Δημοσιεύτηκε στις 03 Νοεμβρίου 2014
Το διεθνές φεστιβάλ THE WALL που φιλοξενείται στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο είναι μια πληρέστατη πρόταση πολιτισμού, αποφασιστική και αποφασισμένη να αναδείξει έναν άλλο, σύγχρονο και απελευθερωτικό τρόπο σκέψης για τις ανά τον κόσμο μας διαχωριστικές γραμμές. Πραγματοποιείται την επετειακή χρονιά (2014) ολοκλήρωσης 25 χρόνων από την πτώση του τείχους στο Βερολίνο που σηματοδότησε το τέλος της εποχής του ψυχρού πολέμου στην Ευρώπη. Από Γερμανικής πλευράς την ευθύνη διοργάνωσης έχει ο φορέας Lucky Trimmer με έδρα το Βερολίνο, από Ισραηλινής το κέντρο Machol Shalem των Ιεροσολύμων, την Ουγγρική συμμετοχή υλοποιεί το L1 Association (Βουδαπέστη), ενώ το Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο (Έγκωμη, Λευκωσία) έχει αναλάβει να συνθέσει το Κυπριακό κομμάτι του THE WALL.
Η έναρξη του φεστιβάλ σηματοδοτήθηκε από την εξαιρετική φωτογραφική έκθεση των Αlexandra Novosseloff και Frank Neisse, με τίτλο/θέμα WALLS BETWEEN PEOPLE. Εκτίθενται 30 μεγάλες φωτογραφίες που με τρόπο μοναδικό αποδίδουν τις διαχωριστικές γραμμές-τείχη στην μοιρασμένη Κύπρο, στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν, μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, στα σύνορα Μεξικό και ΗΠΑ, ανάμεσα σε Νότια και Βόρεια Κορέα, στην Βόρεια Ιρλανδία, και στους εναπομείναντες Ισπανικούς θύλακες σε Βόρεια Αφρική, Μαυριτανία /Μαρόκο και Δυτική Σαχάρα.
Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, καθημερινά από τις 10 έως τις 13.00 και από τις 17.00 έως τις 21.00.
Το θαυμάσιο γερμανικό μίνι ντοκιμαντέρ WALLED IN (διάρκειας 11 λεπτών), θα επιδιώξει να εμπλουτίσει περαιτέρω την ματιά των επισκεπτών, να της προσδώσει βάθος και προοπτική, προβαλλόμενο διαδοχικά με μικρά διαλλείματα καθ’ όλη την διάρκεια της φωτογραφικής Έκθεσης. Η προβολή θα γίνεται τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό χώρο του ‘Εγκώμιου’, σε προσεκτικά επιλεγμένα σημεία του Κέντρου, ώστε η οπτική γωνία της να προσθέτει διακριτικά δίχως στο ελάχιστο να παρεμβαίνει εξουσιαστικά στην οπτική γωνία των επισκεπτών.
Η πράξη κορύφωσης του WALL θα φέρει τον ιδιαίτερο κωδικό τίτλο OUT OF THE BOX και εξελίσσεται το διήμερο 4 και 5 Νοεμβρίου με πρωταγωνιστές της πέντε εκπροσώπους της τέχνης χορού από πέντε διαφορετικές γωνιές του κόσμου μας. Ένα πλήρες διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού, ή αλλιώς μια από κοινού προσπάθεια επίλεκτων καλλιτεχνών να αναδείξουν με εργαλείο τη σύγχρονη ‘γλώσσα του χορού’ την ανάγκη κατάργησης των διαχωριστικών γραμμών που τα τείχη ανά τον κόσμο επιβάλλουν. Θα δώσουν το καλλιτεχνικό "παρών" στο ιδιαίτερο blackbox θέατρο του "Εγκώμιου" διεκδικώντας να συμβάλλουν στην οικοδόμηση της αναγκαίας "outofthebox" συνείδησης και αντίληψης του κόσμου μας οι:
- Rache Erdos(Ισραήλ) με το έργο Castle/Κάστρο, χορογραφία Rachel Erdos, χορεύει ο Yoav Grinberg, μουσική των Carmel Raz και Yoav Atzmon
- Έλενα Αντωνίου (Κύπρος) με το έργο FirstArch, χορογραφία Έλενα Αντωνίου, σκηνοθεσία Πόλυς Πεσλίκας, μουσική από το άλμπουμ Ρεμπέτικα του Γιάννη Κυριακίδη και από τον Andy Moore
- Tania Garido Monreal (Ισπανία ) με το έργο ETZEV (Labor), ερμηνεύει η ίδια Colectivo Tuyo (Μεξικό) με το έργο ‘Life’, χορογραφία Iζαμπέλ Αγκουερέμπερε και Εντουάρτο Εσκουίβελ
- Σοφία Πίντζου (Ελλάδα /Γερμανία) με το έργο Uber der Absicht(Αbout the Intention), χορογραφία Σοφία Πίντζου, επί σκηνής οι Σοφία Πίντζου, Αλεξάντερ Φέντ και Μίγκ Πούν
Ώρα έναρξης του φεστιβάλ (και τις δυο βραδιές): 21.00
*Η διήμερη πράξη κορύφωσης του THE WALLμε τον κωδικό τίτλο OUT OF THE BOX δεν εξαντλείται στο ωριαίας ανά βραδιά διάρκειας φεστιβάλ σύγχρονου χορού. Στις 4 Νοεμβρίου και με ώρα έναρξης 19.00 στον εκθεσιακό χώρο του Εγκώμιου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση/συζήτηση με θέμα/τίτλο ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΜΕΣΑ ΜΑΣ (THE WALLS INSIDE US), σημείο εκκίνησης της οποίας θα είναι απελευθερωτικές και διεξοδικές (θέλουμε να πιστεύουμε) θέσεις/παρεμβάσεις ανθρώπων του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της πολιτικής, από Γερμανία, Ινδία, Ισπανία, Ισραήλ, Κύπρο κ.α. Στόχος της εκδήλωσης είναι “να το συζητήσουμε”. Διότι για να μπορέσουμε να μάθουμε να αντιλαμβανόμαστε τη ζωή outofthebox και να διεκδικήσουμε το γκρέμισμα των τειχών ξεκινώντας από τα “τείχη μέσα μας”, δεν αρκεί να ακούμε και να παρακολουθούμε, πρέπει να μπορούμε και να μιλάμε. Η όλη διοργάνωση στηρίζεται από το Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο και χορηγούν οι Aegean airlines και το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου.
-
Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο
03 Νοεμβρίου - 05 Νοεμβρίου 2014
Σχετικά
Η έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Παπανικολάου με τίτλο «Συνθήκη» στον Στρόβολο
Στο κέντρο της νέας του δουλειάς βρίσκεται ο άνθρωπος και οι συνθήκες που δημιουργεί μέσα στον χώρο
Electric Dreams: Η νέα, ομαδική έκθεση της Isnotgallery
Τα έργα της έκθεσης συγκροτούν ένα μωσαϊκό κοινωνικών και προσωπικών αφηγήσεων
Ο ιστορικός Έλληνας εικαστικός Μιχάλης Μανουσάκης σε νέα ατομική έκθεση
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει ατομική έκθεση του ιστορικού Έλληνα ζωγράφου Μιχάλη Μανουσάκη
Electric Dreams: Η έκθεση που πρέπει να επισκεφθείς τις γιορτές στη Λευκωσία
Η νέα ομαδική έκθεση που θα φιλοξενήσει η Isnotgallery συνεχίζει και διευρύνει τον διάλογο που άνοιξε το καλοκαίρι με την έκθεση «Στον παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί»
Fluid Persistence: Η νέα έκθεση στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών ξετυλίγεται ως ένας ρευστός χώρος
Τα έργα 19 καλλιτεχνών διερευνούν επείγοντα ζητήματα σχετικά με την οικολογική καταστροφή
Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2025 θα παραμείνει ανοικτή η έκθεση του προγράμματος «Face Forward …into my home»
Στις 30 Δεκεμβρίου 2025 ολοκληρώνεται ο κύκλος της έκθεσης του προγράμματος «Face Forward …into my home», στον 1ο όροφο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.
Το 125 Space παρουσιάζει την έκθεση In Parallel: Conversations on Love, Life & Light
Μια ομαδική παρουσίαση που συγκεντρώνει έργα των Fernando de Ana, Antonia Figueiredo, David Hanley (DaHexd) και Kiama Lisani
Claytopia Ceramic Festival: Ένα απόγευμα αφιερωμένο στην κεραμική
Μια ολόκληρη μέρα γεμάτη έμπνευση, παιδικές δραστηριότητες, ζεστό κρασί, νόστιμο φαγητό και μουσική
Νέα προσωρινή έκθεση «Χριστόφορος Σάββα: Απλά – Περίπλοκα – Αόρατα: Ένα άγνωστο αρχείο» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Το αρχείο που ήταν στην κατοχή Τουρκοκύπριου παραδόθηκε στον εικαστικό και συλλέκτη Χαράλαμπο Σεργίου.
«Papiers: Fountain of Desires»: Έργα σε χαρτί 17 καλλιτεχνών, στην Isnotgallery
Καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών και εικαστικών προσεγγίσεων, επιμένουν στο χαρτί ως πεδίο πειραματισμού και έκφρασης
Το NYX Hotel Limassol φιλοξενεί την έκθεση “Retrospect-Me” του Άριστου Χριστοφόρου
Το ξενοδοχείο στηρίζει τη σύγχρονη εγχωρία τέχνη και την πολιτιστική δημιουργία