Δημοσιεύτηκε στις 20 Νοεμβρίου 2015
Μύθος, ιστορία, φαντασία ή μια άλλη πραγματικότητα; Όταν ο μύθος συναντά την ιστορία και η φαντασία μπερδεύεται με την πραγματικότητα, το έργο του καλλιτέχνη παίρνει νέες διαστάσεις μπροστά στα μάτια του θεατή. Ο μύθος εκφράζει την άποψη των ανθρώπων σε βασικά θέματα όπως η ζωή, ο θάνατος, τα θεία και περιγράφεται με φανταστικές ιστορίες που περιέχουν ένα βαθύ νόημα και αλήθειες. Κάποιες φορές ο μύθος στηρίζεται σε αφηγήσεις με ελλιπή ιστορική βάση, ζωντανεύει κοινωνικές αξίες και εκφράζει το ανεξήγητο. Η ιστορία αναφέρεται στα γεγονότα, περιγράφοντας τα με ακρίβεια και αντικειμενικότητα και στηρίζεται σε ντοκουμέντα. Σχετίζεται με την εξέλιξη του ανθρώπου σε όλους τους τομείς όπως η κοινωνία, ο πολιτισμός, οι οικονομικές συνθήκες, η επιστήμη, η τέχνη και η φιλοσοφία.
Ο γλύπτης, ως δέκτης των μηνυμάτων της εποχής, των εμπειριών και των καταστάσεων του χτες και του σήμερα, δημιουργεί μετουσιώνοντας τις εμπειρίες του σε έργα τέχνης. Ο μύθος αναπλάθεται στα γλυπτά και η ιστορία περιπλέκεται στις αναπαραστάσεις. Ο καλλιτέχνης αφήνει τον θεατή να φανταστεί την δική του ιστορία. Τα έργα αποκαλύπτουν στον κάθε άνθρωπο διαφορετική απεικόνιση και δημιουργούν συναισθήματα τα οποία πηγάζουν από την προσωπικότητα και τις εμπειρίες του ατόμου.
Ο Παναγιώτης Πασάντας προσπαθεί με το έργο του ν’ αποδώσει το σήμερα με μια έντονη ποιητική διάθεση. Μικρές ανθρώπινες φιγούρες που ακροβατούν στις σκέψεις του ψάχνοντας να βρουν στόχο και δρόμο. Άλλοτε τα καταφέρνει και άλλοτε όχι. Σίγουρα τα έργα του Παναγιώτη αποτελούν το καθρέφτισμα του προβληματισμού του σήμερα, των κοινωνικών αδιεξόδων, της μοναξιάς, της προσπάθειας. Οι φιγούρες του είναι απλοποιημένες, απέριττες χωρίς να απεικονίζουν την λεπτομέρεια. Κύριος στόχος πάντοτε η ελευθερία στην ερμηνεία.
Το υλικό που χρησιμοποιεί πάντοτε στη δουλειά του είναι ο πηλός stonewear και υπάρχει λόγος για’ αυτό. Είναι το υλικό που μας φέρνει πιο κοντά στην Κυπριακή αρχαϊκή τέχνη από την οποία ο γλύπτης αντλεί έμπνευση. Η χρήση άλλων υλικών όπως σχοινιά, plexy glass κ.α. είναι πιθανή χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία. Η γλυπτική δουλειά του Πασάντα προσηλώνεται στο όλον. Συναισθήματα αιφνιδιασμού, αγωνίας, έκπληξης προκαλούν τα έργα αυτά ωσάν να πρόκειται για σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Η αφήγηση είναι ένα δύσκολο εγχείρημα στο τομέα της γλυπτικής, όμως στο έργο του Πασάντα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο.
-
Αποκάλυψη
24 Νοεμβρίου - 09 Δεκεμβρίου 2015
Σχετικά
Emotions: Ατομική έκθεση της Ελευθερίας Γεωργιάδου στην Έγκωμη
Την πρώτη ατομική της έκθεση με τίτλο «Emotions» παρουσιάζει από τις 23 Νοεμβρίου η Ελευθερία Γεωργιάδου, σε γνωστό ιατρείο στην Έγκωμη
Ρεσιτάλ πιάνου «Ίχνη Φωτός» στην 33η ετήσια εκδήλωση εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη
Μια εκδήλωση γεμάτη μουσική και φως
Raw Materials: Ατομική έκθεση έργων του Έλληνα εικαστικού Νίκου Μόσχου
Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κυπριακό κοινό στη γκαλερί Stand in Line
Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας προγράμματος «Face Forward… into my home»
Η έκθεση και το πρόγραμμα εντάσσονται στο Παράλληλο Πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας
”Conscious Mapping”: Η εικαστική εξερεύνηση ενός καινοτόμου πολεοδόμου και καλλιτέχνη
Η Gallery 45 παρουσιάζει την ατομική έκθεση «Conscious Mapping» του καλλιτέχνη Ιάκωβου Λοΐζου
Στο ξενοδοχείο Almyra θα λάβει χώρα μια συναρπαστική, ομαδική έκθεση
Το Almyra σε συνεργασία με την Isnotgallery, φιλοξενεί την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Μεταμόρφωσις | Metamorphosis»
Η έκθεση "Ζωή με τους Γύπες" στην Λεβέντειο Πινακοθήκη
Εντυπωσιακές φωτογραφίες και προβολή ντοκιμαντέρ
Μία ξεχωριστή έκθεση με έργα από τους μαθητές της σχολής Art Strokes Studio
Η έκθεση περιλαμβάνει από πίνακες ζωγραφικής έως και μοναδικές κατασκευές από πηλό.
«My Way»: Μια ματιά στον πολύχρωμο κόσμο της Nicola Michael
Η έκθεση «MY WAY» είναι μια πρόσκληση να μπούμε στον πολύχρωμο κόσμο της
Εικαστική εγκατάσταση του Μιχάλη Χαραλάμπους στο Κυπριακό Μουσείο
Αρχαιότητες από τις συλλογές του Tµήµατος Αρχαιοτήτων συµβιώνουν µε σύγχρονα έργα του εικαστικού
Λευκωσία: Άνθρωποι και Τόποι: Φωτογραφική διαδρομή στην περίοδο 1950-1960
Στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας