Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

12+1 αγαπημένα καφενεία [στη Λεμεσό]

Για ουζάκι, μεζεδάκια, σπιτική λεμονάδα και... χαλαρή διάθεση!

Δημοσιεύτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2015

Τι σου έρχεται στο μυαλό ακούγοντας τη λέξη "καφενείο"; Παραδοσιακός κυπριακός καφές, ψημένος στη χόβολη, τσίπουρο και ούζο, μεζέδες, τάβλι και χαλαρή ατμόσφαιρα που εμπνέει συζητήσεις περί ανέμων και υδάτων. Κι αν μέχρι πρότινος η πλειοψηφία των Κυπρίων θεωρούσε πως οι παραπάνω εικόνες συναντώνται μόνο στις πλατείες των χωριών κάτω από έναν πλάτανο ή πως απευθύνονται μόνο σε συνταξιούχους θαμώνες, πλέον διαπιστώνουμε ότι σιγά-σιγά αναθεωρεί. Εξ ου και το Check In συγκέντρωσε τα αγαπημένα του καφενεία σε Λευκωσία και Λεμεσό σου προτείνει να τα επισκεφθείς! Εξάλλου, είναι το τρεντ της εποχής!
 


Αστήρ
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Το καφενείο που βρίσκεται αγκαλιά με το Διοικητήριο της Λεμεσού σε περιμένει με τις γνωστές λαϊκές τιμές, την απίθανη ποιότητα και τη ζέστη φιλοξενία του. Πήγαινε για το καφεδάκι, τους λουκουμάδες και το εξαιρετικό του σάντουιτς. Κυρίως, όμως, πήγαινε για την αβανταδόρική του τοποθεσία που σου δίνει σε πρώτο-τραπέζι-πίστα όλη την κίνηση της Ανεξαρτησίας στο πιάτο.
(99021021) Ανεξαρτησίας.
 


Ηλεκτρικά Είδη
Το come back στην παράδοση μάς γεμίζει ελπίδες και το μαγαζάκι σε αυτό το γραφικό δρομάκι της πόλης αποτελεί την καλύτερη εκδήλωση της τάσης αυτής. Με ύφος ρετρό και μικρές πινελιές από το σήμερα, τα Ηλεκτρικά Είδη προτείνουν το μεταμοντέρνο, μακριά από υπερβολές και περιττά φτιασιδώματα. Θα πας για τα 'εμπειρικά τους σάντουιτς' υπερπαραγωγή, για τα γλυκά της ημέρας, για τη 'λεμονάδα α λα φίζα', για το διάσημο πλέον Μαστιχίτο (Mojito μαστίχα), το ουζάκι και τους συναφείς ουζομεζέδες, αλλά κυρίως θα πας για βουτιά. Μια βουτιά απ' το βάθρο του σήμερα στα νερά του χθες και τούμπαλιν.
(25763503) Χατζηλοϊζή Μιχαηλίδη 3-25.
 


Καρουζέλ
Θα το βρεις στρυμωγμένο ανάμεσα στα πασσαλάκια του πεζοδρομίου της οδού Κιτίου Κυπριανού και θα το αναγνωρίσεις. Η vintage διακόσμηση με κάδρα και φωτογραφίες από ρετρό παιδικά παραμύθια θα σε παρασύρει σε ανέμελο περίπατο πίσω στο παρελθόν. Με κομμάτια από την καλή ελληνική ροκ μέχρι και alternative μουσική σκηνή, το Καρουζέλ θέλει και μπορεί να σε ολοκληρώσει μουσικά. Είτε επιλέξεις κυπριακό καφέ, είτε μαυροδάφνη Πάτρας, είτε ακόμη Τσίπουρο και ζιβανόμελο, σίγουρα θα φύγεις ευχαριστημένος -έχοντας κατά νου μάλιστα να επιστρέψεις σύντομα πίσω.
(99386376) Κιτίου Κυπριανού 31.
 
 
Καφενείο 1953
Ένα καφενεδάκι παραδοσιακό και τσίλικο. Με γλυκά του κουταλιού και άλλα γλυκάκια, λιβανέζικο καφέ και ναργιλέ, θα περιπλανηθείς αβίαστα στα χρόνια της παράδοσης. Μια όμορφη πρόταση για την απογευματινή σου εξόρμηση στην παλιά πόλη!
(99626338) Σαριπόλου 82.
 
 

 
Καφενείο Αβόζο
Λειτουργώντας εδώ και 4 μήνες, το καφενείο Αβόζο δίνει την παραδοσιακή νότα που τόσο ταιριάζει στην εποχή μας. Αγκαλιάστηκε ταχέως τόσο για το ζωντανό του πρόγραμμα -κυρίως τις Κυριακές, παίζουν ρεμπέτικα και παραδοσιακά μουσικά σχήματα- όσο και για τον ατόφιο χαρακτήρα και φιλοσοφία του. Πιες κρασί, ζιβανία και ούζο για να κάνεις κεφάλι, συνοδεύοντάς τα με τα απλά μεν, εύγευστα δε μεζεδάκια
που προσφέρει το Αβόζο.
(99888922) Ελευθερίας 108.
 


Καφενείο ο Πλάτανος
Λειτουργεί από το 1976, αλλά εδώ και οκτώ μήνες έχει ανακαινιστεί και αποτελεί πλέον σημείο συνάθροισης ατόμων κάθε ηλικίας που αγαπούν τον καλό καφενέ. Διακοσμημένο με κάθε λογής κυπριακά αντικείμενα, εμμένει σε αυτό για το οποίο φτιάχτηκε να είναι 40 χρόνια πριν και προσφέρει κυρίως κυπριακά ποτά. Πέρα από αυτά, θα βρεις γλυκά και platters με ντόπια τυριά και αλλαντικά και θα τα απολαύσεις υπό τον απαλό ήχο έντεχνης και λαϊκής μουσικής. Ο ευκάλυπτος 200 χρονών στη μέση της απολαυστικά καλοκαιρινής και ευμεγέθους αυλής αποτελεί το σημείο αναφοράς του μαγαζιού και η πιο ωραία σκιερή συντροφιά το απογευματάκι.
(99989798) Αγκύρας 45, παλιά πόλη.
 
 

Καφενείο Πασατέμπο
Είναι ίσως το πιο καλά ενταγμένο στο αστικό τοπίο καφενείο της Κύπρου. Το γκράφιτι της Κοκκινοσκουφίτσας απειλεί να σε μαχαιρώσει κι εσύ παρόλα αυτά το επιλέγεις, επειδή προσφέρει το διαφορετικό που αποζητάς από την πόλη. Κάτσε έξω, για να απολαύσεις στο έπακρο ό,τι έχει να σου δώσει η τοποθεσία. Τα τραπεζάκια του απλώνονται στις δυο πλευρές του δρόμου, με τον κόσμο να τα γεμίζε από τ απογευματάκι, γι' αυτό μην αργήσεις. Τις Τετάρτες το εξαιρετικό live με έντεχνη και ροκ μουσική θα σε γεμίσει όνειρα -ιδιαίτερα αν το συνδυάσεις με ούζο και ουζομεζερλίκι.
(25353522) Κιτίου Κυπριανού 51.
 


Καφενείο Χόβολη
Ένα άκρως παραδοσιακό όνομα δόθηκε στο μικρό καφενείο, οινοποτείο και γλυκοπωλείο στη Μητροπούλου. Κι αυτό επειδή τα παλιά χρόνια, όταν δεν υπήρχε υγραέριο ή ηλεκτρισμός για να διευκολυνθεί η ανθρώπινη καθημερινότητα, η χρήση της χόβολης ήταν ευρύτατα διαδεδομένη, κυρίως στα καφενεία. Το γραφικό και ομολογουμένως φιλόξενο μαγαζάκι σε περιμένει σε μια πάροδο, πλάι στον κύριο δρόμο που οδηγεί στον κυκλικό κόμβο του Κάστρου, για απολαύσεις το ρόφημά σου πρωί και απόγευμα μαζί με τα υπέροχα σπιτικά σνακ και γλυκά. Το βραδάκι θα σε βρει με το ποτάκι σου και τα πεντανόστιμα 'μεζεκλίκια'. Τα λέμε εκεί, λοιπόν!
(96357111) Δημήτρη Μητροπούλου 3 (έναντι Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη).
 
 
Καφενείο Χουζούρι
Θα λέγαμε ότι είναι κάτι αντίστοιχο με τα 'Καλά Καθούμενα' στη Λευκωσία, μα ίσως το αδικούσαμε. Και αυτό επειδή το Καφενείο Χουζούρι έχει καταφέρει να αποκτήσει δική του ταυτότητα όλα αυτά τα χρόνια. Με την υπέροχή του τοποθεσία -στα σπλάχνα της παλιάς Λεμεσού-, το χαμογελαστό του προσωπικό και τις λογικές του τιμές, αποτελεί μια σημαντική ψηφίδα στο μωσαϊκό της "καφεδένιας" ζωής της πόλης!
(99451996) Ζικ-Ζακ 5, παλιά Λεμεσός.
 
 


Μάλλον Γλυκύς
Αραχτοί στην 'πύλη' της Σαριπόλου, υπό τον ήχο έντεχνων και λαϊκών τραγουδιών, παρακολουθούμε την εξελισσόμενη πασαρέλα, απολαμβάνοντας τη ζιβανία, το ούζο ή το κρασάκι μας και τσιμπώντας πότε-πότε από το Αρκοντομπούκωμα (έτσι ονομάζεται το platter υπερπαραγωγή). Αν, από την άλλη, είσαι γλυκατζής/γλυκατζού, επίλεξε τζέλι, καραμελέ, μαχαλεπί, καλό πράμα ή, ακόμα και, γλυκό του κουταλιού. Όταν βαρεθείς το οφθαλμόλουτρο, ρίξε και μια ζαριά καλή παίζοντας ταβλάκι. Ο χώρος μοντέρνος και φιλικός, φτιαγμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζει παραδοσιακό καφενείο, είναι γεμάτος με παλιές κυπριακές αντίκες. Συχνά διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις μπροστά από το καφενείο. Ο κύριος Κωνσταντίνος μάς ενημέρωσε μάλιστα ότι σχεδιάζουν επέκταση του χώρου, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί εκθέσεις και καλλιτεχνικές δράσεις σε πιο μόνιμη βάση. Μέχρι τότε, πάντως, θα σε περιμένουμε για τάβλι!
(25355325) Πλατεία Σαριπόλου.
 


Maritsa traditional coffee shop
Εξερεύνησε το παρελθόν, ανακαλύπτοντας παλιά και ξεχασμένα παραδοσιακά εδέσματα, όπως καττιμέρκα, τζιερτζελούθκια (κολουράκια με έψιμα και τερατσόμελο), μαστιχόκρεμα, σουμαδόκρεμα και μαχαλεπί με παγωτό τριαντάφυλλο -όλα στης κυρίας Μαρίτσας. Επιπλέον εκεί θα βρεις δεκαπέντε ειδών γλυκά του κουταλιού (δοκίμασε το περγαμόντο), τριάντα ειδών τσάγια με βότανα από Κύπρο κι Ελλάδα, κυπριακά ζυμωτά (ελιωτή, χαλουμωτή), δέκα ειδών κυπριακά λικέρ (μανταρίνι, πορτοκάλι, τριαντάφυλλο, καρυδάκι με ζιβανία) καθώς και κάβα από τοπικά κυπριακά κρασιά. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τον παραδοσιακό χορό η κουμανταρία, η ζιβανία και το ουζάκι, που το καθένα από αυτά συνοδεύεται φυσικά από αντίστοιχο πιατάκι-μεζεδάκι.
(99477467) Βασιλίσσης, Δυτικά πλατείας Κάστρου.
 
 
 
Στο δρόμο
Θα το βρεις στο δρόμο και θα γίνει το στέκι σου, είμαστε σίγουροι γι' αυτό. Μεγάλωσε, απλώθηκε στο απέναντι μαγαζί και σε περιμένει, απόλυτα χαλαρό και ανεπιτήδευτο, με επιλογές από καφέ, λεμονάδα, μπίρα, ούζο, κρασί, κρασόμελο και ρετσίνα, συνοδευμένα από τσιμπήματα κάθε λογής (μέχρι και τάκος φέρνουν). Στο μενού του θα βρεις, επίσης, παραδοσιακά γλυκά, όπως ρυζόγαλο και αλμυρά. Στα συν, ο
ναργιλές -είναι ο πιο φτηνός της πόλης!
(25357777) Γενεθλίου Μιτέλλα.
 
 
TheOldTimers CoffeeShop
Από το 1989 στις επάλξεις, το ίσως πιο παλιό-μοντέρνο καφενείο της πόλης, έχει μεγαλώσει γενιές. Με χαρακτηριστική διακόσμηση, έχοντας διαφημιστικά και ταμπέλες άλλων εποχών να κοσμούν τους τοίχους του,
θα σε κάνει να το αγαπήσεις αμέσως. Σερβίρει όλων των ειδών καφέδες (είναι μάλλον το πρώτο που πρόσφερε espresso, το 1989), σαλάτες, σάντουιτς, οινοπνευματώδη, το ολόδικό τους ice tea και squash (γκρέιπφρουτ, μανταρινάδα, λεμονάδα), γλυκά του κουταλιού, ρυζόγαλο, μαχαλεπί και τιραμισού.
(96343311) Χρ. Μυλωνά.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close