20 July-1 September 2015
Arts & Culture , Επόμενες Εκθέσεις

"Όραμα και Δημιουργία – Α. Γ. Λεβέντης & Δυτική Αφρική"

Από τη Λεμύθου και την Πέτρα Σολέας στο Αbeokuda και το Lagos και από το Kumasi στο Λονδίνο το Παρίσι και την Αθήνα

Δημοσιεύτηκε στις 20 Ιουλίου 2015

Η συναρπαστική ζωή του Αναστασίου Γ. Λεβέντη ξετυλίγεται και παρουσιάζεται στην έκθεση "Όραμα και Δημιουργία – Α. Γ. Λεβέντης & Δυτική Αφρική".

Ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1902 στο ορεινό χωριό Λεμύθου της Λεμεσού και ήταν μέλος πολυμελούς οικογένειας. Αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, μετά από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ταξίδεψε στη Μασσαλία, όπου εργάστηκε, και στη συνέχεια σπούδασε στην εμπορική σχολή του Bordeaux. Το 1920 προσελήφθη σε μια αγγλοελληνική εταιρεία στη νοτιοανατολική Νιγηρία αναλαμβάνοντας διευθυντική θέση, ενώ το 1922 μεταφέρεται στην Abeokuta, νοτιοδυτικά της Νιγηρίας. Ακολούθως, ανέλαβε τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή στη Χρυσή Ακτή (σημερινή Γκάνα), στην Ακτή Ελεφαντοστού και στο Τόγκο της βρετανικής εταιρείας G. B. Ollivant Ltd.

Το 1936 ίδρυσε την πρώτη δική του εμπορική εταιρεία με την επωνυμία A. G. Leventis & Co. Ltd, η οποία επεκτάθηκε γρήγορα στη Χρυσή Ακτή και, μετά το 1942, στη Νιγηρία. Σύντομα -με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς- η εταιρεία αναδείχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Νιγηρίας και ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στη διεθνή επιχειρηματική σκηνή. Ο Αναστάσιος Λεβέντης, έτρεφε παράλληλα, ιδιαίτερη αγάπη στην τέχνη. Αρχίζοντας από την δεκαετία του 1950, με την άφιξή του στο Παρίσι, και για τις επόμενες δύο και πλέον δεκαετίες συνέλεγε έργα τέχνης.  Συγκρότησε έτσι μία αξιόλογη ιδιωτική συλλογή ευρωπαϊκής ζωγραφικής, καθώς και μία σημαντική συλλογή έργων Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα, που σήμερα μόνιμα εκτίθενται στην Λεβέντειο Πινακοθήκη στην καρδιά της Λευκωσίας.

Όσο ψηλά και αν έφτασε, δεν σταμάτησε ποτέ να ενδιαφέρεται για τον «άνθρωπο» και η φιλανθρωπική του δράση στην Αφρική και στην Κύπρο ήταν έντονη. Υποστήριξε πολυάριθμα έργα που στόχευαν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ενώ οι προσπάθειές του εντάθηκαν εξαιτίας των πολιτικών αναταραχών που σημάδεψαν την Κύπρο. Το 1966 διορίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο πρεσβευτής και μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι όπου τότε μόνιμα ζούσε, ως αναγνώριση της συμβολής του στην προαγωγή της παιδείας και στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Η εισβολή του 1974 στην Κύπρο βάρυνε την ψυχή του Αναστασίου Γ. Λεβέντη, ο οποίος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του στην UNESCO, κατέβαλλε συνεχείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης καταστροφής της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Συνέβαλλε δε καθοριστικά στον επαναπατρισμό θησαυρών που είχαν αφαιρεθεί και λαθραία πωληθεί στο εξωτερικό – κυρίως, όμως, προσπάθησε να ανακουφίσει τους πληγέντες, τραυματίες και πρόσφυγες. Ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης πέθανε τον Οκτώβριο του 1978 στην Αθήνα, έχοντας προνοήσει για τη δημιουργία ενός ιδρύματος με προσανατολισμό την παιδεία, τον πολιτισμό, την τέχνη και τη φιλανθρωπία στην Κύπρο, στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο.

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close