Arts & Culture , Επόμενες Παραστάσεις

Ανεβαίνει στη σκηνή ο "Φορτουνάτος ο Κύπριος"

Το Φανταστικό Θέατρο παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα τη δραματοποίηση του αναγεννησιακού μυθιστορήματος "Φορτουνάτος", με ήρωα έναν Κύπριο από την Αμμόχωστο

Δημοσιεύτηκε στις 21 Αυγούστου 2015

Ο Φορτουνάτος (Fortunatus) είναι ένα Γερμανικό κείμενο που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1509 στο Augsburg και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Κύπρο. Μεταξύ παραμυθιού και πρώιμου μυθιστορήματος, ο Φορτουνάτος είναι μια αφήγηση με πολλή περιπέτεια, ταξίδια σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο, μεταφυσικά στοιχεία και έντονο κοινωνικό-πολιτικό σχόλιο. 

Ανήκει στα πιο δημοφιλή αναγνώσματα της εποχής του και των επόμενων αιώνων και θεωρείται το πρώτο ευρωπαϊκό λογοτεχνικό έργο, (μετά την αρχαιότητα) που αναφέρεται στην Κύπρο.

Μέσα από την ιστορία αυτή, που μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το 16ο και 17ο αιώνα, διαφαίνεται η θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή συλλογική συνείδηση την περίοδο της πρώιμης αναγέννησης. 

Η παράστασή μας προσεγγίζει το κείμενο με σύγχρονο τρόπο, και με στόχο να ξανα-φανταστεί, μέσα από τη θεατρική εμπειρία, τη σύντομη στιγμή της Ευρωπαϊκής αναγέννησης στη χώρα μας.

 

Η ιστορία του Φορτουνάτου:
Το μυθιστόρημα αφηγείται τις περιπέτειες του Φορτουνάτου, ενός νεαρού Κύπριου από την Αμμόχωστο, ο οποίος φεύγει από την πατρίδα του μετά την χρεωκοπία των γονιών του για να βρει την τύχη του, περιπλανιέται στην Ευρώπη και στην Ανατολή και τέλος επιστρέφει στη χώρα του, σοφότερος και έχοντας κερδίσει τη δόξα και το χρήμα, αλλά πάνω απ’όλα τη γνώση. Η συνάντησή του με τη θεά τύχη (Fortuna), σε ένα δάσος της  Γαλλίας, του δίνει και το όνομά του. Η θεά του προσφέρει ένα μαγικό σακουλάκι απ’όπου μπορεί να βγάζει απεριόριστα χρήματα. 

Στη συνέχεια ο γιος του κληρονομεί από τον πατέρα του το μαγικό δώρο της Τύχης, αλλά λόγω της φιλοδοξίας του και εξαιτίας του απελπισμένου έρωτά του για μια Αγγλίδα βασιλοπούλα, οδηγείται στην καταστροφή. 

Ο άγνωστος συγγραφέας του Φορτουνάτου τοποθετεί την Κύπρο σε κομβικό σημείο του τότε γνωστού κόσμου, ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, και φαίνεται να έχει ακούσει πολλά για το διάσημο λιμάνι της Αμμοχώστου με το μυθικό του πλούτο. Μας αποκαλύπτει επίσης τον κόσμο της Ευρωπαϊκής αναγέννησης στο μεταίχμιο της αλλαγής από τη φεουδαρχία σε μια πιο ελεύθερη κοινωνία.

 

Η δραματοποίηση
Η θεατρική απόδοση του κειμένου παίρνει τη μορφή μιας ιλαροτραγωδίας με παραμυθένια στοιχεία  και αναγεννησιακό πνεύμα. Ταξίδια, περιπέτειες, μεταμορφώσεις, έρωτας και προδοσία συνθέτουν μια συναρπαστική ιστορία. Παράλληλα το κείμενο μας προσφέρει μια σπάνια σκιαγράφηση Αναγεννησιακών Κυπρίων ηρώων, μέσα από τη ματιά ενός Ευρωπαίου. 

Ένας ακόμα λόγος που επιλέξαμε το Φορτουνάτο αυτή τη χρονική στιγμή, είναι η έντονη κριτική, διάχυτη στο κείμενο, της κοινωνικής ανισότητας και της φιλαργυρίας: οι ιδέες του έργου είναι εξαιρετικά επίκαιρες για την Κύπρο, και τον κόσμο, του σήμερα. 

 

Η παράσταση
Το αναγεννησιακό θεατρικό μπουλούκι είναι το όχημά μας για ένα σύγχρονο ανέβασμα. Έξι ηθοποιοί μέσα από δεκάδες μαγικές μεταμορφώσεις δημιουργούν τον κόσμο του Φορτουνάτου. Το γέλιο και η συγκίνηση εναλλάσσονται με τις ταχύτητες του αναγεννησιακού θεάτρου, ενώ η αφήγηση και η κίνηση του σώματος οδηγούν τη φαντασία στη δημιουργία αμέτρητων κόσμων στη λιτή σκηνή μας. 

Σημείωση:Ένα προσχέδιο της παράστασης παρουσιάστηκε με επιτυχία στον υπό διαμόρφωση χώρο του νέου Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία, στις 16, 17 και 18 Μαΐου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Μέρα Μουσείων. 

 

Οι συντελεστές
Για το Φορτουνάτο το Φανταστικό θέατρο έχει τη χαρά να συνεργάζεται για πρώτη φορά με τη διακεκριμένη χορογράφο Λία Χαράκη και με τον καταξιωμένο Κύπριο μουσικό Αντώνη Αντωνίου, γνωστό στο ευρύ κοινό μέσα από το μουσικό σχήμα Monsieur Doumani.  Την ομάδα συμπληρώνουν οι συχνοί μας συνεργάτες Ευριπίδης Δίκαιος, στα κρουστά, και Γιώργος Λάζογλου στο σχεδιασμό φωτισμών. 

Μαζί μας μια ομάδα από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της νέας γενιάς: η Μαρίνα Βρόντη,  η Άντρια Ζένιου, ο Νεκτάριος Θεοδώρου, ο Βαλεντίνος Κόκκινος, ο Ανδρέας Κούτσουμπας και η Τζωρτζίνα Τάτση.

Παραγωγή: Φανταστικό Θέατρο
Διασκευή-δραματοποίηση-σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα
Σκηνογραφία: Δημήτρης Αληθεινός, Γιώργος Τσαγγάρης
Ενδυματολογία: Έλενα Κατσούρη
Μουσική: Αντώνης Αντωνίου
Χορογραφία: Λία Χαράκη
Κρουστά: Ευριπίδης Δίκαιος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Λάζογλου
Φωτογραφίες: Σωκράτης Σωκράτους
Με τους: Μαρίνα Βρόντη, Άντρια Ζένιου, Νεκτάριο Θεοδώρου, Βαλεντίνο Κόκκινο, Ανδρέα Κούτσουμπα, Τζωρτζίνα Τάτση. 

 

Η παράσταση επιχορηγείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου. Την παράσταση στηρίζει επίσης το Ινστιτούτο Γκαίτε.

 

Πρόγραμμα: 

2 Σεπτεμβρίου: Πάφος, έδρα Π.Π.Ε. Πάφος 2017

3 Σεπτεμβρίου: Λάρνακα, Μουσείο Πιερίδη-Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

5 και 6 Σεπτεμβρίου: Λευκωσία, Αρχοντικό Αξιοθέας, Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου. 

11 Σεπτεμβρίου: Ανοικτό Θέατρο Ερήμης, Λεμεσός

+ Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 97626798. Κρατήσεις για την παράσταση στην Πάφο: 26 932007 και για την παράσταση στην Αξιοθέα: 22894531 – 22894532

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close