19 February-2 March 2015
Arts & Culture , Επόμενες Εκθέσεις

Δύο σημαντικές "αφηγήσεις" στη Λεβέντειο

O Jan Brueghel ο νεότερος και ο Gaetano Gadolfi αφηγούνται εικαστικά τις Ιστορίες της Γέννησης

Δημοσιεύτηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2015

Λίγες μόνο μέρες προτού ολοκληρώσουν την παρουσία τους οι Ιστορίες της Γέννησης, εξακολουθούν να μαγεύουν τους επισκέπτες τους.  Η πρώτη διεθνής έκθεση της Λεβεντείου Πινακοθήκης, μετά από δύο και πλέον μήνες παρουσίας, έχει καταφέρει να προσθέσει και να ενισχύσει τη γνώση γύρω από την ιστορία της γέννησης Του Θεανθρώπου.  Μια προοπτική, που «γεννάται» μέσα από την εικαστική απόδοση σπουδαίων δημιουργών, έργα των οποίων φιλοξενούνται στην έκθεση η οποία ολοκληρώνεται στις 2 Μαρτίου αφήνοντας θετικές εντυπώσεις.

Από τις ομορφότερες παρουσίες στην αίθουσα των Προσωρινών Εκθέσεων της Λεβεντείου Πινακοθήκης, το συναπάντημα του Αγίου Ιωάννη με τον Χριστό σε παιδική ηλικία. Η Παναγία με το Βρέφος και τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή σε Τοπίο, είναι μια "συνάντηση" φιλοτεχνημένη από τον εκλεκτό Φλαμανδό καλλιτέχνη του 17ου αιώνα, Jan Brueghel του νεότερου, προερχόμενη από την Εθνική Πινακοθήκη των Αθηνών. Μια σχετική της Γέννησης παραπομπή που δεν καταγράφεται στα Ευαγγέλια παρά μόνο στα απόκρυφα κείμενα.  Η Παναγία, Ο Χριστός και ο Άγιος Ιωάννης -κρατώντας την χαρακτηριστική ράβδο από κάλαμο και φορώντας το χιτώνα που φορεί και στη μετέπειτα ενήλικη πλέον ζωή του-  είναι τοποθετημένοι έκκεντρα, ενώ πλαισιώνονται από εφτά αγγελάκια που φέρουν κάνιστρα με άνθη και φρούτα. Με τις καταβολές του χρυσού Ολλανδικού αιώνα, ο Brueghel -υιοθετώντας παράλληλα την ατμοσφαιρική προοπτική της Ιταλικής τεχνοτροπίας- προσθέτει στο τοπίο λογής πτηνών, ανθών και φρούτων, παραπέμποντας συνειρμικά σε ένα παραδείσιο τοπίο. 

Εξέχουσα και σημαντική η συνεργασία της Λεβεντείου Πινακοθήκης και με το μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης, το οποίο δάνεισε τέσσερα έργα για τους σκοπούς της έκθεσης. Ανάμεσά τους και Η Φυγή στην Αίγυπτο, ένα έργο φιλοτεχνημένο στα τέλη του 18ου αιώνα, από τον Gaetano Gandolfi. Ο Ιταλός δημιουργός προσθέτει εδώ μια δική του -προσωπική και ευφάνταστη- προσέγγιση. Όπως το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο καταγράφει, ο Ιωσήφ, έχοντας προειδοποιηθεί από άγγελο Κυρίου, ότι το Θείο Βρέφος κινδυνεύει από τη σφαγή όλων των νεογέννητων αρσενικών παιδιών, που έχει διατάξει ο Ηρώδης, και οδηγεί Την Παναγία και τον νεογέννητο Ιησού στην Αίγυπτο.  Ο Gadolfi, σε μια πρωτότυπη εκτέλεση, στη σκηνή του πηγαιμού στην Αίγυπτο, προσθέτει τον άγγελο ο οποίος μάλιστα δείχνει το δρόμο στη Θεία Οικογένεια, ενώ η ξυπόλητη Παναγία θηλάζει τον γιο της. Τα έργα αυτά -μαζί με πολλά άλλα- πλαισιώνουν δημιουργικά την εικαστική αφήγηση της Ιστορίας της Γέννησης όπως την εμπνεύστηκαν και την αποτύπωσαν στον καμβά τους δημιουργοί από την Βυζαντινή περίοδο μέχρι τη σημερινή εποχή.  Θα μπορούσαμε, έτσι, να πούμε, -ως απόρροια της έκθεσης της Λεβεντείου Πινακοθήκης- πως η Γέννηση Του Ιησού Χριστού, είναι η θεματική που πιότερο έχει εμπνεύσει αλλά και «ενώσει» την εικαστική δημιουργία ανά τους αιώνες.  

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρις τις 2 Μαρτίου, ενώ οι τελευταίες δωρεάν ξεναγήσεις είναι την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου και την Δευτέρα 2 Μαρτίου στις 11 το πρωί.  Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο 22668838 είτε στο info@leventisgallery.org.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close