Things to Do , Εκδηλώσεις

Η Golden Donkey Farm γιορτάζει τα πρώτα της γενέθλια

Στις 28 Οκτωβρίου τα “Χρυσά Γαϊδούρια” της Σκαρίνου γίνονται ενός έτους

Δημοσιεύτηκε στις 26 Οκτωβρίου 2015

Ο κ. Πιερής Γεωργιάδης ιδιοκτήτης της Golden Donkeys Farm πέτυχε το θαύμα μέσα σε ένα μόλις χρόνο, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη φάρμα εκτροφής γαϊδουριών στην Κύπρο με βάση τη Σκαρίνου της επαρχίας Λάρνακας, παράγοντας γαϊδουρινό γάλα, σοκολάτα, λικέρ και καλλυντικά με βάση το γάλα της γαϊδούρας.

Η γιορτή
Με αφορμή τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της η φάρμα διοργανώνει μία μεγάλη γιορτή την 28η Οκτωβρίου, ημέρα αργίας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο κοινό να την επισκεφτεί με δωρεάν είσοδο. Οι εορτασμοί των πρώτων γενεθλίων θα ξεκινήσουν από τις 11.00 το πρωί και θα συνεχιστούν μέχρι τις 17.00.  Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ζωντανή ελληνική μουσική με τους Between Loops, να διασκεδάσουν με close up magic με τον ταχυδακτυλουργό Κώστα Κώστα, να λάβουν μέρος σε πολλά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους και να αγοράσουν χειροποίητα προϊόντα από τον Σύλλογο Γυναικών Υπαιθρου Λάρνακας. Από την γιορτή δεν θα λείπει το φαγητό. Θα προσφέρεται μπουφέ με παραδοσιακό φαγητό (12 ευρώ για ενήλικες, 6 ευρώ για παιδιά). Επιπλέον, θα γίνονται βόλτες με γαϊδουράκι (8 ευρώ). Στην τιμή περιλαμβάνεται "δίπλωμα" οδήγησης με αναμνηστική φωτογραφία.

Πως θα πας εκεί
Μπαίνοντας στη Σκαρίνου θα ανηφορίσεις οδικώς αριστερά τη βουνοπλαγιά και ακολουθώντας τα χρυσά τσιμεντένια γαϊδούρια που βρίσκονται παράλληλα με τον δρόμο θα φτάσεις στην Golden Donkeys Farm. Ένας πανέμορφος χώρος, με την πεδιάδα να απλώνεται απέναντι με διάσπαρτες υπεραιωνόβιες ελιές, πιο μακριά να αχνοφαίνεται η θάλασσα και τριγύρω να ορθώνεται η ορεινή όψη της Λάρνακας. Με την είσοδό σας στο πάρκο θα μπείτε στο μικρό εστιατόριο, ενώ πιο μέσα υπάρχει το μικρό κατάστημα όπου πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα αλλά και μία γκάμα προϊόντων παραγωγής της φάρμας, όπως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο το οποίο παράγεται ταυτόχρονα σε έξι διαφορετικές γεύσεις και αρώματα όπως ελαιόλαδο με σχίνο, βασιλικό, θυμάρι και λεμόνι. Στον πίσω χώρο του εστιατορίου βρίσκεται το εργαστήριο επεξεργασίας του γαϊδουρινού γάλακτος και της μετατροπής του σε σκόνη.

Το γαϊδουρινό γάλα
Τα τελευταίας τεχνολογίας πανάκριβα γερμανικά μηχανήματα της φάρμας δημιουργούν τις καλύτερες συνθήκες για τη μετατροπή του φρέσκου γαϊδουρινού γάλακτος σε σκόνη εξαίρετης ποιότητας. Αρχικά, το γάλα αρμέγεται και έπειτα ψύχεται στους -170 βαθμούς Κελσίου. Έπειτα μεταφέρεται από την ψύξη σε ένα άλλο μηχάνημα όπου μετατρέπεται μετά από 33 ώρες σε σκόνη, συσκευάζεται αεροστεγώς και αποστέλλεται στην Ελλάδα όπου χρησιμοποιείται για την παρασκευή σοκολάτας, λικέρ αλλά και διαφόρων καλλυντικών, σαπούνι με διαφορετικά αρώματα, όπως σταφύλι και γιασεμί, κρέμες για τα μάτια, το πρόσωπο και τα χέρια. Όλα τα προϊόντα πωλούνται στο κατάστημα της φάρμας μαζί με άλλα προϊόντα παραγωγής του κτήματος Γεωργιάδης, ιδιοκτησίας του κ. Πιερή Γεωργιάδη.

O κ. Πιερής Γεωργιάδης διατηρεί σήμερα 200 γαϊδούρια εκ των οποίων τα 100 βρίσκονται στην «Golden Donkeys Farm». Από τα 100 γαϊδουράκια, τα πέντε είναι αρσενικά για σκοπούς γονιμοποίησης, ενώ τα υπόλοιπα είναι θηλυκά, τα οποία προτιμώνται ώστε να χρησιμοποιείται το γάλα τους. Η αγάπη τόσο του κ. Γεωργιάδη όσο και των ανθρώπων που εργάζονται στη φάρμα για τα γαϊδούρια ήταν περισσότερο από εμφανής. Ιδιαίτερη μάλιστα εντύπωση μας έκανε το γεγονός πως τα γαϊδούρια μόλις αντιλαμβάνονταν την παρουσία των δικών τους ανθρώπων πλησίαζαν, δείχνοντας την αγάπη τους. «Όλα τα γαϊδούρια έχουν ονόματα» μας είπε χαμογελώντας ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος πλησιάζοντας τα ζώα άλλαζε η όψη στο πρόσωπό του.

Η φάρμα παράγει καθημερινά δέκα λίτρα γάλα και ο στόχος είναι να ξεπεράσει τα 30 ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν. Κάθε γαϊδούρα δίνει ένα λίτρο γάλα την ημέρα το οποίο κοστίζει 24 ευρώ. Τα γαϊδούρια ζουν μέχρι και πενήντα χρόνια, ενώ στα 3,5 ξεκινούν να γονιμοποιούν μέχρι και τα 35-40. Το κυπριακό γαϊδούρι, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Γεωργιάδης είναι ψηλό, δυνατό με πολλή γινάτι, ενώ χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές ράτσες: τον Σιελιονιά, τον Μεσαρίτικο και τον Σιερκά, ο οποίος είναι διασταύρωση μαύρου και άσπρου γαϊδουριού.

Πληροφορίες
Τετάρτη 28 Οκτωβρίου από τις 11.00 μέχρι τις 17.00 στη Σκαρίνου.
H Golden Donkeys Farm βρίσκεται στην περιοχή Μέμιλα στη Σκαρίνου και είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 5:00 μ.μ. τον χειμώνα και από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 7:00 μ.μ. το καλοκαίρι. Πληρ. 99594885.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close