28 March-1 April 2015
Live Music , Nightlife & Music

Monsieur Doumani: Sikoses... με μίνι περιοδεία

Δημοσιεύτηκε στις 27 Μαρτίου 2015

'Sikoses'. Αυτός είναι ο τίτλος του δεύτερου δίσκου των Monsieur Doumani. Παρά την επιτυχία του ντεμπούτου τους δίσκου, 'Grippy Grappa', ο οποίος μεταξύ άλλων τους χάρισε την υποψηφιότητα για καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο γκρουπ στα διεθνή μουσικά βραβεία Songlines 2014, καθώς και συμμετοχές σε γνωστά διεθνή φεστιβάλ όπως το WOMAD 2014, το Telemarkfestivalen, το Sommarschen κ.ά., οι Monsieur Doumani δεν επιλέγουν να ακολουθήσουν την ήδη δοκιμασμένη και επιτυχημένη συνταγή, αλλά αντιθέτως, διεισδύσουν σε ανεξερεύνητα γι' αυτούς μονοπάτια. Στο δεύτερο αυτό δίσκο, διατηρώντας ως βάση τους την κυπριακή παραδοσιακή μουσική, συνθέτουν νέα κομμάτια με επιρροές από τα ταξίδια τους στο εξωτερικό όπως για παράδειγμα μουσικές της Νοτίου Ιταλίας (pizzica), ενώ την ίδια ώρα πειραματίζονται και εμπλουτίζουν τον ήχο τους με ηλεκτρονικά στοιχεία. Οι στίχοι των κομματιών είναι άμεσα συνυφασμένοι με τη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Κύπρου την οποία σχολιάζουν με σατιρική και χιουμοριστική διάθεση.


Αυτό το στοιχείο, καθώς και η αποδοχή τους από ένα ευρύ κοινό, τους καθιστά μια ενεργή φωνή ακτιβισμού κατά της διαφθοράς, της κοινωνικής αδικίας και κάθε είδους ρατσισμού. Η παραγωγή του δίσκου 'Sikoses' έγινε στη Λευκωσία από τους Monsieur Doumani και αποτελείται από 13 κομμάτια, 10 εκ των οποίων είναι δικές τους συνθέσεις και 3 διασκευές κυπριακών παραδοσιακών κομματιών. 'Το βυζίν το ππαλαζίν' είναι μια σύνθεση του Σύμη Σουκιούρογλου ο οποίος είναι και ο κύριος ερμηνευτής του τραγουδιού. Η σύνθεση αυτή, μαζί με το 'Μιτσικουρίν' που ερμηνεύει η Ευθυμία Άλφα, είναι αποτέλεσμα διαφορετικής μουσικής προσέγγισης η οποία περιλαμβάνει ηλεκτρονικά στοιχεία.

Το κομμάτι 'Τους φρένιμους κρινίσκουν οι πελλοί' είναι ένα ποίημα του γνωστού Κύπριου ποιητή Δημήτρη Λιπέρτη (1866-1937) ενώ ο Μάριος Επαμεινώνδας έχει γράψει τους στίχους του κομματιού 'Έτσι θέλει το καττίν'. Τα 2 αυτά κομμάτια έχουν σατιρική χροιά και σχολιάζουν τις ταξικές διακρίσεις στην κυπριακή κοινωνία. Το μοναδικό ορχηστρικό κομμάτι στο δίσκο είναι η 'Μάντρα'. Οι Monsieur Doumani θα περιοδεύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάη/Ιούνιο, ενώ μέχρι τότε θα κάνουν και μια μίνι περιοδεία στην Κύπρο.

Ώρα: 20.30. Είσοδος: €10 (με το δίσκο δωρεάν). Για περισσότερες πληροφορίες, τηλέφωνο 97770787. Την εκδήλωση της 1ης Απριλίου ανοίγουν οι Rumba Attack.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close