Δημοσιεύτηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2014
O Πολιτιστικός Χώρος "Τεχνόπολις 20" στην Πάφο παρουσιάζει τη συναυλία "Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι", με την Παυλίνα Κωνσταντοπούλου (φωνή) και τον Μανώλη Νεοφύτου (πιάνο).
Στο πρόγραμμα θα ακουστούν τραγούδια από: Ρωμαΐκή Αγορά, Αντικατοπτρισμοί, Το Χαμόγελο της Τζοκόντα, όπως επίσης και κινηματογραφικά έργα του συνθέτη.
Η Παυλίνα Κωνσταντοπούλου
Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1982. Πήρε πτυχίο κιθάρας από το Trinity College of London και σπούδασε πιάνο και θεωρητικά. Πήρε πτυχίο Μουσικολογίας από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα και παρακολούθησε μαθήματα Πολυφωνικού Ηπειρώτικου Τραγουδιού, συμμετέχοντας παράλληλα με τα σχήματα «Χαονία» και «Ιώ» σε συναυλίες καθώς και στο Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού στο Θέατρο Πέτρας το 2004.
Κατά τη δεκαετή παραμονή της στην Αθήνα συνεργάστηκε ως ερμηνεύτρια με τον Μιχάλη Χριστοδουλίδη παρουσιάζοντας το έργο του, με την κιθαρίστρια Στέλλα Κυπραίου, ερμηνεύοντας το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, με τον Ηλία Βαμβακούση, με τον βιολιστή Παύλο Μιχαηλίδη, με τους Ίρις (με τους οποίους δισκογράφησε τρία άλμπουμ), καθώς και με πολλά άλλα σχήματα με τα οποία παρουσίαζε δικό της συνθετικό υλικό. Τον Ιούνιο του 2009 ερμήνευσε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων τα κινηματογραφικά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.
Στην Κύπρο συνεργάζεται με τον Ευαγόρα Καραγιώργη, τον Σάββα Χουβαρτά, τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, τον Λευτέρη Μουμτζή και τη Χαριτίνη Κυριάκου σε συναυλίες καθώς και σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η πρώτη της δισκογραφική δουλειά εξ’ημισείας με τον Ηλία Βαμβακούση, με τίτλο «Είμαι Ζεν και με ταράζεις». Τις συνθέσεις, τις ενορχηστρώσεις και την παραγωγή υπογράφουν οι δύο τους, υπό το label της Yafka Records. Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Δώρο Δημοσθένους, την Αλίκη Καγιαλόγλου, τον Βασίλη Λέκκα και με τον Ηλία Λιούγκο σε διάφορες συναυλίες.
Υπήρξε μέλος της Θεατρικής ομάδας «Ατραπός», συμμετέχοντας στα έργα «The Life of Brian» των Monty Pythons και «High Fidelity» του Nick Hornby, σε σκηνοθεσία του Στέφανου Μπλάτσου και της Ντέμης Σταυράκη. Συμμετείχε επίσης στις ταινίες «Future summer» και «Aphrodite’s Secrets» του Paul Hettel.
Ο Μανώλης Νεοφύτου
Έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ σε ηλικία 11 χρονών, λίγο πριν εισαχθεί στην Κεντρική Κρατική Ειδική Μουσική Σχολή της τότε Σοβιετικής Ένωσης, η οποία προετοιμάζει τα παιδιά για να εισαχθούν στο Κρατικό Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας. Εκεί, φοίτησε με τον Professor Rudolf Kehrer και αποφοίτησε με άριστα το 1996. Στο Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκυ φοίτησε με υποτροφία από το Ίδρυμα Νικόλα Οικονόμου και αποφοίτησε το 2002. Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου κέρδισε την υποτροφία του Ιδρύματος Albert Roussel, για να φοιτήσει για ένα χρόνο στην Ecole Normale του Παρισιού.
Το 2004, αφού κέρδισε την τριετή υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών της Ελλάδας (συγκέντρωσε την ψηλότερη βαθμολογία - 20/20 - στις εξετάσεις του ιδρύματος), φοίτησε με τον Andrew Zolinskiy στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου του απονεμήθηκε το Master of Music in Performance and Related Studies. Ξεκίνησε τη διδακτορική του διατριβή στο ίδιο πανεπιστήμιο το 2005.
Εκπροσώπησε την Κύπρο τρεις φορές στο διαγωνισμό της Eurovision για νεαρούς μουσικούς (Βρυξέλλες 1992, Βαρσοβία 1994, Λισσαβώνα 1996), αφού κέρδισε την πρώτη θέση στους αντίστοιχους διαγωνισμούς στην Κύπρο. Κέρδισε επίσης το 4ο βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Πιάνου στη Σενιγάλλια της Ιταλίας (1994), το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Μουσικής στο Παλέρμο της Ιταλίας (1995) και την 7η θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Σοπέν στο Göttingen της Γερμανίας (1995). Επίσης, πήρε το 2ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου Γ. Θυμής που διεξάχθηκε στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης (2002).
Έδωσε συναυλίες και ρεσιτάλ σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ρωσία, Ουγγαρία, Πολωνία, Κορέα και Νότιο Αφρική. Συνεργάστηκε ως σολίστας με τις ορχήστρες: Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα του Ροστόβ (Ρωσία), Συμφωνική Ορχήστρα της Τσιεσταχόβα (Πολωνία), Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου του Παλέρμο (Ιταλία), Goldsmiths Orchestra του Λονδίνου, Budapest Concert Orchestra. Έδωσε σεμινάρια και master classes στην Κύπρο και στο Πανεπιστήμιο της Νοτίου Αφρικής (UNISA).
Έχει κυκλοφορήσει τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο Το Ελληνικό Τραγούδι Μέσα Από Ένα Πιάνο, για τον οποίο εισέπραξε πολύ καλά σχόλια από τον Μίκη Θεοδωράκη. Συνέθεσε επίσης μουσική για το ντοκιμαντέρ της Alessia de Ninno, το οποίο βραβεύτηκε από το National Film Theatre (NFT) του Λονδίνου (2004).
Διδάσκει πιάνο στο Μουσικό Λύκειο Μάριος Τόκας (Λεμεσός) και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
-
Τεχνόπολις20
20 Δεκεμβρίου 2014
Σχετικά

Ο διεθνούς φήμης κοντραμπασίστας Kham Meslien στην Αξιοθέα
Έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο για να παρουσιάσει στο κοινό της Αξιοθέας, την αφηγηματική δύναμη του κοντραμπάσου του

Η μουσικοχορευτική δημιουργία "Αιθέρας" των Άντη Σκορδή και Παναγιώτη Μηνά στο Φεστιβάλ Αξιοθέας
Το έργο επιδιώκει να προκαλέσει το κοινό να αναστοχαστεί καθώς φωτίζει μύθους και λατρευτικές πρακτικές της προελληνικής Κύπρου

"Κυπριακές φωνές και μελωδίες" από την μουσική παράδοση της Κύπρου
Η μουσική διαδρομή ξεκινά από τα διαλεκτικά ποιητικά κείμενα και τους καρτσιλαμάδες, και φτάνει μέχρι τη μελοποιημένη ποίηση

Οι Monsieur Doumani στο Φεστιβάλ Faneromeni25
Το γκρουπ έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε σημαντικά μουσικά φεστιβάλ στην Κύπρο και το εξωτερικό

Σύνθεση ποικίλων μουσικών προσεγγίσεων από το τρίο Širom στην Αξιοθέα
Η μουσική των Širom είναι ιδιότυπη: εσωστρεφής και στοχαστική, αλλά με τη δύναμη να πυκνώνει,

Αυτό είναι το σχήμα που θα κάνει πρεμιέρα στο Live Stage της Παλαιάς Ελιάς
Η νέα σεζόν ξεκινά – και η μουσική ανεβαίνει, με ένα πρόγραμμα που υπόσχεται να συναρπάσει

Estrella Sonora- Αφιέρωμα στις μεγάλες κυρίες του ελληνικού τραγουδιού
Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει τραγούδια που συγκινούν, εμπνέουν και αφηγούνται ιστορίες γυναικών με πάθος

Το Baraki ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Έρχεται για να μας διασκεδάσει το φετινό φθινόπωρο και χειμώνα

Έρχεται η 2η συνάντηση φιλαρμονικών σε μία μοναδική βραδιά
Στην Πολιτιστική Σκηνή Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής

Πολιτισμός σε κάθε γειτονιά του Στροβόλου – Αυγουστιάτικες συναυλίες
Τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε συναυλίες στις γειτονιές του Στροβόλου

To beach bar που πρέπει να ανακαλύψεις αυτό το καλοκαίρι
Η τέλεια επιλογή για να ζήσεις την απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία στη Λάρνακα

Πόλη Χρυσοχούς, είσαι έτοιμη για το Nostalgia Party;
Η ομάδα του Nostalgia Parties πάει... παραλιακά!