Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου 2013
Μια οικογένεια περίεργων όντων δραπετεύει από τα έγκατα, σαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας, και τρυπώνει στην αποθήκη του θεάτρου, παίζοντας κρυφτούλι με το φύλακα, μέχρι που σιγά-σιγά τον πείθει με τον ένα ή άλλο τρόπο για το δίκαιο του σκοπού της. Την ύπαρξή τους μέσα από την ανθρώπινη πίστη. Ένα ζωντανό, χιουμοριστικό παραμύθι που τροφοδοτείται από την παράδοση με το ξύπνημα των κυπριακών καλικαντζάρων, και το νεανικό φίλτρο της γλώσσας και της νοοτροπίας, δημιουργώντας ένα micro-musical ή μιούζικαλ τσέπης σύγχρονης αισθητικής, με συγκεκριμένες αναφορές στον κινηματογραφικό κόσμο του θεάματος. Μου πέρασαν από το νου εικόνες του Tim Burton, του κουρέα και της σοκολατοποιίας του, τα τέρατα του Χάρι Πότερ καθώς και ο φύλακας της νύχτας του Μουσείου. Έτσι η παραγωγή, που στοχεύει πρωτίστως στους νέους της Σκηνής 018, προσδίδει στους καταχθόνιους ‘χωριανούς’ μας αναγνωρίσιμα σουσούμια -ένας δικαιολογημένος πολυπολιτισμικός προσανατολισμός να πει κανείς;-, ενώ ψάχνουν το γιο που την ‘έκανε’ στα επίγεια και που πιστεύουν ότι ‘μεταλλαγμένος’ είναι ο Jim Carey! Όλα αυτά με πολύ κέφι, τραγούδι, χορό, πλάκα και πειράγματα, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν και γέλιο και πολλές καλές εντυπώσεις.
Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει και ικανοποιεί στην παραγωγή της σκηνοθέτριας Λέας Μαλένη, ήταν οι τέσσερις εξαιρετικές ερμηνείες των συντελεστών Άννας Γιαγκώζη, Μαργαρίτας Ζαχαρίου, Βαλεντίνου Κόκκινου και ο Ανδρέα Παρίση, όλοι ικανότατοι και εναρμονισμένοι μεταξύ τους, τόσο σε κίνηση όσο και σε τραγούδι. Η φιλόδοξη τεχνικά παραγωγή όμως είχε τα προβλήματά της, όπως την ενδιαφέρουσα, ηχογραφημένη μουσική του Δημήτρη Ζαβρού, που παραήταν δυνατή σε σχέση με το τραγούδι, σε σημείο να μην αναγνωρίζονται οι στοίχοι. Επιπλέον ένιωσα ένα τρεχαλητό στο ρυθμό της παράστασης, ήταν τόσο γρήγορος που πολλοί από τους διαλόγους και τα διάφορα gags, προβολές, μαγικά χέρια, κουτιά που ανοίγουν-κλείνουν, να περνούν απανωτά χωρίς ικανοποιητικό χρόνο για αφομοίωση και εμπειρία της προσφοράς τους. Απόρησα επίσης με την αναγκαιότητα χρήσης του μικροφώνου-ψείρα σε μια μικρή αίθουσα των μόλις 150 θέσεων και τους ερμηνευτές, ικανούς στο τραγούδι, στα 4-5 μέτρα, που έδινε το δικό της αλλοιωμένο, ηλεκτρικό και υπερβολικό ήχο. Ενδιαφέρον αλλά βαρυφορτωμένο και το σκηνικό της Έλενας Κατσούρη, όπως και ανολοκλήρωτο το παιχνίδι με τα ‘ηλεκτρονικά’. Μετά την πρώτη εντύπωση, μάλλον απογοητευτικός ήταν ο παππούς-ρομπότ, ο μόνος που μιλά κυπριακά, αλλά και σαν καρικατούρα, μόνο και μόνο για να τρομάζει ο Έλληνας φύλακας που δεν καταλαβαίνει! Και σίγουρα καταγράφεται υπέροχη κυπριακή γλώσσα στα παραμύθια του Χαμπή, εξ ου και το βρίσκω ενοχλητικό πια να γελάμε με τη φολκλόρ κοροϊδία της διαλέκτου μας, αντί να θαυμάζουμε την όποια ομορφιά της.
Εξίσου φλύαρο και ανοικτό σε πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα, χωρίς όμως ολοκλήρωση, βρήκα και το κείμενο. Ενώ είναι εμφανής η κεντρική ιδέα, εισάγει προς το τέλος ένα νέο, μελό στοιχείο για τη σχέση του φύλακα και της κόρης του, το οποίο ούτε στο τέλος με το περίεργο μήνυμα δεμένο στην πέτρα δεν διευκρινίστηκε στο μυαλό μου.
Σχετικά

Mία ακόμα συναρπαστική έκθεση, σε μία σπουδαία γκαλερί
Η γκαλερί XeniArtSpace παρουσιάζει την έκθεση "BioPhilia: Enchanted Realities” - «Βιοφιλία: Ονειρικές Πραγματικότητες» του Max Naylor

9ο Φεστιβάλ Εγκαταστάσεων ‘ΕΦΕ’ με 4 καλλιτέχνες
Με τίτλο «This vessel is a shapeshifting beast: Lessons in Plasticity» // «Αυτό το δοχείο είναι ένα θηρίο που αλλάζει μορφές: Μαθήματα πλαστικότητας»

Εργαστήριο «Οι γυναίκες στην Κυπριακή Τέχνη Ορατότητα - Απεικόνιση – Αναγνώριση» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Με τη Θέκλα Κυρίτση και τη Μαδγαληνή Αντρέου

Τα δύο εμβληματικά έργα τέχνης που πρέπει να δεις
Δύο εμβληματικά έργα του διάσημου γλύπτη Anish Kapoor στην γκαλερί XeniArtSpace

“Light Points”: εικαστική παρέμβαση σε χώρους της Λεμεσού
Το πρώτο μέρος μιας περιπατητικής διαδρομής με στάσεις σε επιλεγμένα ιστορικά σημεία

Εγκαίνια για την πολυαναμενόμενη έκθεση του Ecce Homo
Αθέατο βλέμμα: Ανακαλύπτοντας ένα άγνωστο έργο του Τιτσιάνο

Παράταση για την έκθεση The Sun and Us του Πανεπιστημίου Frederick
Μία έκθεση γεμάτη με τα μυστικά του διαστημικού καιρού, τις ηλιακές εκρήξεις και το πανέμορφο Σέλας

Πάμε για "Μια μέρα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας"
Μια εμβυθιστική ψηφιακή αναπαράσταση του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας όπως ήταν το 1968 παρουσιάζεται στην έκθεση «Κύπρος Νήσος»

OTHONI: Σειρά δημοσίων εικαστικών παρεμβάσεων από το Λευκωσία 2030
Η σειρά αποτελεί σύλληψη και επιμέλεια του εικαστικού PASHIAS

«Κάνθος - Στο μεταίχμιο της ιστορίας»: Η νέα προσωρινή έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Τα έργα τέχνης που εκτίθενται διανύουν μια χρονική περίοδο από τη δεκαετία του 1940 μέχρι τις αρχές του 1990

"Ο ουρανός που μας εφύλαξες": 'Εκθεση με έργα του Λευτέρη Οικονόμου από τις δεκαετίες '50-'80 στην Αμμόχωστο
Διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου

Παιχνίδια φαντασίας και ρεαλισμού στη νέα ατομική έκθεση του Γιώργου Αχιλλέως
Ο Γιώργος Αχιλλέως στην τέταρτη ατομική του έκθεση προσθέτει ακόμα ένα κεφάλαιο στο σωστικό του παραμύθι