Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Ανακύκλωση: κάνε την συνήθεια

Αν και στο λεξιλόγιό μας υπάρχει χρόνια, είναι κάτι σαν αστικός μύθος. Πού και πότε, κανείς δεν ξέρει

Δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου 2015

Κι όμως, εν έτει 2014 δεν χωράει δικαιολογία, χρειάζεται απλά περιβαλλοντική συνείδηση. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με στοιχεία της Green Dot, τα μέσα ανακύκλωσης φθάνουν σήμερα σε 700.000 συμπολίτες μας, καλύπτεται δηλαδή ένα 85% του πληθυσμού. Άρα είναι πια, στο χέρι μας, δε μας φταίει κανείς άλλος. Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Ανακυκλώνουμε ανά υλικό και τα πετάμε στο σωστό κάδο. Τόσο απλό!

Στον μπλε κάδο: PMD
Εδώ πετάς οτιδήποτε ανήκει στην κατηγορία PMD. Δηλαδή αντικείμενα φτιαγμένα από πλαστικό ή μέταλλο, αλλά και χάρτινες συσκευασίες χυμών, γάλακτος και ποτών. Και αυτό γιατί, αυτές οι χάρτινες συσκευασίες είναι πλαστικοποιημένες.
Πού και πότε: Εάν μένεις σε μονοκατοικία, τότε συλλέγεται στο πεζοδρόμιο σου. Εκτός και αν έχεις προσέξει πως στη γειτονιά σου υπάρχει ήδη ο μεγάλος μπλε κάδος. Τότε κάνε δυό βήματα μέχρι εκεί. Η συλλογή αλλάζει ώρα και μέρα αναλόγως τομέα, οπότε αυτό δεν είναι κάτι που σε απασχολεί.
Μη ανακυκλώσιμα: Πλαστικές τσάντες, συσκευασίες γιαουρτιού και βουτύρου, πλαστικά πιάτα, παιχνίδια και πλαστικές καρέκλες.

 

Στον καφέ κάδο: Χαρτί
Εφημερίδες, περιοδικά, χαρτογραφία, βιβλία, τετράδια, ξηρά χαρτόκουτα, κούτες, όλα αυτά, πάνε μέσα στον καφέ κάδο.
Πού και πότε: Έξω απ' τη πόρτα σου! Άφησε το στο πεζοδρόμιο. στο ειδικό σακούλι!*
Μη ανακυκλώσιμα:
Στην κατηγορία χαρτί δεν συμπεριλαμβάνονται χαρτοπετσέτες, χαρτί τουαλέτας και χάρτινα πιάτα ή ποτήρια.
*Για κάθε κατηγορία χρησιμοποιείς το χρώμα σακούλι που της αναλογεί και που μπορείς να βρεις στα ράφια των υπεραγορών.  Για τον μπλε κάδο, χρησιμοποιούμε διάφανο σακούλι και για τον καφέ… καφέ!

Από γυαλί!
Κατηγορία από μόνο του. Και αυτό κυρίως λόγω της διαδικασίας συλλογής του. Βλέπεις, ο κάδος που θα πετάξεις το γυαλί δεν βρίσκεται έξω απ' τη πόρτα σου ούτε μπορείς να το αφήσεις εκεί.  Είναι όμως πολύ κοντά σου. Έχει σχήμα καμπάνας, είναι πράσινος και ο μόνος λόγος που τον κρατάμε σε… απόσταση από τους άλλους είναι επειδή η ανάμειξη του γυαλιού με άλλα υλικά προκαλεί προβλήματα στη διαδικασία. Γι' αυτό και πρέπει να φροντίσεις, να γίνει σωστά ο διαχωρισμός στο σπίτι  Ποσώς να μη σε ανησυχεί το χρώμα του γυαλιού. Γυαλί να 'ναι.
Μη ανακυκλώσιμα: Τζάμια, κούπες, λάμπες, γυάλινα οικιακά σκεύη.

 

Ανακύκλωσε μπαταρίες!
Η μπαταρία είναι φτιαγμένη από μέταλλο, γι' αυτό και δεν μπορούν οι ζωντανοί οργανισμοί να την αποβάλουν. Ανακυκλώνοντας μπαταρίες προστατεύουμε και το περιβάλλον από τοξικές ουσίες αλλά και την υγεία μας ενώ εξοικονομούμε και ενέργεια, περί του 80% για κάθε μπαταρία!
Πού να πας: Κάδοι ανακύκλωσης μπαταριών υπάρχουν σχεδόν παντού. Σε σχολεία, σε υπεραγορές, εμπορικά κέντρα, τράπεζες και δημόσια κτίρια.
Ποιες ανακυκλώνονται: Όλες οι φορητές μπαταρίες!

 

Ανακύκλωσε ηλεκτρικές συσκευές!
Η ηλεκτροκύκλωση είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού τα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά απόβλητα είναι σχεδόν επικίνδυνα! Περιέχουν πολλά και τοξικά υλικά. όπως σιδηρούχο μέταλλο, πλαστικό, γυαλί.

Πού να πας; Περίπου 312 επιχειρήσεις συνεργάζονται με την Ηλεκτροκύκλωση, γι' αυτό αν πάρεις την παλιά σου συσκευή σ' ένα κατάστημα και θα σ' εξυπηρετήσουν. Για μεγάλες συσκευές, έχουν τοποθετηθεί απορριματοκιβώτια τύπου Ηοοκ σε διάφορα σημεία στην Κύπρο. Για να βρεις που ακριβώς να πας, μπες στο www.electrocyclosis.com.cy ή τηλεφώνησε στο 70009333.

 

Μάθε τα πάντα για την ανακύκλωση μέσω του νέου app της Green Dot

Μάθε πώς να κάνεις το σπίτι σου πιο πράσινο ΕΔΩ

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close