Nightlife & Music

Αργύρης Asleep: "Τα signature cocktails είναι μία τάση που φεύγει"

Λίγο πριν τη συμμετοχή του στον παγκόσμιο τελικό του Bacardi Legacy στο Σαν Φρανσίσκο μιλά στο Check In

Δημοσιεύτηκε στις 18 Μαρτίου 2016

Ο εκπρόσωπος της Κύπρου στον διεθνή διαγωνισμό Bacardi Legacy, Αργύρης Asleep, λίγο πριν ταξιδέψει για το Σαν Φρανσίσκο όπου θα διεξαχθεί ο τελικός, μας μίλησε για την εμπειρία του, τα ταξίδια, τα σχέδια του αλλά και για την εξέλιξη των cocktails.

Βρέθηκε στο διαγωνισμό μετά από παρότρυνση φίλων, έφτασε στους δέκα, μετά στους τρεις και τελικά αναδείχθηκε νικητής χωρίς καλά καλά να το καταλάβει. Το δικό του δημιούργημα το ονόμασε El Puente –που θα πει γέφυρα- και τελικά αυτό έγινε η δική του γέφυρα και τον οδήγησε σε νέες εμπειρίες γεμάτες με ταξίδια και ανθρώπους. Σε αυτά τα ταξίδια κουβαλά και την Κύπρο μαζί του και την κάνει γνωστή σε άλλους κόσμους.

 

Πόσο καιρό ασχολείσαι με το bartending;
Είμαι στο χώρο πάνω από δέκα χρόνια, δεν είμαι όμως πάντα πίσω απ’ ένα μπαρ, έκανα μεγάλα διαλείμματα κατά τη διάρκεια των οποίων έτρεχα άλλα πράγματα. Επέστρεψα όμως πριν 3 χρόνια περίπου, ίσως επειδή μου έλειψε το μπαρ.

Έχεις κάνει κάποια μαθήματα γύρω απ’ αυτό;
Οι γνώσεις μου είναι εμπειρικές. Το bartending είναι κάτι που ξεκίνησα καθαρά από χόμπι και συνεχίζει. Στην πορεία πήρα γνώσεις από βιβλία και σεμινάρια, αλλά ακαδημαϊκά δεν έκανα ποτέ κάτι, εκτός από κάποια σεμινάρια. Τα σεμινάρια τα κυνηγάς, δεν μπορείς να μην το κάνεις, είναι ένας τομέας που συνέχεια αλλάζει. Δεν έχει σημασία το ότι δεν έχω πίσω μου κάτι ακαδημαϊκό, ίσως αυτό να μου γλύτωνε χρόνο και να ήμουν σε αυτό το σημείο που είμαι σήμερα πριν 3 χρόνια.

Τι είναι το Bacardi Legacy στην ουσία και γιατί γίνεται τόσος θόρυβος γύρω απ’ αυτό;
Το Bacardi Legacy είναι σπουδαίος διαγωνισμός, έχει όμως την περισσότερη δουλειά από όλους τους διαγωνισμούς. Η Bacardi ψάχνει ένα next generation classic, ένα ποτό που θα μείνει στον χρόνο, όπως είναι το Daiquiri, το Mojito, το Cuba Libre. Δεν είσαι υποχρεωμένος να κάνεις promotion, πρέπει όμως να βρεις τον τρόπο να βγάλεις το ποτό προς τα έξω, να το μάθει ο κόσμος. Άρα πώς αλλιώς θα γίνει αυτό; Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό δεν κρίνεται μόνο το ποτό, αυτή είναι και η δυσκολία του αλλά και η διαφορά από άλλους διαγωνισμούς.

 

 

Τι χρειάζεται για να γίνει ένα cocktail classic;
Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται στα classics είναι το simplicity τους. Είναι απλά υλικά. Ουσιαστικά είναι πολύ δύσκολο να κάνεις πλέον ποτό με τρία υλικά. Άρα πρέπει να βρεις ένα ποτό, με εύκολα υλικά, λίγα και που να μπορούν να εντοπιστούν παντού στον κόσμο και να δημιουργήσεις ένα ποτό με αυτά που θα το ζητούν όλοι με το όνομα του παντού. Αυτό είναι το ωραίο με αυτό το διαγωνισμό, σε βάζει σε καλούπια, αλλά μέσα απ’ αυτά πρέπει εσύ να πρωτοτυπήσεις.

Παντού όμως βλέπουμε τα signature cocktails, τα διαφορετικά, δεν είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιο και να γίνει classic;
Τα classics είναι πάντα εκεί. Όσο fancy cocktails και αν φτιάξουμε, δεν θα σταματήσει ποτέ κάποιος να θέλει να πιει, ένα cosmo, ένα martini. Τα trends πάνε και έρχονται, είδαμε να μπαίνουν στο παιχνίδι hard spirits από φρέσκα φρούτα και άλλα. Υπάρχει και μια άλλη θεωρία που λέει ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν νέα ποτά, είναι όλα μια εξέλιξη των classics, ένα twist. Στην Ευρώπη τα τελευταία 2 χρόνια ξεχωρίζουν τα classics με ένα twist, στην Κύπρο δεν υπάρχει τόσο ακόμη αλλά θα έρθει και αυτό το trend.

Το El Puente τι έχει διαφορετικό τότε;
Το El Puente εάν το πάρεις έχει σαν βάση το Daiquiri, ρούμι, λεμόνι, ζάχαρη. Πρόσθεσα όμως σε αυτό τον βασιλικό, τις ελιές και σπόρους από κόλιαντρο, υλικά τα οποία υπάρχουν στην δική μας κουλτούρα, στην κουζίνα μας.

 

 

Έχεις δοκιμάσει άλλα ποτά τα οποία έχουν περάσει στους τελικούς;
Έχω δοκιμάσει πάρα πολλά από τα ποτά του διαγωνισμού, πάνω από 30. Έχει που είναι πολύ απλά, τα οποία όμως έχουν περάσει ακριβώς λόγω του simplicity τους, μπορεί να το καταναλώσει ο οποιοσδήποτε και να γίνει σε οποιοδήποτε bar. Ανάμεσα στα ποτά που ήδη έχουν περάσει θα βρεις κάποια που μοιάζουν μεταξύ τους και είναι λογικό. Παρ’ όλα αυτά το καθένα είναι διαφορετικό απ’ το άλλο καθώς δημιουργούνται μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες του καθενός, την καθημερινότητα του, την κουλτούρα του. Έχει που είναι εξαιρετικά!

Για σένα ποια είναι τα καλύτερα;
Ξεχωρίζω το Patriota, η κοπέλα είναι Ιταλή και κέρδισε τον διαγωνισμό στο Dubai, το δικό της ποτό έχει μέσα σοκολάτα και καφέ, τα οποία εγώ προσωπικά μισώ στα ποτά, και όμως, το δικό της είναι πολύ ωραίο. Και της κοπέλας από το Άμστερνταμ, το Companion, αυτά τα δύο ξεχωρίζω εγώ.

Πώς πήρες την απόφαση να λάβεις μέρος στον διαγωνισμό;
Είναι ο πρώτος διαγωνισμός που λαμβάνω μέρος γενικά. Δεν ήθελα. Δεν είχα τον χρόνο. Το αστείο είναι ότι έλαβα μέρος στον διαγωνισμό που χρειάζεται τον περισσότερο χρόνο. Ο Κωνσταντίνος Φιλιππίδης όμως, ο οποίος θα λάμβανε μέρος, με έπεισε να λάβω μαζί του.

 

 

Τι σου μένει τελικά από ένα τέτοιο διαγωνισμό; Αξίζει να λαμβάνεις μέρος;
Γνωρίζεις κόσμο, ότι και αν γίνει τουλάχιστο το έχεις αυτό. Αυτό είναι που κάνει το Bacardi Legacy διαφορετικό είναι η φόρμουλα που βρήκαν, η οποία μέσω του promotion που κάνεις γνωρίζεις άτομα τα οποία συμμερίζονται το ίδιο πάθος με αυτό που κάνεις, τους οποίους δεν θα μπορούσες να τους βρεις και να τους γνωρίσεις. Φέρνεις μαζί σου εμπειρίες και βλέπεις πράγματα τα οποία υπό άλλες συνθήκες δεν θα μάθαινες.  

Πότε είναι ο τελικός;
Οι τελικοί είναι στο Σαν Φρανσίσκο. Φεύγουμε στις 16 του Απρίλη, ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε 3 μέρη. Στις 22 και 23 του Απρίλη είναι τα ημιτελικά, όπου θα καθοριστούν οι 8 και στις 24 του Απρίλη είναι ο τελικός, όπου οι 8 θα διαγωνιστούν για την τριάδα και τον νικητή.

Θα ταξιδέψεις μόνος;
Θα έρθει μαζί μου ο Κωνσταντίνος, εξάλλου αυτός με έβαλε σε όλο αυτό και του είπα πως απ’ τη στιγμή που αυτός με έβαλε σε αυτό τον διαγωνισμό θα τραβά μαζί μου όσο τραβώ και εγώ. Πέρα από πολύ καλός σε αυτό που κάνει και καλός μου φίλος, θεωρώ ότι μου είναι απαραίτητο να είναι εκεί.

Ξέρω ότι δεν πίστευες πως θα κερδίσεις στην Κύπρο. Τι ελπίζεις για το Σαν Φρανσίσκο;
Είμαι ρεαλιστής, γενικά σαν άνθρωπος. Δεν μου αρέσει να έχω πολλές ελπίδες, ποτέ. Ακόμα και αν είμαι σίγουρος για κάτι προσπαθώ να πείθω τον εαυτό μου ότι δεν είμαι σίγουρος, γιατί απογοητεύομαι εύκολα σαν άνθρωπος. Τα πράγματα αντικειμενικά, είναι δύσκολα. Δεν ξέρω, δεν ξέρω τι ελπίζω. Θέλω απλά να δώσω αυτό που μπορώ, να τελειώσει ο διαγωνισμός και να πω ότι έκανα ότι καλύτερο μπορούσα. Αν μαζί έρθει και κάποιο βραβείο καλώς, αλλά ο στόχος μου είναι να κάνω ότι καλύτερο μπορώ.

Θα παρακολουθούμε το διαγωνισμό σε όλη τη διάρκεια του και θα σε ενημερώνουμε συνεχώς για την πορεία του Αργύρη σε αυτόν. 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close