Δημοσιεύτηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2014
Η Reshma Shrivastava στο σιτάρ και ο Ravi Saundankar στη τάμπλα θα παρουσιάσουν μια συναυλία Ινδικής Κλασικής μουσικής με βραδινά ragas, βασισμένη στο μελωδικό αυτοσχεδιασμό.
Η παγκοσμίου φήμης εκτελέστρια Reshma Shrivastava γεννήθηκε σε οικογένεια μουσικών στο Allahabad της Ινδίας. Η Reshma ξεκίνησε την καριέρα της στο σιτάρ σε ηλικία έξι χρόνων. Συμμετείχε στις εκπομπές του All India Radio και έδωσε την πρώτη της δημόσια παράσταση στην ηλικία των 8. Στα είκοσί της αναδείχτηκε καλλιτέχνης "πρώτου βαθμού" και άρχισε να εμφανίζεται συχνά σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του All India Radio. Η Reshma επέκτησε το μάστερ της στη μουσική από το Πανεπιστήμιο του Allahabad. Μεταξύ των πολλών της διακρίσεων, τιμήθηκε με τους τίτλους Sur Mani (Master of Notes) και Prayag Gaurav (Pride of Prayag ‚Äì Allahabad).
Η Reshma ταξιδεύει συνεχώς για συναυλίες. Μέχρι στιγμής έχει δώσει παραστάσεις στην Ινδία, τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Αυστρία, την Κύπρο, τη Σλοβενία, την Τουρτκία, το Ισραήλ, την Κροατία και σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ.
Είναι τακτική επισκέπτρια καθηγήτρια στο Maharishi European Research University (MERU) της Ολλανδίας, όπου διδάσκει σχετικά με το Maharishi Gandharva Veda, μια αρχαία μορφή μουσικής στην οποία στηρίζεται η Ινδική κλασική μουσική.
Η Reshma έχει ηχογραφήσει 6 δίσκους, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι μέσω ταχυδρομικής παραγγελίας, και παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σιτάρ σε όλο τον κόσμο μέσω Skype. (www.reshmasrivastava.com).
Ο Ravi Saundankar είναι μουσικός από την περιοχή Μaharashtra της Ινδίας και τώρα ζει στην Κύπρο. Γεννημένος από γονείς μουσικούς, δέχτηκε μουσική καθοδήγηση από νωρίς και άρχισε να μαθαίνει μουσική σε ηλικία 7 χρονών. Αργότερα σπούδασε μουσική στο Ustad Alla Rakha Institute of Music στην Μουμπάι. Απέκτησε Δίπλωμα Φωνητικής και Τάμπλα στο ‘Akhil Bharatiya Gandharva Mahavidyalaya’ University of Music.
Η τάμπλα είναι όργανο με ποικίλες δυνατότητες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά διαφορετικά μουσικά δεδομένα. Ο Ravi έχει εμφανιστεί με πολλούς σπουδαίους μουσικούς σε παραστάσεις επί σκηνής, σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές στην Ινδία αλλά και σε Ευρωπαϊκές χώρες. Οι παραστάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις συναυλίες μεγάλου κύρους στο Royal College of Music της Στοκχόλμης, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η μουσική εξειδίκευσή του περιλαμβάνει διάφορα είδη μουσικής όπως Ινδική κλασική, έθνικ τζαζ, world music και fusion. Η μουσική του Ravi εξακολουθεί να χαίρει της εκτίμησης πολλών ανώτερων μουσικών σε πολυάριθμες αξιοσημείωτες εκδηλώσεις. Η συνοδεία του στην μουσική είναι γνωστή για τον αυθορμητισμό της, καθώς ενσωματώνει τους κανόνες που διέπουν την Tal (ρυθμός), Laya (ταχύτητα) και Matras (μέτρο). Χρησιμοποιώντας το στυλ του στον αυτοσχεδιασμό παίζει επίσης κι άλλα κρουστά, όπως Dholak, Naal και Khanjira. Ο Ravi εργάστηκε ως βοηθός μουσικός σκηνοθέτης και διασκευαστής για διάφορα μουσικά άλμπουμ που κυκλοφόρησαν στην Ινδία και την Σκανδιναβία.
-
Windcraft Music Centre
27 Δεκεμβρίου 2014
Σχετικά
Η Πολυξένη Καράκογλου παρουσιάζει μία “Solo” μουσική παράσταση στο Vinylio Wine etc
Τραγούδια, που θα συνυπάρξουν αρμονικά σκιαγραφώντας μια δεκαετία δισκογραφικής παρουσίας και δημιουργίας
Tο Hotel Ermou υποδέχεται για μια (εκτός προγράμματος) βραδιά την Άννα Βίσση
Μια βραδιά – εξαίρεση, που δεν υπακούει σε κανόνες.
Sharon Kam και Μιχάλης Οικονόμου συμπράττουν με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου
H συναυλία ξεκινά με το έργο Κομμός Β’, “Θρήνος για τον Morton” που συνέθεσε το 1996 ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης, μαέστρος και παιδαγωγός Θόδωρος Αντωνίου
Ο Λούης Πατσαλίδης, η Μαριλένα Χαραλαμπίδου και ο Τεύκρος Νεοκλέους έρχονται να μας ξεσηκώσουν
Το τρίδυμο της επιτυχίας ξαναχτυπά σε ένα live φωτιά
Ο Strat κατεβαίνει Κύπρο για ένα δυνατό trap live
Μια βραδιά γεμάτη trap, DJ sets και special guests
Ο Σταύρος Κωνσταντίνου ζωντανά στη Λεμεσό
Μια δυνατή μουσική βραδιά στο Bordello Bar με special guest τη Μαρία Βαρδάκη
Ο μεγάλος συνθέτης Denis Stelmakh έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο
Ο νεαρός πιανίστας και συνθέτης Denis Stelmakh μας προσφέρει δυο ώρες νεοκλασικής μουσικής. Ένα ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων και της μουσικής
Ζήστε το απόλυτο Best Night Out στο City of Dreams Mediterranean
Mε δημιουργικά κοκτέιλ, μοναδικές γευστικές εμπειρίες και εκρηκτικά σόου
Οι Hermaphrodite’s Child επιστρέφουν στην Κύπρο για δύο εκρηκτικές βραδιές rock ’n’ roll
Λευκωσία και Λάρνακα υποδέχονται το αγαπημένο αθηναϊκό συγκρότημα με ήχους από τις χρυσές δεκαετίες των ’50s και ’60s
Διασκεδάζουμε «Νωρίς την Κυριακή» στην Παλαιά Ελιά
Ένα concept που φιλοξενεί καλλιτέχνες από την Κύπρο και την Ελλάδα, δίνοντας χώρο στη ζωντανή μουσική
Το διεθνώς καταξιωμένο Κουαρτέτο Εγχόρδων Apple Hill στην Κύπρο
Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Apple Hill έχει βραβευτεί με το σπουδαίο Chamber Music America Acclaim Award, και έχει εμφανισθεί σε ποικίλους και ετερόκλητους χώρους και αίθουσες μουσικής