Δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουλίου 2026
Η ΕΘΑΛ για το καλοκαίρι του 2026, σε συνεργασία με την Anyhow Theatre Ensemble, προτείνει σε μια σύγχρονη διασκευή στην Κυπριακή διάλεκτο το θεατρικό έργο « Ο Αρχοντοχωριάτης», βασισμένο στη γνωστή κωμωδία του μεγάλου Γάλλου κωμωδιογράφου Μολιέρου. Η παραγωγή αυτή αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας που εγκαινίασε το 2025 η ΕΘΑΛ με «Το Νησί», συνεχίστηκε με την παραγωγή «Ματωμένα Στέφανα» και έχει ως θεματική τις ενότητες «Γλώσσα, κοινότητες, επικοινωνία, διάλογος, πολυπολυτισμικότητα και συλλογική μνήμη».
Στον «Αρχοντοχωριάτη» ο Μολιέρος σατιρίζει τη μεγαλομανία ενός νεόπλουτου άρχοντα, τις απέλπιδες και κωμικές προσπάθειες του να γοητεύσει μια νεαρή μαρκησία, όντας παντρεμένος ο ίδιος και με κόρη σε ηλικία γάμου, αλλά και διάφορων που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις προσπάθειες του αυτές. Ένας από αυτούς, ένας νεαρός μαρκήσιος που προσπαθεί με τη σειρά του να κερδίσει τη μαρκησία.
Ο δικός μας «Αρχοντοχωριάτης» μεταφέρεται στην κυπριακή πραγματικότητα στα τέλη της δεκαετίας του 1970 μέσα από τον Ζηνωνή, έναν καλοκάγαθο αλλά φιλόδοξο άντρα από ένα χωριό της Λεμεσού. Με όνειρο να «πιάσει την καλή», ο Ζηνωνής αποφασίζει να ασχοληθεί με επενδύσεις και να διεισδύσει στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας, επιδιώκοντας παράλληλα να παντρέψει την κόρη του με έναν άντρα κύρους.
Αν και παντρεμένος, γοητεύεται από μια όμορφη και πλούσια Λευκωσιάτισσα, για την οποία είναι διατεθειμένος να ξοδέψει αλόγιστα στην προσπάθειά του να την εντυπωσιάσει και να κερδίσει την προσοχή της. Η αφέλειά του, ωστόσο, τον καθιστά εύκολο στόχο.
Ένας επιτήδειος Αθηναίος εμφανίζεται στη ζωή του, εκμεταλλευόμενος τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του. Με πρόσχημα επενδύσεις, μαθήματα ξένων γλωσσών, σύγχρονες τάσεις και πολυτελή δώρα, καταφέρνει να του αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά.
Μέσα από κωμικές και ευτράπελες καταστάσεις, καυστική σάτιρα, η διασκευή αναδεικνύει τη διαχρονική ανθρώπινη ματαιοδοξία και την ανάγκη για κοινωνική αποδοχή, προσφέροντας μια απολαυστική και επίκαιρη θεατρική εμπειρία με έντονο κυπριακό χρώμα.
Για την υλοποίηση της καλοκαιρινής παραγωγής η ΕΘΑΛ επιστρατεύει τον πυρήνα της καλλιτεχνικής ομάδας που ανέλαβε τα δύο προηγούμενα έργα της τριλογίας, με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Θεάτρου, Αχιλλέα Γραμματικόπουλο στο τιμόνι της σκηνοθεσίας.
Πληροφορίες παραγωγής:
Δραματουργική επεξεργασία: Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Μιχάλης Κολοκοτρώνης, Γιάννα Γεωργιάδου
Σκηνοθεσία: Αχιλλέας Γραμματικόπουλος
Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου
Μουσική Σύνθεση/Επιμέλεια: Χριστίνα Γεωργίου
Σχεδιασμός φωτισμών: Κυριάκος Σιαμπτάνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Κολοκοτρώνης
Επί σκηνής: Κρίστοφερ Γκρέκο, Βαλεντίνα Σοφοκλέους, Γιώργος Ευαγόρου, Ανδρέας Λόντου, Δήμητρα Χατζηγιάννη, Μαρία Κωνσταντίνου, Σταυριάνα Καδή και ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος.
Φωτογραφίες: Γιώργος Γιάννου
Επιμέλεια προγράμματος: Γιάννα Γεωργιάδου
Σχεδιασμός προωθητικού υλικού: ARTemis Graphics & Visual Communication
Κατάλληλο για όλη την οικογένεια
Πρόγραμμα περιοδείας:
Πρεμιέρα:
22 Ιουλίου: Δήμος Αραδίππου | Αίθριο Θέατρο Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος»
23 Ιουλίου: Δήμος Λεμεσού | Πάρκο Κώστα Παρτασίδη, Άγιος Νικόλαος
24 Ιουλίου: Κοινότητα Αρακαπά | Προαύλιο Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων
26 Ιουλίου: Δήμος Λακατάμιας |Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμιας
27 Ιουλίου: Δήμος Λεμεσού | Πλατεία Αναγέννησης
28 Ιουλίου: Δήμος Αμαθούντας| Υπαίθριο Αμφιθέατρο Πολιτιστικού Κέντρου Γερμασόγειας
03 Αυγούστου: Δήμος Λεμεσού | Πάρκο Γκωγκέν, Ζακάκι
04 Αυγούστου: Δήμος Λεμεσού | Πάρκο Πανίκου Δημητρίου, Μέσα Γειτονιά
07 Αυγούστου: Δήμος Κουρίου | Α’ Δημοτικό Σχολείο Τραχωνίου
Θα ακολουθήσουν επιπλέον παραστάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.
Ώρα έναρξης: 20:30
Πληροφορίες: 25877827
Σχετικά
Όλα έτοιμα για το 10ο ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ
Το επετειακό φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του στις 28 & 29 Αυγούστου στη Γιαλιά
Οι sold out «Βλαβερές συνέπειες του καπνού» επιστρέφουν στο Θέατρο Δέντρο
Το ανατρεπτικό έργο της Λένας Κιτσοπούλου, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου, ανεβαίνει ξανά στη Λευκωσία για οκτώ περιορισμένες παραστάσεις τον Σεπτέμβριο.
Τρεις επιπλέον παραστάσεις για το Αντικριστό του Φώτη Γεωργίδη
H κωμικοτραγική σάτιρα του Φώτη Γεωργίδη περιοδεύει
Η θρυλική Comédie-Française έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο με «Το γεγονός»
Η Françoise Gillard μεταφέρει στη σκηνή το συγκλονιστικό αυτοβιογραφικό έργο της Νομπελίστριας Annie Ernaux, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας.
Οι «Επτά επί Θήβας» επιστρέφουν στη Λευκωσία για μία επιπλέον παράσταση
Μετά τη θερμή ανταπόκριση του κοινού, η σύγχρονη σκηνική ανάγνωση της Λέας Μαλένη παρουσιάζεται ξανά στις 2 Σεπτεμβρίου, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ της Σχολής Τυφλών.
«Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» της Άλκης Ζέη έρχεται από την Ελλάδα στην Κύπρο
Η Γιασεμί Κηλαηδόνη μεταφέρει στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο το εμβληματικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, μέσα από έναν συγκλονιστικό μονόλογο σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή.
Άλκηστις του Ευριπίδη: Στην απότομη κατηφόρα της ζωής, ο Θάνατος κινεί τα νήματα
Είδαμε στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου τη φιλόδοξη και βαθιά αμφίσημη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, που μετέτρεψε τη θυσία της ηρωίδας σε ένα σκοτεινό ερώτημα για τη ζωή, την εξουσία και τη θέση της γυναίκας
Ο «Κάτοικος Κηφισιάς» ταξιδεύει σε τέσσερα χωριά της Κύπρου
Μια σύγχρονη θεατρική παράσταση για την κοινωνική ανισότητα, την οικογένεια, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη μιας γυναίκας να αρχίσει ξανά
Έφυγε ο ηθοποιός Φοίβος Γεωργιάδης
Η Κύπρος αποχαιρετά έναν αθόρυβο αλλά πολύτιμο εργάτη της σκηνής
Μία ακόμα (επιπλέον) παράσταση για το «PARTY της ζωής μου» με την Ελένη Ράντου
Η παράσταση που καθήλωσε το κοινό επιστρέφει για μία τελευταία εμφάνιση στην Κύπρο
Το πολυβραβευμένο «Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι έρχεται στη Λευκωσία
Η παράσταση που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Ίων του Ευριπίδη: Δύο τελευταίες παραστάσεις στην Κύπρο
Πρόκειται για ένα από το πιο αινιγματικά έργα του αρχαίου δράματος