18 March-4 April 2015
Arts & Culture , Επόμενες Εκθέσεις

Αφιέρωμα στη γλυπτική του Δημήτρη Κωνσταντίνου

Μία έκθεση - αφιέρωμα στον ταλαντούχο και διεθνώς αναγνωρισμένο Κύπριο γλύπτη

Δημοσιεύτηκε στις 17 Μαρτίου 2015

Ο Δημήτρης Κωνσταντίνου ανήκει στη γενιά των κυπρίων καλλιτεχνών που γεννήθηκαν στον μεσοπόλεμο. Συμμετείχε ενεργά στον «συγχρονισμό» της κυπριακής τέχνης με τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ η πορεία του καταγράφει μια ομαλή εξέλιξη της μοντερνιστικής γλυπτικής χωρίς οπισθοδρομήσεις, αλλά με ωρίμανση και συνεχείς αναζητήσεις.     

Γεννήθηκε το 1924 στην Αλεξάνδρεια από Κύπριους γονείς. Φοίτησε στην Ιταλική Τεχνική Σχολή Don Bosco του Καΐρου, όπου σπούδασε καλλιτεχνική μεταλλουργία. Με αφετηρία τη δεκαετία του ’60, ο Δ. Κωνσταντίνου ακολούθησε μια καλλιτεχνική πορεία, κατά την οποία επεξεργάστηκε το μέταλλο, υλικό το οποίο τον ενέπνευσε ιδιαιτέρως. Αξιοποιώντας πλήρως τις πολυποίκιλες δυνατότητες του υλικού αυτού, επιχείρησε τη διατύπωση ενός εσωτερικού ρυθμού. Βασικά χαρακτηριστικά του έργου του είναι η λιτότητα των μορφών, η έμφαση στη ρυθμική εναλλαγή επιπέδων, η αρμονική ανάπτυξη των όγκων και η σαφήνεια του συνόλου.

Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, με σημαντικότερη την 8η Μπιενάλε Αλεξάνδρειας το 1970 στην οποία απέσπασε το 2ο Βραβείο Γλυπτικής.

Έργα του βρίσκονται στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης στην Αθήνα, το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης, στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, στη Λαΐκή Τράπεζα, στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και στο εξωτερικό.       

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close