Δημοσιεύτηκε στις 20 Ιουλίου 2015
Η συναρπαστική ζωή του Αναστασίου Γ. Λεβέντη ξετυλίγεται και παρουσιάζεται στην έκθεση "Όραμα και Δημιουργία – Α. Γ. Λεβέντης & Δυτική Αφρική".
Ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1902 στο ορεινό χωριό Λεμύθου της Λεμεσού και ήταν μέλος πολυμελούς οικογένειας. Αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, μετά από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ταξίδεψε στη Μασσαλία, όπου εργάστηκε, και στη συνέχεια σπούδασε στην εμπορική σχολή του Bordeaux. Το 1920 προσελήφθη σε μια αγγλοελληνική εταιρεία στη νοτιοανατολική Νιγηρία αναλαμβάνοντας διευθυντική θέση, ενώ το 1922 μεταφέρεται στην Abeokuta, νοτιοδυτικά της Νιγηρίας. Ακολούθως, ανέλαβε τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή στη Χρυσή Ακτή (σημερινή Γκάνα), στην Ακτή Ελεφαντοστού και στο Τόγκο της βρετανικής εταιρείας G. B. Ollivant Ltd.
Το 1936 ίδρυσε την πρώτη δική του εμπορική εταιρεία με την επωνυμία A. G. Leventis & Co. Ltd, η οποία επεκτάθηκε γρήγορα στη Χρυσή Ακτή και, μετά το 1942, στη Νιγηρία. Σύντομα -με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς- η εταιρεία αναδείχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Νιγηρίας και ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στη διεθνή επιχειρηματική σκηνή. Ο Αναστάσιος Λεβέντης, έτρεφε παράλληλα, ιδιαίτερη αγάπη στην τέχνη. Αρχίζοντας από την δεκαετία του 1950, με την άφιξή του στο Παρίσι, και για τις επόμενες δύο και πλέον δεκαετίες συνέλεγε έργα τέχνης. Συγκρότησε έτσι μία αξιόλογη ιδιωτική συλλογή ευρωπαϊκής ζωγραφικής, καθώς και μία σημαντική συλλογή έργων Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα, που σήμερα μόνιμα εκτίθενται στην Λεβέντειο Πινακοθήκη στην καρδιά της Λευκωσίας.
Όσο ψηλά και αν έφτασε, δεν σταμάτησε ποτέ να ενδιαφέρεται για τον «άνθρωπο» και η φιλανθρωπική του δράση στην Αφρική και στην Κύπρο ήταν έντονη. Υποστήριξε πολυάριθμα έργα που στόχευαν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ενώ οι προσπάθειές του εντάθηκαν εξαιτίας των πολιτικών αναταραχών που σημάδεψαν την Κύπρο. Το 1966 διορίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο πρεσβευτής και μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι όπου τότε μόνιμα ζούσε, ως αναγνώριση της συμβολής του στην προαγωγή της παιδείας και στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.
Η εισβολή του 1974 στην Κύπρο βάρυνε την ψυχή του Αναστασίου Γ. Λεβέντη, ο οποίος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του στην UNESCO, κατέβαλλε συνεχείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης καταστροφής της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Συνέβαλλε δε καθοριστικά στον επαναπατρισμό θησαυρών που είχαν αφαιρεθεί και λαθραία πωληθεί στο εξωτερικό – κυρίως, όμως, προσπάθησε να ανακουφίσει τους πληγέντες, τραυματίες και πρόσφυγες. Ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης πέθανε τον Οκτώβριο του 1978 στην Αθήνα, έχοντας προνοήσει για τη δημιουργία ενός ιδρύματος με προσανατολισμό την παιδεία, τον πολιτισμό, την τέχνη και τη φιλανθρωπία στην Κύπρο, στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο.
-
Λεβέντειος Πινακοθήκη
20 Ιουλίου - 01 Σεπτεμβρίου 2015
Σχετικά

Ετήσια έκθεση των μικρών δημιουργών της Σχολής Αιγαία
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προσφέρουν ξεναγήσεις και δραστηριότητες

"Look at Me!": Η μαγεία της Ελλάδας σε έκθεση πορτρέτων του Robert McCabe
Έκθεση αφιερωμένη στον διεθνώς αναγνωρισμένο Αμερικανό φωτογράφο Ρόμπερτ Α. ΜακΚέιμπ

Ο Σέργης Χατζηαδάμος μετατρέπει παλιά γυάλινα αρνητικά σε σύγχρονα έργα
Η έκθεση με τίτλο «Ό,τι απέμεινε, κάν’ το τέχνη» καλεί το κοινό να βιώσει μια εντυπωσιακή σύντηξη παρελθόντος και παρόντος

1721 ώρες: Έκθεση ζωγραφικής της Αναστασίας Χαραλάμπους
Με 30 έργα της η ζωγράφος αφομοιώνει μέσα από μια πλούσια ενεργητική χειρονομία μια ποιητική ταυτότητα

Transcendent Rhapsody: Η ανοιξιάτικη έκθεση της Gallery 45
Μια έκθεση που καλεί το κοινό σε έναν διάλογο μεταξύ χρώματος, μορφής και συναισθήματος

Η εικαστικός Λία Βογιατζή εκθέτει τα νέα έργα της, που καθηλώνουν
Με τίτλο «Οι μεγάλες φτερούγες πρέπει να λυγίσουν για να μπουν σε ένα σαλόνι»

Πλούσια Τέχνη σε Δύσκολους Καιρούς: 22 καλλιτέχνες συναντώνται στην Isnotgallery
Και παρουσιάζουν μια επιλεγμένη συλλογή έργων τέχνης σε προσιτές τιμές

Το 125 Space παρουσιάζει την έκθεση Echoes of the Min του David Hanley
Η έκθεση περιλαμβάνει μια επιμελημένη επιλογή ζωγραφικών έργων που διατρέχουν ολόκληρη την καλλιτεχνική πορεία του

Έκθεση του Κύπριου καλλιτέχνη Ευαγόρα Καραγιώργη με τίτλο «Στου χρόνου τις γραμμές»
Μια ενότητα των έργων είναι εμπνευσμένη από στίχους της Ευτυχίας Παναγιώτου

"Εξ αφορμής": Η νέα εικαστική έκθεση των Κατερίνας Ξενοφώντος και Ευδοκίας Γεωργίου
Οι δύο καλλιτέχνες εκθέτουν έργα τους σε έναν χώρο με ιστορική αξία

Ο Γιώργος Γεροντίδης εκθέτει γυναικεία πορτρέτα στην γκαλερί Μορφή
Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Γιώργος Γεροντίδης επικεντρώνεται αποκλειστικά στη δημιουργία γυναικείων πορτρέτων

Μια εικαστική έκθεση με άρωμα γυναίκας, θα ομορφύνει το NYX Hotel Limassol
Τέχνη που εμπνέει. Μια βραδιά που μένει χαραγμένη.