Δημοσιεύτηκε στις 19 Αυγούστου 2025
Έκθεση ζωγραφικής της ανερχόμενης Κύπριας εικαστικού Έρης Παπαδοπούλου φιλοξενεί από τις 29 Αυγούστου η γκαλερί Κυπριακή Γωνιά, στη Λάρνακα.
Η Έρη Παπαδοπούλου γεννήθηκε το 2001 και μεγάλωσε στη Λάρνακα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λεμεσό και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στις Επιστήμες Αγωγής– Τέχνη στην Εκπαίδευση, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Το έργο της γεφυρώνει παραδοσιακές και σύγχρονες προσεγγίσεις, ενσωματώνοντας τόσο αφηρημένα όσο και ρεαλιστικά στοιχεία. Η τέχνη της διερευνά το τοπίο ως μεταφορά για τον πολιτισμό, τη μνήμη και την ταυτότητα, αποτυπώνοντας μια βαθιά συναισθηματική σύνδεση με το περιβάλλον της.
Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα, το Λονδίνο, την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ανδόρα. Τιμήθηκε με βραβεία όπως το βραβείο Jouenne από το Ίδρυμα Michel Jouenne, στην Μασσαλία, ενώ εκπροσώπησε φέτος την Κύπρο στο 9ο Art Camp στο Ορντίνο της Ανδόρας.
Στη συγκεκριμένη έκθεση, διερευνά τη σύνθετη σχέση ανάμεσα στον τόπο, τη μνήμη και την ταυτότητα. Αντλώντας από τοπία τόσο πραγματικά όσο και φανταστικά, αντλεί ίχνη μέσα από τον τρόπο με τον οποίο τα φυσικά ή αστικά περιβάλλοντα διαμορφώνουν την ανθρώπινη εμπειρία και αντανακλούν την αόρατη αρχιτεκτονική της μνήμης.
Σύμφωνα με την ίδια, το έργο της αποσκοπεί στην απόδοση ενός μη πραγματικού τόπου, μέσω της ατμόσφαιρας και του συναισθήματος που αυτός φέρει. «Η φύση αλλά και οι ενδιάμεσοι τόποι μετατρέπονται σε πύλες προς το παρελθόν και το παρόν, στιγμές σε αναστολή που θολώνουν τα όρια ανάμεσα στο πραγματικό και το σουρεαλιστικό. Μέσα από αυτή τη σειρά, επιδιώκω να προκαλέσω όχι απλώς εικόνες φυσικών τόπων, αλλά ψυχολογικά τοπία που μιλούν για το ανήκειν, την απουσία και τον περίπλοκο διάλογο ανάμεσα στον άνθρωπο και τον κόσμο που το περιβάλλει».
Εγκαίνια: Παρασκευή 29 Αυγούστου, Λάρνακα, γκαλερί Κυπριακή Γωνιά, 20.00. Πληρ. 24621109. Διάρκεια: μέχρι 13 Σεπτεμβρίου (Δευτέρα- Παρασκευή 10π.μ.- 1μ.μ. & 4.30μ.μ.- 7μ.μ., Σάββατο 10π.μ.- 1μ.μ.)
Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας.
Σχετικά
Τα μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2026
Η φετινή διοργάνωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των παιδιών και των οικογενειών
Η Νίκη Παπασπύρου και ο Μάριος Φούρναρης αναλαμβάνουν την επιμέλεια της Μπιενάλε Λάρνακας 2027
Οι επιμελητές θα διαμορφώσουν ένα διεθνές πολυθεματικό πρόγραμμα
Η Κύπρος συμμετείχε στην 61η Μπιενάλε Βενετίας με τη Μαρίνα Ξενοφώντος
Η εικαστική γλώσσα της Ξενοφώντος διερευνά ζητήματα μνήμης και αθέατων ιστοριών του κυπριακού χώρου σε ευρύτερα κοινωνικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα
Εγκαίνια της έκθεσης “Η Τριλογία του Παραθερισμού” του Χριστόδουλου Παναγιώτου
Mια ειδικά σχεδιασμένη εγκατάσταση για το Ξενοδοχείο Μινέρβα, Πλάτρες, με νέα έργα σε ανάθεση από το Pylon Art & Culture
66 φωτογραφίες από 28 φωτογράφους, σε δημιουργικό διάλογο με την ποίηση
Στην έκθεση φωτογραφίας “Echoes of Trees – Between Image and Verse”/ «Αντηχήσεις Δέντρων – Ανάμεσα στην Εικόνα και τον Στίχο».
«A disappearing act, an erroneous camouflaging»: Νέα ατομική έκθεση του Λεόντιου Τουμπουρή
Η έκθεση κινείται ανάμεσα στη μετάβαση και την παύση, φωτίζοντας τις σωματικές και ψυχολογικές εντάσεις
The Greatest Nation Ever: Ο Yeti παρουσιάζει φαντασιακά σύμπαντα ισχύος και πίστης στη Λεμεσό
Τα έργα συγκροτούν κόσμους ρευστούς και μεταβαλλόμενους
Μάτια να βλέπουν και χέρια να αγγίζουν: Αναδρομική έκθεση για τη Νίνα Ιακώβου στη Λάρνακα
Η σχέση της με την κυπριακή γη και τα υλικά της, τον πηλό, την πέτρα, τα ίχνη της χειρονομίας, διατρέχει ολόκληρο το έργο της
Μεσόγειος: Έκθεση χαρακτικής με έργα της συλλογής Αντρέα Νίκολας
Το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία φιλοξενεί έργα διαφόρων τεχνικών και μεθόδων μέσα από τα οποία προβάλλονται πόλεις της Μεσογείου και ιστορικά γεγονότα.
INTERIOR: Τα νέα γλυπτικά έργα του Φάνου Κυριάκου επαναπροσδιορίζουν την εμπειρία του χώρου
Μια εξερεύνηση της αντίληψης μέσα από μορφές, υφές και ισορροπίες
Παρουσιάζεται στο Παραλίμνι η έκθεση φωτογραφίας "Υφές Παραλιμνίτικες"
Το έργο Υφές Παραλιμνίτικες αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια συλλογής και καταγραφής ενδυμάτων που διασώζονται στο Παραλίμνι
«Between Imagination and Hope»: Το Ινστιτούτο Γκαίτε διοργανώνει την τέταρτη έκδοση του KunstRaumGoethe
Στο πλαίσιο της έκθεσης υπάρχει παράλληλο πρόγραμμα εργαστηρίων, ξεναγήσεων και προβολών