Δημοσιεύτηκε στις 23 Οκτωβρίου 2014
Οι δράσεις αυτές είναι αφιερωμένες στην ποίηση, στη λογοτεχνία, στο βιβλίο, στη ζωγραφική, στα δικαιώματα και στις ελευθερίες ως εκφάνσεις του πολιτισμικού γίγνεσθαι.
Οι εκδηλώσεις είναι οι ακόλουθες:
- Η παράσταση "Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα" από το Χοροθέατρο Ροές αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση, την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.
Η παράσταση είναι ένα σύνθετο δρώμενο, που περιλαμβάνει μουσική, χορό και απαγγελία ποιητικών κειμένων, και εκτελείται από χορευτές και ηθοποιούς. Το χοροθεατρικό αυτό θέαμα είναι αφιερωμένο στους μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, αντλώντας από θεμελιώδη ποιητικά και λογοτεχνικά κείμενα της ελληνικής, κυπριακής και ρωσικής γραμματείας. Η δραματουργική επιμέλεια των κειμένων είναι του ποιητή Στρατή Πασχάλη, η σκηνοθεσία και η χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου, ενώ η μουσική επιμέλεια του Αλέξανδρου Μάντζαρη. Τα κείμενα απαγγέλλουν οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου και Χλόη Μάντζαρη, οι οποίοι πλαισιώνονται επί σκηνής από δέκα χορευτές. Την παράσταση κοσμεί ο ποιητικός λόγος των Διονυσίου Σολωμού, Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, Αλέξανδρου Πούσκιν, Βίλχεμ Κιουχελμπέκερ, Κωστή Παλαμά, Θοδόση Πιερίδη, Κώστα Μόντη, Παντελή Μηχανικού, Δημήτρη Λιπέρτη, Τεύκρου Ανθία, καθώς και άλλων ποιητών από την Ελλάδα και την Κύπρο. Ακούγονται, επίσης, αποσπάσματα από τα Αργοναυτικά του Απολλώνιου του Ρόδιου και τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη, καθώς και ο Όρκος της Φιλικής Εταιρείας. Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του Δημοτικού Θεάτρου Στροβόλου από 22 – 26 Οκτωβρίου, 10.00-13.00 και 16.00-18.00. Εισιτήριο: €10, €5 (φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι).
- Έκθεση Βιβλίου και Εικαστικών θα λάβει χώρα από τη Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου ως την Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία.
Στην έκθεση συμμετέχουν εκδοτικοί οίκοι από την Κύπρο και την Ελλάδα, όπως και το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου. Η Έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά από 28-31 Οκτωβρίου, από τις 09.00-14.00. Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου θα είναι επίσης ανοικτή τις απογευματινές ώρες. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, κ.Βασίλης Παπαϊωάννου, τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, στις 17.30.
- Διάλεξη με θέμα: «Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με έδρα το Λουξεμβούργο, καθηγητή Βασίλη Σκουρή, θα λάβει χώρα τη Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου, στις 19.30, στην Αίθουσα Τελετών Τραπέζης Κύπρου "Ανδρέα Πατσαλίδη", στην Αγία Παρασκευή. Η εκδήλωση τελείται σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.
- Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με τη Συζήτηση Στρογγύλης Τραπέζης: "Η ποίηση και η εικαστική τέχνη σε χαλεπούς καιρούς", την Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, στις 19.30. στην Πύλη Αμμοχώστου.
Στη συζήτηση συμμετέχουν οι Τίτος Πατρίκιος, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Νίκος Ορφανίδης, Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου, Νάσα Παταπίου, Γιώργος Σκοτεινός και Δήμητρα Χριστοδούλου. Συντονίζει ο Δρ. Παντελής Βουτουρής, Καθηγητής Βυζαντινής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Κύπρου.
Εστία Ελλάδος Κύπρου Γλάδστωνος 6, 1095 Λευκωσία. Πληροφορίες: 96558653 & 96558653/ www.hfc.gr & http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy/image/image_gallery?img_id=250756>
Σχετικά

Hoppy October Street Fest: Tο μεγαλύτερο σε ποικιλία φεστιβάλ μπίρας στο νησί, επιστρέφει
Ενα διήμερο γεμάτο μπίρες, φαγητό και μουσική

Λαϊκή μπυροβραδιά στο χωριό, με άφθονη μπίρα, street food και μουσική
Το Prastio Kellakiou beer festival επανέρχεται ως λαϊκή μπυροβραδιά

Γιορτή του Κρασιού 2025: Ανακοίνωθηκε το πρόγραμμα
Εντυπωσιακές τελετές έναρξης και λήξης στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας» και αναβαθμισμένο πρόγραμμα με δημοφιλείς παραστάσεις όπου δεκάδες καλλιτέχνες, συγκροτήματα και ομάδες από Κύπρο και Ελλάδα θα ψυχαγωγούν τον κόσμο κάθε βράδυ.

Έκλειψη Σελήνης 2025: Πού να δεις το «ματωμένο φεγγάρι»
6 events για να δεις το εντυπωσιακό θέαμα του Σεπέμβρη στον κυπριακό ουρανό

Δωρεάν παλουζές στην 2η εκδήλωση του Αμπελουργικού Γεωργικού Μουσείου στο Πέρα Πεδί
Μάθε από κοντά την πλούσια αμπελουργική παράδοση του χωριού

40+3 υπέροχα πράγματα για να κάνεις το πρώτο σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη στην Κύπρο
Με παράδοση, θερινό σινεμά, ολική έκλειψη και άλλες εκπλήξεις

Το Fork Food Market επιστρέφει για την 1η φθινοπωρινή μας συνάντηση
Γεύσεις, μουσική και παρέα στον πιο όμορφο κήπο της πρωτεύουσας

«Πολιτισμός σε κάθε Γειτονιά του Στροβόλου» με δωρεάν θέατρο, μουσική, χορό κ.ά.
Το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου

Oktoberfest Extravaganza στο City of Dreams Mediterranean
Απολαύστε μια μεγάλη ποικιλία από εκλεκτές μπύρες και αυθεντικές γερμανικές λιχουδιές

«Back to School… με Τρίποντο» ξεκινάει τη νέα σχολική χρονιά το My Mall Limassol!
Μια απογευματινή εκδήλωση γεμάτη διασκέδαση, μπάσκετ, παιχνίδια, διαγωνισμούς, μουσική, face painting και live link

Την Κυριακή δοκιμάζουμε κυπριακές γεύσεις και ακούμε παραδοσιακή μουσική
Ζωντανή παρασκευή τοπικών παραδοσιακών εδεσμάτων και μουσική στα Κελοκέδαρα

Πού θα δεις τη σπάνια ολική έκλειψη Σελήνης, η οποία θα είναι πλήρως ορατή από την Κύπρο
Για πρώτη φορά μετά το 2018, η Σελήνη θα βυθιστεί στη σκιά της Γης για περισσότερο από μία ώρα, χαρίζοντάς μας την εντυπωσιακή εικόνα του «ματωμένου φεγγαριού»