Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Καλό φαγητό σε 6 χωριά της Κύπρου

Γαστρονομικό ταξίδι.... εντός Κύπρου!

Δημοσιεύτηκε στις 11 Ιανουαρίου 2016

Ξεσκεπάσαµε τους πιο αγαπηµένους και κοντινούς σχετικά προορισµούς, επικεντρωθήκαµε στις... καλύτερές τους επιλογές για φαγητό και σου προτείνουµε όλα όσα πρέπει οπωσδήποτε να απολαύσεις.

 

Πελένδρι
Το Πελένδρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα, παλαιότερα και σημαντικότερα από ιστορικής πλευράς χωριά της Πιτσιλιάς. Είναι χτισμένο στα δυτικά άκρα της Πιτσιλιάς και ανατολικά της κοιλάδας Καρβουνά-Σαϊττά.
Που θα φάω;
Στο Πελένδρι υπάρχουν πολλά εστιατόρια και καφενεία τα οποία λειτουργούν ολόχρονα και όλα προσφέρουν νόστιμα φαγητά σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με υπέροχη θέα του χωριού. Φαγητό θα βρείτε στο cafe-bar Phelandrio (25552317), που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και διαθέτει υπέροχη θέα.
Στο νότιο άκρο του Πελενδριού, σ' ένα όμορφο αναπαλαιωμένο αρχοντικό με ωραία θέα στεγάζεται η παραδοσιακή ταβέρνα «Συμπόσιο» (99404348). Στην ταβέρνα μπορείτε να βρείτε παραδοσιακούς Κυπριακούς μεζέδες από οικολογικά κρέατα, οφτό κλέφτικο και παραδοσιακό ψωμί σε φούρνο με ξύλα, μαγειρευτά φαγητά της ημέρας και άγρια χόρτα εποχής τα οποία καλλιεργούνται στην αυλή της ταβέρνας. Η ταβέρνα έχει παραδοσιακή διακόσμηση με τζάκι και ένα οικογενειακό περιβάλλον. Επιπλέον υπάρχει και η ταβέρνα «Πολυδέντρι» (25552651) όπου σερβίρουν παραδοσιακές κυπριακές γεύσεις και φαγητά της ημέρας που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Περισσότερα...

 

Άρσος
Το χωριό Άρσος είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρασοχώρια της Κύπρου. Σήμερα τόσο το αρσιώτικο κρασί όσο και η ζιβανία παρασκευάζονται με τις παραδοσιακές μεθόδους. Το Άρσος βρίσκεται κτισμένο στην πλαγιά του βουνού Λαόνα σε υψόμετρο 1092 μέτρων και σε απόσταση 10 λεπτών απ' το Όμοδος.
Πού θα φάω;
Στο Άρσος υπάρχει η ταβέρνα "Αγορά" (99662726) η οποία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Η ταβέρνα είναι ανοιχτή μεσημέρι και βράδυ, ολόχρονα και προσφέρει παραδοσιακούς μεζέδες σε μία ζεστή ατμόσφαιρα. Κάποιες βραδιές διοργανώνει και μουσική βραδιά για διασκέδαση και φαγητό για όλους.
Στην πλατεία του χωριού υπάρχει για ξεκούραση, καφέ ή τσάι ένα καφέ εστιατόριο το Arsos Snack Café Restaurant (97607345 - 99277277) το οποίο είναι ανοιχτό καθημερινά και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού δίπλα από την εκκλησία στην πλατεία.

Περισσότερα...

 

Φοινί
Το Φοινί βρίσκεται κτισμένο σε ένα καταπράσινο περιβάλλον στην οροσειρά του Τροόδους, ανάμεσα σε απότομες πλαγιές και ψηλές καταπράσινες από τα πεύκα βουνοκορφές. Το χωριό βρίσκεται νότια από τις Κάτω Πλάτρες και ανατολικά από τις Πάνω Πλάτρες.
Πού θα φάω;
Στο χωριό έχεις διάφορες επιλογές για φαγητό. Σημείωσε: Το εστιατόριο Νεράιδα (25421680) ανοικτό με καλή διάθεση και καλό φαγητό. Εδώ θα φας πολύ καλό φοινιώτικό τταβά φτιαγμένο με τον παραδοσιακό τρόπο του χωριού σε πήλινο σκεύος και φυσικά την πέστροφα. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται το Fini Tavern (25421828), που φημίζεται ειδικά για το στέκι του. Κάτι πιο πρόχειρο και σνακ θα βρεις στο Κέντρο Νεότητας του χωριού (25422290, 25421847). Ενώ, τέλος, το καφενείο Στέφανος έχει σουβλάκια και η Πάστρα μερακλίδικο κυπριακό καφέ.

Περισσότερα...

 

Άλωνα
Η Άλωνα βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της οροσειράς του Τρόοδους, στην περιφέρεια της Πιτσιλιάς είναι πνιγμένη στο πράσινο μέσα σε περιβόλια με όλων των ειδών τα φρουτόδεντρα. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα τα πέτρινα σπίτια και η πλούσια βλάστηση. Η διαδρομή σου εκεί περνά μέσα από φουντουκιές, κερασιές, μηλιές και αμυγδαλιές και καταλήγει σ' ένα ρυάκι.
Πού θα φάω;
Φαγητό στην Άλωνα θα βρεις στο Κτήμα Πάντσιο (99635637), το οποίο προσφέρει τοπικές λιχουδιές και εδέσματα. Αλλιώς μπορείς να κατευθυνθείς προς τον Πολύστυπο, όπου θα καθίσεις στο καφεστιατόριο «Πάρκο Λαούδα» που βρίσκεται μέσα στο χώρο του Κοινοτικού Πάρκου, στην τοποθεσία «Λαούδα» δίπλα στον δρόμο που σε φέρνει από την Άλωνα, και το οποίο λειτουργεί τα σαββατοκύριακα και καθημερινά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον καφέ του ή να γευματίσει με νόστιμα τοπικά εδέσματα, ή με φαγητά Πατροπαράδοτης Κυπριακής κουζίνας.

Και κάτι ακόμα: Εδώ θα βρεις το εργαστήρι/βιοτεχνία αλλαντικών της κ. Θεοφάνους όπου φτιάχνονται λαχταριστά, καπνιστά χοιρομέρια και λούντζες. Εκεί, μπορείς να γευτείς ποιοτικά αλλαντικά φτιαγμένα πατροπαράδοτα και να κάνεις τις αγορές σου για το σπίτι. Τι ταιριάζει όμως τέλεια με το χοιρομέρι; Μα τι άλλο από την ζιβάνα, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου. Ο κ. Τσιάκκας μας έδειξε πως φτιάχνετε, μας κέρασε και μας φίλεψε με τα συνοδευτικά της. Μην ξεχνάς πως εδώ πραγματοποιείται κάθε Νοέμβριο το μεγάλο Φεστιβάλ Ζιβανίας με μεγάλη επιτυχία.

Περισσότερα...

 

Πρόδρομος
Το χωριό με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια, των παλιών γειτονιών με τα πλακόστρωτα από βουνίσια πέτρα ανηφορικά δρομάκια, που σε φέρνουν σε κάποιες άλλες νοσταλγικές εποχές.
Αναζητώντας την ηρεμία και τον καθαρό αέρα του βουνίσιου τοπίου, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από τη Λεμεσό, συναντάς τον Πρόδρομο, ένα χωριό χωμένο στο πράσινο.
Που θα φάω:
Δύο εστιατόρια λειτουργούν στο χωριό, και τα δύο βρίσκονται δίπλα στον κυκλικό κόμβο στο κέντρο του χωριού. Το εστιατόριο "Λούης" (25462049) έχει υπέροχη θέα το βουνό και το χωριού και ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα. Το εστιατόριο είναι γνωστό για τη σούβλα, το οφτό κλέφτικο και τον νοστιμότατο, σπιτίσιο μουσακά. Είναι ανοιχτό μεσημέρι και βράδυ και τα Σαββατοκύριακα. Εκεί επίσης φτιάχνουν σπιτικά γλυκά του κουταλιού και διαθέτουν φρέσκα φρούτα και τα καλύτερα μήλα προς πώληση. Η δεύτερη επιλογή είναι το εστιατόριο που λειτουργεί και σαν καφενείο, και λέγεται "Το Βυζάντιο" (25463333) και λειτουργεί καθημερινές και σαββατοκύριακα, μεσημέρι και βράδυ. Το «Βυζάντιο» δημιουργήθηκε το 2000 μέσα από την αγάπη του ιδρυτή της για την ανάδειξη της κυπριακής κουζίνας και της κυπριακής φιλοξενίας, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό κλίμα που προσφέρει το χωριό. Το εστιατόριο σε αγκαλιάζει με ζεστασιά και χαμόγελο και την άριστη εξυπηρέτηση του κάθε επισκέπτη. Ο χώρος του είναι διακοσμημένος σε παραδοσιακό στυλ. Στον δεύτερο όροφο στεγάζεται το δοκιμαστήριο κρασιών σε μια άκρως εξοπλισμένη ΚΑΒΑ στην οποία μπορείς να δοκιμάσεις όλες τις ποικιλίες κρασιού της ορεινής περιοχής του Τροόδους, καθώς και το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο της Κύπρου.

Περισσότερα...

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close