Things to Do , Εκδηλώσεις

Μάθε για το Δίκτυο Αλιευτικών Περιοχών της Μεσογείου – MedNetPesca

Περιπλανήσεις στις Αλιευτικές Περιοχές των Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου

Δημοσιεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου 2014

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Άξονα 4 – Βιώσιμη Ανάπτυξη Αλιευτικών Περιοχών του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013, υλοποιείται το Έργο Διακρατικής Συνεργασίας "Δίκτυο Αλιευτικών Περιοχών της Μεσογείου – MedNetPesca".

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας και την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αυτό συμμετέχουν 13 Εταίροι – Ομάδες Τοπικής Δράσης (FLAGs) από διάφορες αλιευτικές περιοχές της Μεσογείου. Οι Ομάδες προέρχονται δυο (2) από τη Γαλλία, πέντε (5) από την Ισπανία, πέντε (5) από την Ελλάδα και η Ομάδα μας από την Κύπρο. Προβλέπεται στο μέλλον να μεγαλώσει το εταιρικό σχήμα, με τη συμπερίληψη σε αυτό Ομάδων κυρίως από την Ιταλία. Εκπροσωπώντας την Κύπρο, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας συμμετέχει στο συγκεκριμένο Έργο Συνεργασίας μέσα από την υλοποίηση του Τοπικού Προγράμματος Αλιευτικών Περιοχών Λάρνακας – Αμμοχώστου.  

 

Πρόκειται για μια διεθνή συνεργασία η οποία υπαγορεύεται από την ανάγκη των διαφόρων περιοχών της Μεσογείου να προβάλουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τα οποία σε μεγάλο βαθμό προκύπτουν μέσα από τον αλιευτικό τους χαρακτήρα, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ταυτότητα και φυσιογνωμία. Μέσω της συνεργασίας αυτής επιδιώκεται να απαντηθεί το απλό και καθημερινό ερώτημα όλων των επισκεπτών "ποια είναι τα χαρακτηριστικά της περιοχής και ποια τα χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής και πού μπορεί κανείς να τα δοκιμάσει ή να τα προμηθευτεί" και αφετέρου στο να αναδείξει την πολιτιστική τους κληρονομιά, και κυρίως ένα ανεκμετάλλευτο στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό της γευστικής, υγιεινής και ορθά παραγόμενης τοπικής διατροφής.

 

Σκοπός του Έργου Συνεργασίας είναι η δικτύωση των Ομάδων της Μεσογείου, η ενδυνάμωση των σχέσεων συνεργασίας τους και η προβολή μέσω της ιστοσελίδας www.mednetpesca.eu/el/ των δραστηριοτήτων των αλιευτικών περιοχών της Μεσογείου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε δραστηριότητες συναφείς με τον αλιευτικό τομέα.

 

Η ιστοσελίδα του MedNetPesca περιλαμβάνει στοιχεία ανά χώρα, ανά θεματική ενότητα και ανά Ομάδα. Περιγράφονται οι Ομάδες που είναι Εταίροι του Έργου και γίνεται αναφορά σε έργα που αυτές έχουν υλοποιήσει ή σχέδια που προγραμματίζουν. Οι θεματικές ενότητες των δραστηριοτήτων των Ομάδων αφορούν (α) τον τουρισμό, (β) τη γαστρονομία, (γ) το περιβάλλον και (δ) την έρευνα και την τεχνολογία. Η ιστοσελίδα διαθέτει μεταφράσεις στα αγγλικά, τα ελληνικά, τα ισπανικά, τα ιταλικά και τα γαλλικά. 

 

Ανέκαθεν οι Επαρχίες της Λάρνακας και της Αμμοχώστου περιελάμβαναν αλιευτικές περιοχές με σημαντικά αλιευτικά καταφύγια. Σήμερα, στις δυο Επαρχίες χωροθετούνται οκτώ χαρακτηρισμένες αλιευτικές περιοχές, που συναποτελούν και την περιοχή παρέμβασης του Τοπικού Προγράμματος Αλιευτικών Περιοχών Λάρνακας – Αμμοχώστου. Οι χαρακτηρισμένες αλιευτικές περιοχές είναι οι Δήμοι Λάρνακας, Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου και τα Κοινοτικά Συμβούλια Μαρί, Ζύγι, Ορμήδεια, Ξυλοτύμπου και Λιοπέτρι. Συνεχίζοντας τη μεγάλη τους ιστορική κληρονομιά, οι περιοχές αυτές παραμένουν σημαντικοί αλιευτικοί προορισμοί. Στις δυο Επαρχίες συναντά κανείς την πλειοψηφία των αλιευτικών καταφυγίων της Κύπρου, ενώ παράλληλα φιλοξενούν την πλειοψηφία των Κυπρίων ψαράδων, καθιστώντας έτσι τις δύο Επαρχίες ως ένα ιδανικό προορισμό για όσους δείχνουν ενδιαφέρον για τη θάλασσα και το ψάρεμα.

 

Από τη θάλασσα μπορεί κανείς να μαρτυρήσει την παρουσία του "μουσείου των αλιευτικών περιοχών" από μια σειρά από άθικτα μνημεία μιας περιοχής με πλούσια πολιτιστική ιστορία και μοναδικό φυσικό περιβάλλον, που υφαίνεται παράλληλα με κάθε ιστορική αλλαγή. Η περιοχή διαθέτει μερικούς μοναδικούς θαλάσσιους προορισμούς, όπως το μοναδικό στο είδος του, ναυάγιο του Ζηνοβία στη Λάρνακα, που φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα θαλάσσιας ζωής. Κατά τη διάρκεια κυρίως των μηνών του χειμώνα, οι Αλυκές της Λάρνακας παρέχουν στους επισκέπτες τους ζωντάνια, φιλοξενώντας εκατοντάδες πολύχρωμα και πανέμορφα φλαμίνγκο. Υπάρχουν επίσης άφθονες συσχετισμένες με την αλιεία ευκαιρίες για εκείνους που θέλουν να ζήσουν μια θαλάσσια περιπέτεια, όπως ο αλιευτικός τουρισμός στο Ζύγι. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες μπορούν να αποδειχθούν τυχόν επισκέψεις στο Μουσείο Θάλασσα στην Αγία Νάπα, στο Θαλάσσιο Ενυδρείο στο Παραλίμνι και στα εκπληκτικά σημεία φυσικού κάλλους των περιοχών, όπως ο Ποταμός του Λιοπετρίου, οι θαλασσινές σπηλιές στην Αγία Νάπα, το δασικό πάρκο στο Κάβο Γκρέκο κ.ά. Διαχρονική αξία για το σύνολο των αλιευτικών περιοχών των Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου αποτελούν οι παραδοσιακές ψαροταβέρνες, πάντα έτοιμες να προσφέρουν στο πιάτο του επισκέπτη κάθε γεύση, προερχόμενη από το βυθό της θάλασσας της περιοχής.

 

Άλλες περιοχές ξεχωρίζουν για την υπέροχη θέα τους, άλλες για τον πολιτισμό τους κι άλλες για το φυσικό τους πλούτου. Όλες όμως εκπλήσσουν με την ομορφιά τους και προκαλούν αμέτρητα φωτογραφικά κλικ και μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις.

 

Η δημιουργία του Δικτύου των Αλιευτικών Περιοχών της Μεσογείου δεν αποτελεί απλά ένα "ταξίδι" περιήγησης στις αλιευτικές περιοχές. Σημαίνει πολύ περισσότερα. Σημαίνει μια συνεχή προσπάθεια για την ανάπτυξη αυτών των περιοχών και την προβολή του αλιευτικού τους χαρακτήρα, σημαίνει να γεύεται κανείς, να οσφρύζεται την ιδιαίτερη μυρωδιά του χώρου, να βλέπει, να μαθαίνει και να αισθάνεται την αύρα και την ενέργεια της θάλασσας, τη μοναδική ταυτότητα των περιοχών και τον πολιτισμό τους. Επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα του Δικτύου (www.mednetpesca.eu/el/) και ξεκινήστε από εκεί την εξερεύνηση τους!

 

Μάκης Παπαμιχαήλ, Λειτουργός Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Λάρνακας, Δίκτυο Ευρωπαϊκών Αλιευτικών Περιοχών FARNET.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close