Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

3 κυπριακές φράσεις που λέμε συχνά

Ο πελλός που την πόρτα, ο γιος μου ο Βασίλης τζιαι τα ξύλα της παπαδκιάς!

Δημοσιεύτηκε στις 12 Μαρτίου 2015

Σοφός ο λαός μας… Με έξυπνες και δυνατές ρήσεις αλλά και μπόλικους, ιδιαίτερα ευφάνταστους κυπριακούς μύθους! Ιστορίες που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και επηρεάζουν κάθε σύγχρονη σκέψη.

 

"Αχ το γιο μου τον Βασίλη"

Η φράση έμεινε από την εξής ιστορία: Ήταν μια νέα, και σαν πήγαινε με τη μάνα της, βλέπει μια συκιά στο γκρεμό και αναφωνεί "Μάνα, αν παντρευτώ και κάνω γιο Βασίλη και ο Βασίλης έρθει στον γκρεμό και ανέβει πάνω στη συκιά και πάει να κόψει σύκα και σκοτωθεί; Αχ το γιο μου τον Βασίλη!". Την ακούει η μάνα και αναφωνεί κι εκείνη "Αχ τον εγγονό μου τον Βασίλη!". Μια κλασική φράση που ακόμα και σήμερα τη λέμε ειρωνικά, όταν κάποιος προτρέχει σε συμπεράσματα.

Ο πελλός που την πόρτα!

Η ιστορία αναφέρεται σε έναν τρελό που μαζί με τον "έξυπνο" αδελφό του πήγαν στο σπίτι του παπά για να δουν την κόρη του και αν ήταν καλή να αρραβωνιαστούν. Για να φανεί καλός και ευγενικός, ο ‘έξυπνος’ αδελφός του είπε του τρελού να μην φάει πολλά και ότι θα του το υπενθύμιζε, αγγίζοντας τον πάνω στο πόδι. Μόλις άρχισε να τρώει με λαιμαργία, περνά ένας γάτος, τον αγγίζει στο πόδι και εκείνος νομίζει ότι ήταν ο αδελφός του. Σταματά ευθύς και μένει εκεί στο τραπέζι χάσκοντας! Στην πολλή ώρα έπρεπε να φύγουν, του λέει ο αδελφός του "Φερ’ τζιαι την πόρταν μιτά σου, ρε πελλέ", εννοώντας να την κλείσει, αλλά ο τρελός βγάζει κυριολεκτικά την πόρτα από το πλαίσιο και την παίρνει μαζί του!

Εν της παπαδκιάς τα ξύλα

Όσο καιρό έκοβε ξύλα ο παπάς, η παπαδιά άφηνε τους γείτονες να έρχονται και να πιάνουν για λογαριασμό τους. Εκείνος βέβαια, της μουρμουρούσε και της έλεγε ότι έχει κόπο το κόψιμο των ξύλων, αλλά εκείνη απτόητη δεν του έδινε σημασία. Ώσπου κάποια στιγμή, τα ξύλα έλειψαν και αναγκάστηκε να πάει η ίδια να μαζέψει και να κόψει… Σαν είδε όμως, με τι κόπο και μόχθο το έκανε, όταν ήρθαν οι γείτονες να της ζητήσουν μερικά, εκείνη τους απότρεψε λέγοντας τους την περίφημη φράση: "Τωρά εν της παπαδκιάς τα ξύλα!".

 

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close