Δημοσιεύτηκε στις 30 Απριλίου 2015
Με αφορμή τη συγκινητική εμφάνιση των παιδιών της Σχολής Κωφών στα φετινά 10α Βραβεία Madame Figaro Γυναίκες της χρονιάς που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη 28 Απριλίου στο Δημτοικό Θέατρο Στροβόλου, δημοσιεύουμε ένα μίνι Q&A που παραχώρησε η δασκάλα των παιδιών, Έλενα Χατζηπέτρου, στο Check In Απριλίου και στο συνάδελφο Μιχάλη Μιχαηλίδη.
Η Έλενα Χατζηπέτρου είναι δασκάλα στη Σχολή Κωφών και ο ιθύνων νους της σπουδαίας δουλειάς που κάνει η ομάδα "Έκφρασης" η οποία ερμηνεύει στη νοηματική και τόσο εκφραστικά όσο λίγοι τραγουδιστές...
Είσαι δασκάλα στη χορωδία της Σχολής Κωφών, η οποία όμως δεν ονομάζεται ακριβώς χορωδία.
Δεν την ονομάζουμε έτσι, αφού δεν παράγουμε εμείς τον ήχο αλλά την έκφραση. Οπότε, είμαστε ομάδα "Έκφρασης".
Πότε και πώς ξεκίνησε η όλη φάση;
Το 2007, στο πλαίσιο της πρώτης "Εβδομάδας Διαφώτισης", που οργανώθηκε από το ΔΣ και το Ταμείο Ευημερίας της Σχολής, είχαμε ρίξει την ιδέα να ερμηνεύσουν ένα τραγούδι τα παιδιά μας. Εκείνο το διάστημα, ο Νίκος Χατζηγαβριήλ, καθηγητής του Παγκυπρίου Λυκείου Λάρνακας, είχε γράψει ένα τραγούδι για τη θεατρική παράσταση "Παιδιά ενός κατώτερου Θεού" που θα ανέβαζε τότε η θεατρική ομάδα του σχολείου. Οι στίχοι του Νίκου μελοποιήθηκαν στη συνέχεια από μια 17χρονη τότε μαθήτρια. Έτσι, προέκυψε το υπέροχο "Μίλα μου". Στο πρώτο άκουσμα μάς συγκίνησε και μας άγγιξε όλους και ιδιαίτερα τους μαθητές μας. Αυτό ήταν το πρώτο τραγούδι που παρουσιάστηκε δημόσια στην εβδομάδα διαφώτισης της Σχολής, ενώ μετά απ' αυτό αρχίσαμε δειλά-δειλά να βγαίνουμε και έξω απ' το σχολείο ερμηνεύοντας τραγούδια στην Κυπριακή Νοηματική Γλώσσα.
Πού ακριβώς εμφανίζεστε εκτός σχολείου;
Τραγουδούμε κάθε χρόνο στο χριστουγεννιάτικό μας παζαράκι, λέμε τα κάλαντα στον Υπουργό Παιδείας και σε κάποιες εταιρείες με τις οποίες έχουμε καλές σχέσεις. Συμμετέχουμε σε διάφορες ενδοσχολικές γιορτές, σχολείων με τα οποία η
συνεργασία μας έχει πια εδραιωθεί. Φέτος, λάβαμε μέρος στην Παγκόσμια Μέρα Γλωσσών που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ εμφανιστήκαμε και στο καφενείο Πρόζακ, σε μια εκδήλωση με μελοποιημένη ποίηση. Αποκορύφωμα
της χρονιάς που πέρασε ήταν η συμμετοχή μας στην ευχετήρια κάρτα της ΑΤΗΚ, όπου συνεργαστήκαμε με τη ΣΟΚ παρουσιάζοντας ένα πολύ γνωστό χριστουγεννιάτικο τραγούδι, αλλά χωρίς στίχους. Με μουσική και έκφραση μόνο.
Ποια τραγούδια έχουν πάντοτε θέση στο πρόγραμμά σας;
Σίγουρα το "Μίλα μου", λόγω του ότι είναι το πρώτο που ερμηνεύσαμε, λόγω των στίχων και της ιστορίας που έχει, αλλά και τα δύο τραγούδια που γράφτηκαν ειδικά για εμάς από δύο αγαπητούς συναδέλφους, τους Αχιλλέα Τσαγγαρίδη και Άντρη Περικλέους, με την ευκαιρία των 60χρονων της Σχολής -το ένα μάλιστα σκεφτόμαστε να το υιοθετήσουμε ως ύμνο.
Με ποια κριτήρια επιλέγετε συνήθως τα τραγούδια;
Σίγουρα ένα τραγούδι για να παρουσιαστεί όμορφα και εκφραστικά, έτσι ώστε να έχει όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα, πρέπει να έχει πολλές δεικτικές λέξεις μέσα. Ένα τέτοιο τραγούδι είναι για παράδειγμα το "Έχω μάθει" της Μαρινέλλας,
τραγούδι που επίσης αγαπούμε και λόγω του στίχου. Ο στίχος επίσης είναι κριτήριο για μας, γιατί μέσα από το τραγούδι περνούμε και μηνύματα στα παιδιά μας.
Ποιο είναι το πιο συγκινητικό σχόλιο που άκουσες σε σχέση με αυτή σου την ενασχόληση;
Συνήθως τα σχόλια έρχονται από το ακροατήριο, τα οποία, από κάποια φάση και μετά, εμένα δεν μου αρέσουν. Νιώθω ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, βλέπουν όλοι ότι αυτό που κάνουμε πουλά ή αρέσει ή συγκινεί... Δεν είναι κατ' ανάγκη κακό αυτό. Άλλο όμως είναι να σε ευαισθητοποιήσω και να πεις "α υπάρχει και αυτό το πράγμα, δεν το είχα ξαναδεί" και άλλο να λέει κάποιος "μάνα μου τα". Δεν είναι "μάνα μου τα", είναι μια χαρά και περνούν καλά. Πάντα φέρνω ως παράδειγμα το "χορό της καρδιάς", με την ανάπηρη κοπέλα και τον άντρα με το ξύλινο πόδι. Είναι δυο άτομα ανάπηρα, ο καθένας με ένα πόδι και χορεύουν σε μεγάλο ακροατήριο. Όταν το έδειξα στα παιδιά, είπαν ότι σκεφτόμουν κι εγώ ως αρτιμελές άτομο εκείνη την ώρα: "Δεν μπορώ να κάνω τίποτα απ' αυτά, έστω κι αν έχω δυο πόδια". Τα δικά μας παιδιά είναι πολύ συνειδητοποιημένα και σκέφτονται πάνω από το μέσο Κύπριο. Αν την ώρα που βλέπει ο κόσμος φτάσει να πει "με τίποτα δεν μπορώ να κάνω αυτά που βλέπω, είναι πολύ δύσκολο πράγμα η νοηματική, μπράβο τους", μπράβο τους. Αν αρκεστεί όμως σε ένα "μάνα μου", αυτό είναι άλλο πράγμα. Καταλαβαίνεις πού τελειώνει ο οίκτος και αρχίζει η ενσυναίσθηση.
Τι θα θέλατε να κάνετε με αυτή την ομάδα; Μια μεγάλη παράσταση ίσως...
Πριν τελειώσουν αυτά τα κορίτσια, τα οποία αποτελούν τη δεύτερη φουρνιά μαθητών που κάνουν αυτό το πράγμα -εδώ και κάποια χρόνια ήδη-, θα ήθελα να κάνουμε μια παράσταση λίγο θεαματική, τους αξίζει να πάρουν ένα χειροκρότημα από μεγάλο κοινό. Ονειρεύομαι να κάνουμε και μια συναυλία αποκλειστικά στη νοηματική. Θα είναι κάτι που θα προσφέρει στην κοινωνία την κυπριακή, θα μας πάρει ένα βήμα πιο μπροστά, ενώ μετράς και τις αντοχές σου, εσύ, εγώ, οι ακούοντες. Πόσο μπορείς να αντέξεις, να καθίσεις εκεί και να βλέπεις αυτό το πράγμα; Επιπλέον, θα θέλαμε να κάνουμε βιντεοκλίπ κάποια τραγούδια που μας έχουν καθορίσει.
Ποιοι άλλοι είναι στην ομάδα;
Εκτός από εμένα που είμαι εκπαιδευτικός κωφών, στην ομάδα είναι επίσης οι διερμηνείς Θέκλα Ελευθερίου και η Παναγιώτα Θεμιστοκλέους. Ο πιο βασικός κρίκος στην αλυσίδα όμως είναι τα παιδιά και ειδικά τα μεγάλα παιδιά. Συμμετέχουν παιδιά από 8 μέχρι 17 ετών. Η ομάδα, οι σταθεροί, ο πυρήνας είναι 5 άτομα, ενώ υπάρχουν κι άλλοι που συμπληρώνουν. Κάθε ένα-δύο χρόνια μπαίνουν νέα παιδιά στην ομάδα, έτσι η ομάδα ποτέ δεν είναι στατική αλλά ανανεώνεται συνεχώς.
Δείτε το βίντεο από τα Madame Figaro 2014 όπου η χορωδία των παιδιών με απώλεια ακοής ερμήνευσε στη νοηματική το τραγούδι της Μαρινέλλας σε σύνθεση Γιώργου Θεοφάνους, "Έχω μάθει".
Σχετικά
Το Garden Day and Night γιορτάζει 10 χρόνια επιτυχίας με δύο βραδιές live μουσικής με τον Hovig
Πάμε για να γιορτάσουμε μαζί τα 10α γενέθλια του Garden Day and Night
Από το Nava Seaside θα περάσουν και φέτος όλα τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής!
Όλα όσα μάθαμε για τον απόλυτο καλοκαιρινό προορισμό
Η πιο feel good αυλή της πόλης, ανοίγει ξανά τις πόρτες της!
Ένα urban cocktail bar, με μία καταπράσινη αυλή
Γνωστό στέκι στην Αγορά Λεμεσού μας βάζει σε... carnival mood
Διοργανώνει τρία ξέφρενα καρναβαλίστικα πάρτι και μας προσκαλεί
Γαλλικά τζαζ τραγούδια σε ρομαντική ατμόσφαιρα
Ένα ταξίδι στο Παρίσι για τα Χριστούγεννα, με τα πιο όμορφα τραγούδια
Ο Χρίστος Δάντης έρχεται στο νησί μας για ένα δυνατό live
Η πιο διασκεδαστική παραμονή Χριστουγέννων
3 αθηναϊκα μπαρ (ξανά) στα 50 καλύτερα του κόσμου
Ανακοινώθηκε η λίστα των The World’s 50 Best Bars με 3 εμβληματικά αθηναϊκά μπαρ να κατακτούν τις θέσεις 47, 25 και 12
Το Negroni Week επιστρέφει στα bar της Kύπρου
Από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου πίνουμε τέλεια Negroni στα bars της πόλης
To απόλυτο beach bar του νησιού μόλις άνοιξε
Η διασκέδαση φέτος αποκτά ξεχωριστά vibes στον Πρωταρά
Τις Κυριακές πάμε για φαγητό και ποτό με την παρέα!
Το νέο μοντέρνο μαγαζί της πρωτεύουσας σε περιμένει κάθε Κυριακή με την παρέα σου!
100% κουβανέζικα Σάββατα και τον Οκτώβριο!
Τα Σαββατόβραδα με άρωμα Κούβας παραμένουν στη Λεμεσόκαι αυτό τον μήνα
Η Haze team ετοιμάζει ένα πολύ "δυνατό" πάρτι
Η Haze καλωσορίζει το residence DJ του Scorpios Mykonos, Valeron