabernet Sauvignon – Sauvingon Blanc

Το χρώμα είναι λαμπερό κερασί, με ροδαλές ανταύγειες. Η μύτη είναι ζωντανή, γεμάτη καθαρότητα με αρώματα ώριμων κερασιών και φραμπουάζ με νύξεις γλυκών μπαχαρικών, ανθέων και νότες ροδοπέταλου. Το στόμα είναι μεσαίου σώματος με μεσαία προς υψηλή οξύτητα και μια ελαφρά αίσθηση πολύ ώριμων τανινών. Τα αρώματα στόματος ακολουθούν αυτά της μύτης μαζί με νύξεις γλυκού γρασιδιού και τσιχλόφουσκας. Η επίγευση έχει μεσαία διάρκεια και συνεχή εξέλιξη, οδηγώντας στην πολυπλοκότητα.

 

2008 Δέκα Χ, Οινογένεσις Π.Γ.Ε. Μακεδονία, Ελλάδα (Cava Protasis)

Ο αρμονικός συνδυασμός του κοσμοπολίτικου Merlot με το ευγενικό Ξινόμαυρο έδωσε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κρασί υψηλών απαιτήσεων. Το Δέκα του Μπάκη Τσάλκου χαρακτηρίζεται από πυκνό άρωμα κόκκινων φρούτων (σμέουρα), πάνω σε φόντο από νότες ντομάτας. Ο όγκος στο στόμα, ο οποίος βασίζεται στο φαινολικό πλούτο, υποστηρίζεται διακριτικά από την οξύτητα. Η γοητεία του κρασιού έγκειται στην έντονη αρωματική επιστροφή που χαρακτηρίζει το τελείωμα του στόματος.

 

2011 Βλασίδη Cabernet Sauvignon, Τ.Ο. Λεμεσού

Ο Σοφοκλής Βλασίδης από βασιλιάς του Shiraz ρίχνει το γάντι στους παραδοσιακούς του Cabernet Sauvignon. Χρώμα ρουμπινί με πορφυρές ανταύγειες. Πυκνό άρωμα κόκκινων φρούτων βατόμουρου, μπαχαρικών, σοκολάτας, καπνού και βανίλιας. Πλούσιο και γευστικό στόμα με ώριμες τανίνες και ζωηρή οξύτητα. Επίγευση μεγάλης διάρκειας με καπνιστό χαρακτήρα.

 

2012 Αργυρίδη Μαραθεύτικο, Τ.Ο. Λεμεσού

Ολόφρεσκο, με βαθύ πορφυρό χρώμα με βυσσινί ιώδεις αποχρώσεις. Αρώματα πυκνά, ώριμων κόκκινων φρούτων, κεράσι και φραγκοστάφυλο με διάχυτες νότες καπνού, βανίλιας και ζαμπόν. Γεμάτο και καλοδομημένο στόμα, με πολύ σφριγηλές και εξαιρετικά νόστιμες τανίνες γεμάτες γεύση, με μακρά επίγευση.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close