Δημοσιεύτηκε στις 09 Δεκεμβρίου 2015
Την ξεκίνησε αρχικά στην 7η Μπιενάλε του Βερολίνου το 2012 και στη συνέχεια σε διάφορα κέντρα τέχνης σε όλο τον κόσμο. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος προσωρινών εκθέσεων της Λεβεντείου Πινακοθήκης, που σκοπό έχει, μεταξύ άλλων, να παρουσιάσει πτυχές της σύγχρονης ευρωπαϊκής εικαστικής κουλτούρας. Για την υλοποίηση αυτής της εικαστικής δράσης, η Λεβέντειος Πινακοθήκη συνεργάζεται με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ. Το ΔΕΣΤΕ είναι ένας μη κερδοσκοπικός θεσμός που ιδρύθηκε στη Γενεύη το 1983 από τον συλλέκτη Δάκη Ιωάννου. Από την ίδρυσή του, το ΔΕΣΤΕ διοργανώνει διεθνώς εκθέσεις σύγχρονης τέχνης και υποστηρίζει σε παγκόσμια κλίμακα καλλιτεχνικά δρώμενα και δημοσιεύσεις. Ο τρίτος συνεργάτης αυτής της ιδιαίτερης πρωτοβουλίας είναι το Point Centre for Contemporary Art, γνωστό για την εμπειρία σε θέματα σύγχρονης τέχνης στην Κύπρο. Η συνεργασία μεταξύ αυτών των τριών φορέων εγκαινιάζεται με τον Pawel Althamer και τις παρεμβάσεις και δημιουργίες των συνεργατών του.
Το Draftsmen’s Congress, μια έκθεση που αποκλίνει από την παραδοσιακή έννοια, ξεκινά από μια άδεια αίθουσα με λευκούς τοίχους, στην οποία όλοι καλούνται να συμμετάσχουν, να δημιουργήσουν και να συνομιλήσουν όχι με λέξεις, αλλά με εικόνες. Χρησιμοποιώντας χρώμα και πινέλο, οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να αντιδράσουν και να εκφραστούν για ό,τι τους απασχολεί σε ζητήματα –για παράδειγμα πολιτικής, θρησκείας και επικαιρότητας. Ο Althamer θεωρεί ότι αυτός ο «κοινός χώρος» συμβάλλει στην κατάρρευση των στεγανών της ιεραρχίας, σμιλεύοντας δεσμούς και προωθώντας τον διάλογο. Ο καλλιτέχνης μαζί με τους συνεργάτες του, εικαστικούς από την Ευρώπη, Αμερική και Ασία, θα οργανώσουν επίσης σειρά εργαστηρίων που θα παρακινούν τους επισκέπτες να δημιουργήσουν και να αντιδράσουν με έναν μη λεκτικό τρόπο.
Ο Pawel Althamer φοίτησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας από το 1988 έως το 1993, όπου σπούδαζε μαζί με τον τακτικό συνεργάτη του Artur Ζmijewski. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων, στη Westfälischer Kunstverein στο Μύνστερ (2003), στην Γκαλερί Foksal στη Βαρσοβία (2004), στην Εθνική Πινακοθήκη Zachęta στη Βαρσοβία (2005), στο Κέντρο Pompidou στο Παρίσι (2006), στο Ίδρυμα Nicola Trussardi στο Μιλάνο (2007) και στη Secession στη Βιέννη (2009). Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλές σημαντικές διεθνείς ομαδικές εκθέσεις.
-
Λεβέντειος Πινακοθήκη
15 Δεκεμβρίου - 08 Φεβρουαρίου 2016
Σχετικά
Emotions: Ατομική έκθεση της Ελευθερίας Γεωργιάδου στην Έγκωμη
Την πρώτη ατομική της έκθεση με τίτλο «Emotions» παρουσιάζει από τις 23 Νοεμβρίου η Ελευθερία Γεωργιάδου, σε γνωστό ιατρείο στην Έγκωμη
Ρεσιτάλ πιάνου «Ίχνη Φωτός» στην 33η ετήσια εκδήλωση εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη
Μια εκδήλωση γεμάτη μουσική και φως
Raw Materials: Ατομική έκθεση έργων του Έλληνα εικαστικού Νίκου Μόσχου
Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κυπριακό κοινό στη γκαλερί Stand in Line
Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας προγράμματος «Face Forward… into my home»
Η έκθεση και το πρόγραμμα εντάσσονται στο Παράλληλο Πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας
”Conscious Mapping”: Η εικαστική εξερεύνηση ενός καινοτόμου πολεοδόμου και καλλιτέχνη
Η Gallery 45 παρουσιάζει την ατομική έκθεση «Conscious Mapping» του καλλιτέχνη Ιάκωβου Λοΐζου
Στο ξενοδοχείο Almyra θα λάβει χώρα μια συναρπαστική, ομαδική έκθεση
Το Almyra σε συνεργασία με την Isnotgallery, φιλοξενεί την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Μεταμόρφωσις | Metamorphosis»
Η έκθεση "Ζωή με τους Γύπες" στην Λεβέντειο Πινακοθήκη
Εντυπωσιακές φωτογραφίες και προβολή ντοκιμαντέρ
Μία ξεχωριστή έκθεση με έργα από τους μαθητές της σχολής Art Strokes Studio
Η έκθεση περιλαμβάνει από πίνακες ζωγραφικής έως και μοναδικές κατασκευές από πηλό.
«My Way»: Μια ματιά στον πολύχρωμο κόσμο της Nicola Michael
Η έκθεση «MY WAY» είναι μια πρόσκληση να μπούμε στον πολύχρωμο κόσμο της
Εικαστική εγκατάσταση του Μιχάλη Χαραλάμπους στο Κυπριακό Μουσείο
Αρχαιότητες από τις συλλογές του Tµήµατος Αρχαιοτήτων συµβιώνουν µε σύγχρονα έργα του εικαστικού
Λευκωσία: Άνθρωποι και Τόποι: Φωτογραφική διαδρομή στην περίοδο 1950-1960
Στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας