Δημοσιεύτηκε στις 09 Απριλίου 2025
Το 10ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής Αγίας Νάπας είναι πλέον γεγονός. Άρχισε επίσημα στις 08 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τέλη Μαΐου. Συμμετέχουν 18 καλλιτέχνες από Κύπρο και εξωτερικό με 28 έργα.
Εικοσιοκτώ γλυπτά, από κυπριακή πέτρα κυρίως, υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, με τέσσερις θεματολογίες όπως, «Άνθρωπος και Φύση», «Ελληνική Μυθολογία», «Άνθρωπος και Θάλασσα», «Άνθρωπος και Ιστορία», θα φιλοτεχνήσουν στο πλαίσιο του 10ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής του Δήμου Αγίας Νάπας, μετά από επιλογή με το καθεστώς ανάθεσης, δεκαοκτώ ταλαντούχοι καλλιτέχνες από το Ιράν, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Ουκρανία, Πολωνία, Αρμενία και Κύπρο.
Οι εργασίες του 10ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής Αγίας Νάπας, αρχίζουν επίσημα σήμερα Τρίτη, 08 Απριλίου 2025, στο χώρο του Πάρκου Γλυπτικής και θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Μαϊου 2025. Το φετινό συμπόσιο διάρκειας περίπου δύο μηνών χωρίζεται σε τρεις περιόδους - είκοσι ημέρες η κάθε μία, μία καινοτομία την οποία ο Δήμος Αγίας Νάπας εφαρμόζει από φέτος.
Στην πρώτη περίοδο, η οποία αρχίζει από τις 07-26 Απριλίου συμμετέχουν τέσσερις καλλιτέχνες, οι οποίοι θα φιλοτεχνήσουν επτά έργα ενώ τη δεύτερη περίοδο, η οποία ξεκινά από τις 26/04 - 15/5/2025, συμμετέχουν οκτώ καλλιτέχνες με δεκατρία έργα. Στην τρίτη και τελευταία περίοδο, η οποία αρχίζει από τις 11/05-30/05/2025 συμμετέχουν δύο καλλιτέχνες με τέσσερα έργα ενώ οι κύπριοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν θα μπορούν να δημιουργήσουν τα έργα τους καθ’ όλη διάρκεια του Συμποσίου.
Όλη αυτή τη χρονική περίοδο ο εργαστηριακός χώρος του Πάρκου θα αποτελέσει για δύο σχεδόν μήνες σημείο αναφοράς για την τέχνη της γλυπτικής, με τα υπό διαμόρφωση γλυπτά να αποκτούν σταδιακά μορφή. Οργανωμένες ομάδες πολιτών, μαθητές και ξένοι επισκέπτες, θα μπορούν ,μετά από προηγούμενη διευθέτηση με την πολιτιστική υπηρεσία του Δήμου Αγίας Νάπας, να παρακολουθήσουν τους καλλιτέχνες, σε συνθήκες εργαστηρίου, καθώς δημιουργούν τα έργα και συγχρόνως οι καλλιτέχνες θα απαντούν σε τυχόν ερωτήματά τους.
Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου, χαιρετίζει την έναρξη του Συμποσίου, εκφράζοντας παράλληλα την σιγουριά του ότι οι καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν για ακόμη μία φορά εκθαμβωτικά έργα, τα οποία δεν θα κοσμούν μόνο το Πάρκο Γλυπτικής αλλά και δημόσιους χώρους όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Αγίας Νάπας.
Πέραν από τον εμπλουτισμό του Πάρκου και των εξωτερικών χώρων του Δήμου μας πρόσθεσε «θέλουμε να δώσουμε στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει διά ζώσης την σπουδαία τέχνη της Γλυπτικής μέσω της οποίας ένας όγκος πέτρας ή μαρμάρου μπορεί να μετατραπεί μέσα σε λίγες ημέρες σε έργο τέχνης.
«Θα συνεχίσουμε να διοργανώνουμε το Συμπόσιο Γλυπτικής γιατί αποτελεί για τον Δήμο μας σημαντικό θεσμό με διεθνή ακτινοβολία και τυγχάνει παγκόσμιας αναγνώρισης καθώς συμμετέχουν σπουδαίοι γλύπτες από όλο τον κόσμο».
Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου θα διοργανωθούν επίσης, διάφορες εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων ξεναγήσεις - εκδρομές σε διάφορες περιοχές της χώρας μας έτσι ώστε οι καλλιτέχνες να γνωρίσουν την ιστορία και τον Πολιτισμό του νησιού μας.
Σχετικά
Το Graphic Stories Vol.12 συνεχίζει το ταξίδι του στην Πάφο
Προβολή ντοκιμαντέρ, διεθνής έκθεση αφίσας και δημιουργικά εργαστήρια στο Μέρος Β΄ του 12ου ConFest Οπτικής Επικοινωνίας
H πρώτη φορητή μίνι γκαλερί στην Κύπρο, έκανε την εμφάνισή της
Η πρώτη Γκαλερί σε Μικρογραφία στην Κύπρο - Maison des Arts έκανε την πρώτη της δημόσια της εμφάνιση στο RuesCineArt 2026
Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού "ντύθηκε" με χιλιάδες χειροποίητα λουλούδια
«Χίλια Χέρια, Χίλιες Ιστορίες: Κοινός Τόπος», γυναίκες από όλη την Κύπρο υφαίνουν γέφυρες ειρήνης και συνεργασίας
Έκθεση Ζωγραφικής της Άννας Κακουλλή, με τίτλο «Νήματα – Ανάγλυφα Μνήμης»
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Χάγη
Καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργα χρησιμοποιώντας κρασί αντί για χρώμα
Οινογραφίες Μαραθάσας: Ανοιχτό κάλεσμα σε εικαστικούς καλλιτέχνες από το Simio5 και το Marathasa Wines
Ο Πολ Γεωργίου στο επίκεντρο της Θερινής Δημοπρασίας της Cypria Auctions
Συνολικά, τα έργα που περιλαμβάνονται στη Δημοπρασία αναδεικνύουν τον πλούτο και την ποικιλομορφία της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη
New Forms, New Voices με έργα 11 καλλιτεχνών
Η δυναμική και πολυδιάστατη καλλιτεχνική σκηνή που διαμορφώνει σήμερα το εικαστικό περιβάλλον της Κύπρου
Η Μπιενάλε Λάρνακας 2027 ανακοίνωσε τη θεματική της- Ανοιχτό κάλεσμα προς καλλιτέχνες
Οι καλλιτέχνες θα μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέσω της ιστοσελίδας της Μπιενάλε Λάρνακας από την 1η Ιουνίου 2026 έως τις 31 Μαρτίου 2027
Καλοκαίρι στην Αποκάλυψη με 21 καλλιτέχνες
Η έκθεση φέρει τον γενικό τίτλο “κωδικός Ανασύνθεση” και καταλαμβάνει δύο χώρους της γκαλερύ, στο ισόγειο και 3ο επίπεδο, όπου φιλοξενείται και το πωλητήριο της γκαλερύ.
Women in Focus: Η γυναίκα του 20ού αιώνα μέσα από το βλέμμα των μεγαλύτερων φωτογράφων της ιστορίας
Μια Εμβληματική Έκθεση Φωτογραφίας που θα καθηλώσει
Τα μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2026
Η φετινή διοργάνωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των παιδιών και των οικογενειών
Η Νίκη Παπασπύρου και ο Μάριος Φούρναρης αναλαμβάνουν την επιμέλεια της Μπιενάλε Λάρνακας 2027
Οι επιμελητές θα διαμορφώσουν ένα διεθνές πολυθεματικό πρόγραμμα